Kidspark.com.ua

Школа Батьківської Майстерності

Що можна їсти мамі, що годує – в перший місяць після пологів харчування і меню (таблиця)

Меню для годуючої мами в перший місяць після пологів на кожен день: список дозволених продуктів харчування в таблиці

Обдуманий підхід до свого раціону харчування особливо важливий для вагітної жінки і матері-годувальниці мами. У перший місяць після пологів (у період налагодження грудного вигодовування), поки організм малюка буквально кожен день піддається стресу, мамі потрібно дотримуватися дієти, що щадить – вона допоможе дитині без ексцесів пройти свій перший етап адаптації до цього світу.

Щоб організм майбутньої матусі був готовий до пологів в кінці гестаційного періоду, фахівці рекомендують збалансований раціон і певні правила харчування. Після появи малюка на світ дієта годуючої мами має значення не тільки для неї самої, але і в першу чергу для її чада. Грамотна дієта – не останній чинник, що сприяє тривалій і повноцінної лактації.

Перший місяць після пологів – найбільш стресовий для малюка, оскільки він адаптується до нового для нього принципом існування поза маминого животика. Щоб допомогти дитині з легкістю подолати непростий період, мама повинна правильно харчуватися

Що варто виключити з раціону?

Почнемо зі списку продуктів, які варто виключити з меню. Не можна їсти:

  • морепродукти;
  • гриби;
  • свіжі овочі та фрукти без термічної обробки, цитрусові;
  • кондитерські вироби (торти, тістечка і т.п.);
  • газовані напої;
  • алкоголь;
  • стимулюючі напої (кава і продукти містять какао-боби, міцний зелений і чорний чай).

Шалені мами, які звикли не відмовляти собі в келиху вина на вечерю або чашки кави вранці, продовжують балувати себе і в період ГВ. Якщо з приводу кави можна зустріти діаметрально протилежні думки, то відносно алкоголю воно єдине – нічого, крім токсинів, організм малюка з цього напою не витягне. Що стосується кави та продуктів, що містять таніни (зелений чай або міцний чорний), їх теж краще уникати або пити слабо заварений.

У чому потрібно себе обмежити?

Навіть корисні продукти можуть викликати у малюка алергію або порушення роботи кишечника. Поговоримо про умовно дозволених інгредієнтів і стравах, вживати які потрібно з обережністю:

  • Вважається, що молоко, особливо якщо пити його досить гарячим, підвищує лактацію. Вживати такий продукт потрібно кип'яченим, сире – може привести до посилення метеоризму у дитини. Вводять молоко в раціон поступово, спостерігаючи за реакцією крихти, так як у дітей може розвинутися алергія на тваринний білок, що міститься в молоці. Найчастіше саме коров'яче молоко викликає алергічні реакції – в такому випадку мамі варто пити козяче.

  • Ще одним продуктом, який можна пробувати з обережністю, є курячі яйця. До речі, їх перепелині "побратими" набагато рідше викликають алергію, тому вони цілком підходять для приготування запіканок та омлетів.
  • Не потрібно зловживати яскраво-забарвленими овочами – наприклад, буряком, морквою, томатами і огірками.
  • Бобові також можуть мати негативний вплив на процес перетравлення їжі в кишечнику дитини.

Що потрібно їсти?

Список дозволених продуктів в перші 3 місяці ГВ досить великий. Доктор Комаровський нагадує, що найголовніше – виключити все жирне, солоне, копчене і гостре, їсти невеликими порціями, стежити за реакцією малюка.

Вівсяна каша – справжня знахідка для мами, що годує. Вона сприяє насиченню організму вітамінами, підвищує вироблення грудного молока, швидко насичує. Ввівши її в раціон, майже немає ризику переїсти

  • Хліб з борошна грубого помелу і каші. Їх вводять в раціон відразу після пологів. Гречана і вівсяна каші з невеликою кількістю сухофруктів обов'язково повинні бути в меню годуючої матусі. З рисової крупою потрібно бути акуратною – вона може викликати запори.
  • Рекомендовані кисломолочні продукти, сир і нежирний сир.Будь-яка кісломолочка (ряжанка, кефір, бифидок, натуральний йогурт і ін (рекомендуємо прочитати: чи можна мамі, що годує їсти йогурт?).) Перешкоджає вимиванню кальцію з організму мами, налагоджує травлення, підвищує жирність її молока.
  • При годуванні груддю рекомендують вживати в їжу відварне або приготоване на пару м'ясо птиці (зокрема, індички), нежирної риби. Вважається, що ці продукти необхідні для заповнення дефіциту білка і нормального функціонування організму, як мами, так і її малюка. Тварина м'ясо повинно бути легким і гіпоалергенним – для початку підійде кролятина і нежирна яловичина.
  • Овочі та фрукти рекомендують вводити в раціон у відварному або запеченому вигляді – по одному типу продукту за один раз, щоб в разі алергії мама могла визначити, який саме інгредієнт її викликав. Овочі дозволять виключити запори, але старатися з ними не варто. Велика кількість каші і овочів (тобто клітковини) і нестача білка приведуть до того, що стілець малюка стане рідким.

Зведена таблиця дозволених і заборонених продуктів:

admin

Повернутись вверх