Чи можна мамі, що годує їсти сливи: користь свіжих фруктів і компоту при грудному вигодовуванні
Неможливо уявити літо без такого улюбленого і поширеного в Росії плода, як слива. Вона і її види – мірабель, алича – складають важливу частину раціону в теплу пору року. Вони будуть корисні і для годуючих мам. Період грудного вигодовування – дуже важливий і відповідальний момент в житті будь-якої жінки, адже головне не принести шкоди дитині. Потрібно розуміти, чи можна мамі, що годує сливи, скільки їх допустимо з'їдати. Можливо, компот або варення з джему буде корисніше? На ці питання потрібно знати відповіді перед тим, як мамі є дані плоди.
Користь сливи для мами
«Королем фруктів» вважається яблуко, адже в ньому стільки вітамінів! У зливі ж їх більше, зате калорій мало – всього 49 ккал на 100 г. Вітамінний склад плода вражає. Вітаміни А, В1, В5, В6, В9, С, Е, РР – ось, що отримує організм, вживаючи в їжу цей плід. Даний фрукт також містить такі мінерали, як: кобальт, кремній, мідь, хром, молібден, калій, залізо, марганець, йод, кальцій, магній, фосфор, сірка, цинк, натрій.
Поряд з вражаючим хімічним складом, слива має наступні дії на людський організм:
- виступає в ролі проносного, що особливо актуально для багатьох в період ГВ;
- допомагає уникнути набряклості;
- є природним сечогінним засобом;
- перешкоджає утворенню тромбів в крові (натуральний антиагрегант);
- виробляє заспокійливий ефект.
З сливи можна приготувати різні варення і компоти, але кісточки з плоду краще вийняти
Можлива шкода для організму
Якщо мама здорова і не страждає алергічними реакціями на будь-які продукти харчування, цей фрукт може їй принести тільки користь. Буває ж, що проблеми зі здоров'ям не дадуть насолодитися смаком цього плоду. Йдеться про людей, які хворіють на діабет (адже в фрукті багато цукру), ревматизмом, подагрою (через свого сечогінного ефекту).
Введення сливи в раціон годуючої мами
Даний фрукт, а також сливовий компот або джем з неї, можна вживати в їжу приблизно через 3-4 місяці після появи дитини на світ. Робити це варто поетапно, не поспішаючи. Це приблизний алгоритм введення цього фрукта в раціон матері-годувальниці мамі:
- До обіду з'їсти шматочок плоду, бажано невеликою.
- Дві доби стежити за тим, як відреагував дитина на таку мамину їжу.
- Якщо з малюком немає ніяких змін, можна сміливо їсти сливи, поступово збільшуючи їх кількість; при кольках, здутті живота, газиках або висипу у немовляти фрукт не варто їсти найближчі пару місяців, потім спробу можна повторити.
Вводити сливу в раціон треба обережно і, навіть якщо у дитинки немає негативних реакцій, не їсти більше двох-трьох плодів в день, інакше у малюка може статися розлад шлунка
Якщо з дитиною все нормально, поїдати занадто багато слив все одно не потрібно, адже вони все ж проносні і можуть викликати у малюка розлад. Краща доза – 2 плоду в день. Хороша і безпечна альтернатива – 1 стакан компоту на добу, він засвоюється краще.
Три правила, які потрібно пам'ятати при виборі слив:
- Вживати в їжу виключно сезонні зливи.
- Віддавати перевагу пружним фруктам з однорідною фактурою.
- Шкурка плода повинна мати наліт білого кольору, його без зусиль можна стерти пальцем; якщо на фрукті є патьоки або плями, значить, в ньому є пестициди.
Що можна приготувати з слив: рецепти
Компот, варення, джем – ось ті страви, які добре впливають на травлення дитини при грудному вигодовуванні (рекомендуємо прочитати: чи можна мамам є варення при грудному вигодовуванні?). Існує ряд особливостей. Наприклад, не потрібно пити компот зі слив, що містять кісточки, адже при термічному впливі вони виділяють амигдалин, що трансформується в людському організмі в таку отруту, як синильна кислота.Також можлива алергія на цукор, що характерно для багатьох немовлят.
Рецепт компоту зі слив
Рецепт сливового варення
- помити 1 кг слив, найкраще підійде тернослив;
- вийняти кісточки з плодів;
- викласти фрукти в каструлю, засипати кілограмом цукру, залишити на 1 годину, щоб цукор вбрався;
- залити отриману суміш водою, закип'ятити і варити на слабкому вогні 1 годину;
- після цього закип'ятити на середньому вогні і прибрати каструлю з вогню;
- гаряче варення розлити по банках.
В якому б вигляді не вживалася зливу, вибирати її треба ретельно. При покупці зверніть увагу на білий наліт, який легко стирається
Рецепт сливового джему
- помити кілограм слив, обов'язково стиглих;
- вийняти кісточки, очистити від шкірки і хвостиків;
- порізати м'якоть на четвертинки;
- в каструлю вилити 1 склянку окропу, потім покласти туди сливи, отриману масу закип'ятити, потім варити 20 хвилин обов'язково на слабкому вогні, не забуваючи помішувати;
- поступово висипати в каструлю кілограм цукру маленькими порціями;
- зняти пінку;
- тримати на вогні 40 хвилин;
- додати половину чайної ложки лимонної кислоти;
- простерилізувати банки, розлити в них джем і закатати, використовуючи спеціальний ключ і металеві кришки; можна вживати і свіжим.