Kidspark.com.ua

Школа Батьківської Майстерності

Норма цукру в крові у вагітних по тижнях в таблиці чим небезпечний підвищений і знижений рівень

Підвищений або знижений рівень цукру в крові у вагітних, причини відхилення від норми і наслідки

Майбутній мамі доводиться після постановки на облік в жіночій консультації регулярно здавати сечу і кров на аналіз. Зазвичай ці перевірки не пов'язані з якимись проблемами, а виконуються для контролю стану вагітної і плода, щоб вчасно попередити або скорегувати небажані відхилення від норми. За допомогою аналізу крові лікарі оцінюють безліч параметрів, таких як рівень гемоглобіну або присутність цукру.

Для чого у вагітних визначають рівень цукру в крові?

Визначення рівня цукру в крові у вагітної є невід'ємною частиною процесу спостереження за перебігом вагітності. Підтримка нормальних показників глюкози потрібно для:

  • мінімізації ризику переривання вагітності;
  • зменшення ймовірності передчасних пологів;
  • запобігання розвитку вроджених дефектів у дитини.

Контролюючи цукор в крові у жінки під час виношування малюка, можна:

  • забезпечити показники зростання і ваги плоду, які будуть відповідати загальноприйнятим допустимим нормативам;
  • виключити розвиток макросоміі;
  • уникнути ускладнень у другій половині гестації.

Також високий ризик розвитку цукрового діабету, особливо якщо жінка збирається народжувати після 35 років, має проблеми із зайвою вагою або схильна до захворювання.

Нормальні показники глюкози для вагітних (таблиця)

Норма цукру в крові у вагітних становить 3,3-6,6 ммоль / л. Однак на те, які будуть показники глюкози, впливають різні чинники, починаючи з того, звідки беруть кров для аналізу – з пальця або вени, і закінчуючи тим, що і коли їла вагітна до здачі біологічного матеріалу. Для отримання достовірного результату слід дотримуватися певних рекомендацій. потрібно:

  • відмовитися від їжі і солодких напоїв з вечора перед здачею аналізу;
  • виспатися;
  • уникати будь-яких фізичних і емоційних навантажень вранці;
  • добре себе почувати.

У таблиці представлені нормальні показники концентрації цукру в залежності від різних умов проведення тесту:

Стандартно рівень цукру перевіряється при постановці на облік, на 8-12 і приблизно на 30 тижні. У проміжку призначають тест на толерантність до глюкози:

  • здача крові натще;
  • пиття розчину глюкози;
  • повторна здача аналізу через 2 години, протягом яких вагітної не можна їсти і слід скоротити рухову активність.

Чому рівень цукру підвищується або знижується?

Незначно підвищений або знижений рівень цукру в крові у вагітної жінки не становить загрози. Він може бути обумовлений такими причинами, як:

  • особливості обміну речовин;
  • переохолодження або ГРВІ;
  • поганий сон;
  • тривала піша прогулянка і ін.

Однак визначити, наскільки небезпечно відхилення від норми, здатний тільки лікар, так як якщо цукор знижується або підвищується значно, це говорить про наявність проблеми. Підвищені показники зазвичай спостерігаються при:

  • розвитку цукрового діабету, коли порушується вироблення інсуліну;
  • збої в роботі підшлункової залози.

До групи ризику за ймовірністю розвитку діабету потрапляють жінок, у яких спостерігається під час гестації або є в анамнезі:

  • пізня перша вагітність (у віці після 30-35 років);
  • обтяжена спадковість;
  • народження дітей з вагою більше норми;
  • мертвонародження або викидень;
  • многоводие;
  • зайва вага.

Чому концентрація цукру може бути нижче норми? Причини зазвичай пов'язані з:

  • незбалансованим харчуванням, коли в раціоні є багато солодкого;
  • надмірними фізичними і психологічними навантаженнями;
  • голодуванням або дотриманням надмірно суворої дієти;
  • наявністю хронічних ендокринних патологій, захворювань печінки і підшлункової залози.

У чому небезпека гіпер- і гіпоглікемії для матері і плоду?

Вміст глюкози в плазмі істотно впливає на жінку і дитину з 1-го по третій триместр. В результаті будь-які суттєві відхилення можуть мати серйозні наслідки. Підвищена кількість цукру викликає гіперглікемію, яка здатна привести до:

  • викидня;
  • пізнього токсикозу;
  • багатоводдя;
  • перекручення пуповини;
  • передчасного старіння плаценти (плід не отримує достатньої кількості поживних речовин і кисню і гине).

У плода гіперглікемія матері може викликати діабетичну фетопатія, коли зростання і вага дитини випереджають терміни, і при народженні його маса перевищує 4 кг, що загрожує родовими травмами. Також можливо недорозвинення легенів, а це веде до смерті в утробі або в перші 7 днів життя.

Що стосується самої вагітної, то перевищення норми вмісту цукру може спровокувати:

  • проблеми з зором;
  • інфекційні захворювання;
  • серцеву недостатність;
  • захворювання головного мозку;
  • патології сечостатевої системи.

Низький рівень глюкози не менш небезпечний. У цьому випадку дитина не отримує стільки корисних речовин, скільки повинен отримувати для нормального розвитку. Це загрожує:

  • передчасним народженням;
  • маленькою вагою дитини;
  • слабкими фізичними показниками;
  • розвитком захворювань ендокринної системи.

Вагітність на тлі цукрового діабету

Перебіг вагітності у жінок, хворих на цукровий діабет, ускладнюється. Захворювання може спровокувати:

  • переривання вагітності на ранніх термінах;
  • народження мертвого малюка;
  • важкий перебіг самої вагітності.

З огляду на високу ймовірність серйозних наслідків вся вагітність повинна проходити під контролем лікарів. Жінки з підвищеним вмістом цукру в крові завжди госпіталізуються з метою його нормалізації.

У 1-й раз вони проходять повне обстеження, і їм призначають необхідні дози інсуліну. Другий раз вагітна потрапляє в лікарню в кінці першого – початку другого триместру. Наступна госпіталізація рекомендується в 20 і потім в 30 тижнів. Так здійснюється постійний контроль над цукром в крові, що є кращим способом уникнути неприємних наслідків цукрового діабету для жінки і малюка.

Особливості діабету вагітних (гестаційного)

Для цього різновиду захворювання нормальними вважаються значення до:

  • 5,3 – натщесерце;
  • 7,7 – через 1 годину після прийому їжі;
  • 6,7 – через 2 години після їжі.

Патологія зазвичай розвивається тільки з 20-24 тижня вагітності з огляду на піку вироблення на цьому терміні гормонів надниркових залоз. В результаті гестаційний діабет не стає причиною розвитку вад у плода, так як всі його органи і системи формуються в перші три місяці після зачаття.

Спочатку недуга протікає безсимптомно, але при яскраво вираженій клінічній картині у вагітної відзначають:

  • почуття спраги і голоду;
  • збільшення обсягу вироблюваної сечі;
  • свербіж на шкірі;
  • стрімкий набір ваги;
  • проблеми з зором;
  • втома.

Коригування відхилень при гестаційному діабеті обов'язкове. Відсутність лікування може призвести до народження дуже великого дитини, більше 5 кг, у якого будуть проблеми з диханням, низький тонус м'язів, пригнічення певних рефлексів, включаючи смоктальний.

Що робити, якщо рівень цукру не відповідає нормі?

Що ж робити вагітної при змінах вмісту цукру в крові, до яких заходів вдатися, щоб знизити або підвищити рівень глюкози? Щоб знизити концентрацію, необхідно:

  • Правильно харчуватися. У новий раціон необхідно включити м'ясо, рибу, сир, яйця, свіжі фрукти і овочі, рис, гречку, овес. Потрібно відмовитися від фастфуду, шоколаду, солодкої газованої води, морозива, смаженої їжі, ковбас, сметани, майонезу. Також важливо стежити за об'ємом порцій. Краще їсти частіше, але менше, ніж поїдати велику кількість їжі за один раз.
  • Терапія інсуліном.Якщо рівень цукру залишається підвищеним тривалий час, лікар призначає ін'єкції інсуліну.
  • Фізичне навантаження. Вагітність не привід для повної відмови від фізичної активності. Навпаки, помірні навантаження, розраховані на майбутніх мам, просто необхідні. Перевагу слід віддати плавання, йоги, фітнесу в спеціальних групах.

Зниження рівня глюкози – явище не таке часте. Зазвичай воно виникає, якщо майбутня мама вчасно не поїла або з'їла дуже мало і при цьому їжа була низькокалорійної. Щоб підвищити концентрацію цукру, потрібно просто правильно і вчасно харчуватися.

Профілактика патологічних відхилень

Чи існує профілактика патологічних станів, пов'язаних з аномальним вмістом в крові цукру, і які заходи необхідно приймати? Слід дотримуватися простих правил:

  • Вести здоровий спосіб життя. Правильно і вчасно харчуватися, віддаючи перевагу якісній, багатою вітамінами і мінералами їжі. Забезпечити помірне фізичне навантаження. Відмовитися від куріння і вживання алкоголю і намагатися не нервувати.
  • Регулярно відвідувати гінеколога і (при необхідності) ендокринолога, проходити обстеження і правильно готуватися до аналізів.

admin

Повернутись вверх