Kidspark.com.ua

Школа Батьківської Майстерності

Що приготувати на новий рік 2016

Смачне свято: рецепти до новорічного столу

Головний зимове свято вже не за горами, і багато господинь починають замислюватися, що приготувати на Новий рік 2016. Настає час Вогняної Червоної Мавпи. Щоб рік став вдалим, за традицією слід задобрити господиню свята, в тому числі, поставивши на новорічний стіл улюблені мавпячі ласощі.

Жодне святкове застілля не обходиться без гарячих м'ясних страв. Хтось вважатиме за краще приготувати калорійне м'ясо. Хтось вибере більш легку рибу або птицю. А особливо хлібосольні господині, можливо, захочуть поставити на стіл все одночасно.

Пропонуємо Вашій увазі підбірку основних страв для новорічного свята.

Гарячі страви

Свинина, запечена в духовці, з ананасом

Складові:

  • 1 кг свинячого м'яса на реберцях;
  • 5 головок цибулі;
  • консервований ананас (4 кільця);
  • 1 апельсин;
  • улюблена зелень, сіль, спеції.

Спосіб приготування:

  1. Свинину розділити на частини так, щоб кожна порція м'яса виявилася на довгій кісточці. М'ясо змастити рафінованим рослинним маслом, змішаним зі спеціями і сіллю.
  2. Кільця цибулі з'єднати з рубаною зеленню. З'єднати суміш з м'ясними шматками, перемішати, обминаючи цибулю руками, щоб він швидше пустив сік. Ємність прикрити кришкою і прибрати в холодильник не менше ніж на 6 годин (краще на ніч) для маринування.
  3. Готову свинину викласти на решітку і запікати при 200 градусах близько 40 хвилин. За цей час ананаси нарізати кубиками й обсмажити в невеликій кількості олії.

До новорічного столу свинину подають в порційних тарілках разом з ананасами і часточкою апельсина.

Курчата з грибами і овочами

Складові:

  • куряча тушка вагою не більше 1 кг;
  • 150 г порею;
  • 10 свіжих печериць;
  • 1 кг картоплі;
  • 2 плода болгарського перцю;
  • 10 помідорів чері;
  • кілька часточок часнику;
  • вершкове і рослинне масло;
  • сіль і спеції для курки;
  • майонез.

Спосіб приготування:

  1. Курча помити, зверху і зсередини натерти спеціями для курки.
  2. Печериці порізати невеликими шматочками, змішати з нашаткованою білої частиною порею, майонезом і рослинним маслом. Вийшла сумішшю нафарширувати молоду курочку. Місце надрізу зашити або сколоти зубочистками. Помістити курчати в форму і запікати в при 200 градусах не більше 20-25 хвилин.
  3. Картопля і болгарський перець порізати для гасіння. Розігріти на сковороді оливкове і вершкове масло, потримати в суміші кілька хвилин роздавлені зубчики часнику. Часник видалити, додати в масло спеції.
  4. Курча вийняти з духовки, обкласти його нарізаними овочами і черрі. Полити вміст форми маслом зі сковороди, поставити блюдо запікатися на 40-50 хвилин.

Страва подається безпосередньо в формі. Курка ріжеться на шматки вже на новорічному столі.

Біла риба в шампанському

Складові:

  • 600 г будь-якої білої риби (хека, тріски, палтуса);
  • 200 мл густих вершків;
  • 4 головки червоної цибулі;
  • 3 столові ложки рослинної олії;
  • невеликий пучок зелені;
  • сіль і мелений перець;
  • 200 мл шампанського.

Спосіб приготування:

  1. Тушку риби очистити від луски, випатрати, відрізати голову. Перекласти рибу в форму для запікання, злегка змащену олією. Черевце наповнити рубаною зеленню, змішаної з сіллю. Після цього рибу розрізати на порційні шматки за допомогою гострого ножа.
  2. Цибулю подрібнити, злегка обсмажити його на маслі. Половину цибулі викласти на рибу. Тепер акуратно, щоб не змити цибулю, в форму слід вилити шампанське. Запікати рибу в духовці при 200 градусах 25-30 міну.
  3. Поки риба запікається, потрібно приготувати сметанний соус. Для цього в лук, що залишився на сковороді, потрібно вилити вершки, довести суміш до кипіння і прокип'ятити протягом декількох хвилин.
  4. Готову рибу полити соусом. Тепер її можна подавати до новорічного столу.

М'ясне суфле «Кисонька»

Якщо в будинку є маленькі діти, то для них слід приготувати особливо ніжне і корисне новорічне блюдо, наприклад, повітряне суфле.

  • 0,5 кг суміші вареної курки і телятини;
  • 1 шматочок білого хліба;
  • 1 яйце;
  • 100 мл молока;
  • 50 г вершкового масла.

Спосіб приготування:

  1. М'ясне філе пропустити через решітку м'ясорубки, додати в фарш вимочений в молоці білий хліб, половину вершкового масла і сирий жовток. Яєчний жовток збити, поступово ввести його в суміш, посолити.
  2. Форми для кексів змастити зсередини вершковим маслом, акуратно наповнити їх фаршем, вирівняти поверхню. Поставити деко з формочками в духовку, розігріту до 180 градусів, на 25-30 хвилин.
  3. Коли суфле буде готове, потрібно поставити формочки на мокрий рушник, а потім акуратно вийняти з них вміст. За допомогою яєць, сиру і моркви викласти на кожному м'ясному кексі котячу мордочку.

На Новий рік, поряд з традиційними стравами, завжди хочеться спробувати щось нове. Перш за все, це стосується салатів. У 2016 році рекомендуються салати, легкі за складом, мають прикраса з овочів і фруктів «вогненних» кольорів. Рецепти двох таких незвичайних салатів наведені нижче. Думаємо, вони сподобаються не тільки дорослим, але й маленьким учасникам новорічного застілля.

«Часточка кавуна»

Складові:

  • велика грудка курки;
  • 400 г печериць;
  • 3 свіжих томата;
  • 150 г твердого сиру;
  • 3 свіжих огірка;
  • 4 яйця;
  • сметана і майонез;
  • кілька маслин без кісточок;
  • вершкове масло для обсмажування.

Спосіб приготування:

  1. Яйця і курячу грудку відварити і охолодити. М'ясо відокремити від кісток. У яєць розділити білки і жовтки.
  2. Печериці дрібно нарізати і обсмажити в маслі до повної готовності, остудити.
  3. Огірки натерти на крупній тертці, злегка віджати з них зайву вологу. Помідори порізати невеликими кубиками, посолити і викласти в друшляк на кілька хвилин, щоб стік сік.
  4. Змішати сметану і майонез в рівних частинах. Від сиру відокремити третю частину і відкласти її для прикраси.
  5. Філе курки дрібно нарізати, викласти на блюдо у формі дольки кавуна. Змастити м'ясо соусом зі сметани і майонезу. Зверху покласти гриби і соус, а на них – шар дрібно натертого сиру і подрібнених яєчних жовтків. Покрити жовтки соусом, посипати яєчними білками і знову змастити сметанно-майонезній сумішшю.
  6. Підстава салату готове. Тепер слід перейти до прикраси. Для цього зовнішній край потрібно оформити тертими огірками. Далі помістити дрібно натертий сир. І на завершення покрити салат помідорами, що імітують кавунову м'якоть і маслинами, які зображують насіння. Щоб шари просочилися, салат потрібно потримати в холодильнику не менше години. Тільки після цього його можна ставити на стіл.

Салат з креветками в апельсинових чашечках

Складові:

  • 4-6 великих апельсина;
  • 300 г відварених креветок;
  • 3 ст.л. консервованої кукурудзи;
  • 2 варені яйця;
  • 0,5 склянки готового рису;
  • майонез;
  • трохи зелені кропу.

Спосіб приготування:

  1. Апельсини вимити, кожен розділити на 2 частини. Акуратно витягнути з половинок м'якоть. Краї нарізати у вигляді зубчиків.
  2. Відкласти для прикраси трохи кропу і кілька креветок. Решта нарізати і перемішати з подрібненою м'якоттю одного апельсина і рисом. У суміш додати дрібно натерті яйця, кукурудзу і майонез.
  3. Салатом наповнити імпровізовані чашечки з апельсинів. Зверху покласти цілі креветки і зелень.

Террін з мови по-французьки

Традиційно російською новорічному столі є холодець. Оскільки мавпа любить все незвичайне, в цей раз можна замінити слов'янський варіант цікавим романським аналогом.

Складові:

  • яловичий язик;
  • 100 мл м'ясного бульйону;
  • 100 мл білого сухого вина;
  • половинка апельсина;
  • ¼ склянки в'ялених помідорів;
  • ¼ склянки оливок без кісточок;
  • 1 ст.л. гірчиці;
  • 3 ч.л. желатину;
  • петрушка і базилік;
  • сіль і мелений перець.

Спосіб приготування:

  1. Мова покласти в каструлю і дочекатися, поки він закипить. Зняти накип, помістити в каструлю половинку апельсина. Варити мову протягом 2,5-3 годин на повільному вогні. Через годину після початку варіння воду слід трохи посолити.Потрібну кількість солі додати за 30 хвилин до кінця приготування. Готовий мову потримати близько 10 хвилин в холодній воді, а потім очистити і нарізати кубиками середнього розміру. Змішати мову з оливками, зеленню і помідорами, порізаними довільно, і їдальнею гірчицею.
  2. Змішати по половині склянки бульйону і сухого вина з заздалегідь замоченим желатином. Акуратно нагріти суміш до розчинення останнього. Найкраще це робити на водяній бані. Суміш трохи охолодити, вилити до мови з овочами, перемішати.
  3. Масу викласти у форму, застелену зсередини поліетиленовою плівкою, злегка змащеній олією. Поставити в холодильник до застигання. Коли прийде час новорічного застілля, форму потрібно перевернути, викласти террин на блюдо і нарізати.

«Пташині гнізда»

Закуски, хоча вони і не самі «почесні» страви на столі, але грають не останню роль в його оздобленні. Особливо важливо звернути увагу на приготування незвичайних закусок, якщо за новорічним столом будуть діти.

Складові:

  • 0,5 кг великих печериць;
  • 5 курячих яєць;
  • 100 г бринзи;
  • ½ червоного або жовтого болгарського перцю;
  • 2 столові ложки рослинної олії;
  • мелений духмяний перець;
  • кілька гілочок свіжої петрушки.

Спосіб приготування:

  1. Білок трьох відварених яєць дрібно натерти і розім'яти з бринзою за допомогою вилки. Потім сирну масу змішати з нарізаним болгарським перцем. Капелюшки печериць відокремити від ніжок, очистити і промити. Нафарширувати їх сирної сумішшю.
  2. У решті двох сирих яєць розділити білки і жовтки. Жовтки трохи розмішати (збивати на піну не потрібно) і акуратно полити ними фаршировані печериці. Гриби запікаються при 180 градусах 20 хвилин. До столу закуска подається холодною.

«Пингвинчики»

Складові:

  • маслини без кісточок (рівна кількість великих і дрібніших);
  • м'який сир;
  • відварена морква.

Спосіб приготування:

  1. Очищену моркву нарізати кружальцями завтовшки 0,5 сантиметрів. З кожного гуртка вирізати невеликий трикутник. Це буде дзьоб. Частина, що залишилася форма стане пінгвінячими лапками.
  2. За допомогою кондитерського шприца начинити маслини сиром. На «лапки» поставити вертикально велику маслину, проткнути її і морква зубочисткою. Одягти на «тулуб» «голову», повернувши маслину поперек. В дірочку акуратно вставити «дзьоб».

І, нарешті, який святковий стіл без солодкого. Особливо важливо звернути увагу на десерти в цей рік. Адже Мавпа – відома ласунка. Новорічні десерти, які представлені нижче, мають 2 важливі переваги. Вони прості в приготуванні і відрізняються прекрасними смаковими якостями.

«Копчена ковбаска»

Складові:

  • 800 г печива зі смаком топленого молока;
  • 200 г шоколаду;
  • 0,5 склянки цукрового піску;
  • 2 столові ложки какао;
  • 150-200 г родзинок;
  • 100 г вершкового масла;
  • 200 мл нежирних вершків.

Спосіб приготування:

  1. Печиво поламати на шматочки, змішати його з промитими родзинками.
  2. У каструлю вилити вершки, висипати цукор. Нагрівати суміш до тих пір, поки цукор розчинитися. Шоколад поламати на шматки, опустити його в киплячі вершки. Постійно заважаючи, дочекатися, поки шоколад повністю з'єднається з вершками і цукром. Таким же чином розчинити в вершках розм'якшене масло.
  3. Готовий ганаш злегка остудити, змішати з печивом та ізюмом. За допомогою харчової плівки з отриманої маси сформувати 2 ковбаски. Прибрати в холодильник до повного застигання. Подавати «ковбаску» на стіл, нарізавши гуртками бажаної товщини.

фруктові кошики

Складові:

  • 1 склянка борошна;
  • 200 г вершкового маргарину;
  • 1 стакан цукрового піску;
  • 5 курячих яєць;
  • 3 столові ложки картопляного крохмалю;
  • фрукти і заморожені ягоди;
  • збиті вершки.

Спосіб приготування:

  1. Цукор і яйця збити до піни, додати в суміш розм'якшений маргарин, добре вимішати. Висипати в суміш борошно і крохмаль, замісити тісто, що нагадує негусто сметану.
  2. В електричної вафельниці приготувати вафлі. Гарячими надіти їх на грановані склянки, перевернуті догори дном.Коли вафельні кошички охолонуть, потрібно зняти їх з склянок, наповнити готовими вершками і фруктово-ягідної сумішшю.


Дивуйте своїх близьких незвичайними святковими стравами і не забувайте про красиву сервіровку і оздоблення будинку. Все це створить казкову атмосферу зимового свята.

Автор: Лобанова Наталія

Символ року: готуємо салат «Мавпочка»

admin

Повернутись вверх