Kidspark.com.ua

Школа Батьківської Майстерності

Як вводити жовток в прикорм, коли можна давати білок яйця дитині до року

Як і коли потрібно надавати яйця в прикорм дитині: з якого віку можна давати жовток і білок грудничку?

В прикорм малюків часто включають яйце. Продукт багатий на вітаміни та незамінні мікроелементи, необхідні для росту і розвитку дитини речовини. Використання в їжі дозволяє постачати організм вітамінами А, Д, Е, К, В, а також кальцієм, фосфором, магнієм, фолієвою кислотою, лецитином і іншими корисними мінералами. Правильне вживання дозволить зміцнити кістки, налагодити роботу щитовидної залози. Незважаючи на очевидну користь, у батьків виникає безліч питань про введення жовтка і білка в меню грудничка. Які є обмеження і правила?

Чому яйце корисно?

Дослідження показують, що користь курячих яєць пов'язана з їх унікальним складом. У продукті міститься велика кількість вітаміну Д, за його змістом конкурентом є тільки риб'ячий жир. Одне яйце в добу дозволяє забезпечувати добову дозу для боротьби з рахіт. Такий корисний ефект досягається через високий вміст вітаміну Д.

Багато хто відмовляється від яєчних продуктів через вміст холестерину, проте в яйці він становить небезпеку тільки для дорослих з порушенням обміну речовин.

Чи давати жовток дітям?

Жовток містить кілька елементів, які допомагають дитині розвиватися. До складу входить:

  1. Лецитин для зміцнення стінки клітинних мембран. Речовина допомагає підвищити їх життєздатність.
  2. Група вітамінів В, а також А, РР, Е і Д. Вітамінний комплекс допомагає зміцнювати організм малюка, підвищувати його імунні сили, сприяє розвитку і росту без патологій.
  3. Збалансований мінеральний склад: кальцій, калій, фосфор. Група елементів дозволяє зміцнювати кісткові тканини дитини, його зуби, сприятливо впливає на формування обміну речовин.
  4. Жирні кислоти позитивно впливають на нервову систему, зміцнюють пам'ять і імунітет. Кислоти не виробляються загальним шляхом, їх не можна одержати ніяким чином, крім їжі.

Елемент відповідає вимогам по корисного складу, але у нього є обмеження. Для раннього прикорму жовток вважається занадто калорійним і важким. Раннє введення в прикорм жовтка може стати причиною захворювань, так як печінка не справляється з підвищеним навантаженням.

Порівняння перепелиних і курячих яєць

Якщо порівнювати перепелині і курячі яйця, то у перших буде ряд переваг. Переваги невеликих в «цяточку» яєць:

  1. Вітамін А. Один грам продукту містить в кілька разів більше вітаміну А, ніж його курячий «конкурент». Вітамін А вважається помічником для імунітету і сильним антиоксидантом.
  2. Вітамін В1. Цього вітаміну в яйцях з плямами також більше. В1 необхідний для роботи серця, зміцнення імунної системи, хорошої роботи шлунково-кишкового тракту.
  3. Вітамін В2. Порівняння йде на користь маленьких «побратимів». Вітамін необхідний для підвищення стійкості до стресу, він розщеплює речовини і перетворює їх в енергію.
  4. Високий вміст калію, фосфору і заліза. За кількістю цих речовин перепелині яйця випереджають курячі.

Починати прикорм перепелиним яйцем – оптимально (див. Також: чи не шкідливі перепелині яйця при грудному вигодовуванні?). Воно часто набагато корисніше і безпечніше для малюка.

Перепелині яйця – більш легкі для засвоєння і корисні, тому прикорм краще починати з них

Коли починати прикорм?

Раніше вводити прикорм жовтка рекомендували з трьох місяців. Сьогодні лікарі радять вводити дітям жовток з семимісячного віку – в цей період вже сформована мікрофлора, тому дитині буде простіше переварити важкий продукт. Є ще одне обмеження для жовтка. При харчової алергії рекомендується відкласти введення прикорму, бажано поки малюку не виповниться 1 рік.

Білок пропонують грудному малюкові з 10 місяців. З року меню дитини стає більш різноманітним.Дітям можна готувати омлет на пару, запіканки, сирники (рекомендуємо прочитати: дитячі сирники з сиру: рецепт). З цього віку яйце не забороняється також просто відварювати і додавати в супи, макарони, пюре. Важливо! Тільки з трьох років страви з яєць можна пропонувати в підсмаженому вигляді.

Розглянемо норми прикорму в таблиці:

Правила прикорму

Як правильно давати жовток дітям? Основні рекомендації:

  1. Малюкам до одного року дають тільки жовток в вареному вигляді. Продукт повинен бути добре відварена, білок дають дітворі набагато пізніше.
  2. Дитині з семи місяців куряче яйце варять від 20 хвилин, а перепелине – від 6 хвилин. Така попередня підготовка дозволить захистити дитину від сальмонельозу, так як ця хвороба передається тільки через яйця, причому курячі. Через перепелині яєчка молекула сальмонели не може проникнути.
  3. Дітям можна їсти і курячий, і перепелячий жовток. Обидва види дадуть малюкові необхідну кількість вітамінів. Також вони можуть викликати і алергічні реакції. Для різноманітності жовтки можна чергувати.
  4. Потрібно стежити за свіжістю продукту. Яйця від курки зберігаються не довше 30 днів, перепелячий вид трохи довше – від 90 днів. Дитині краще всього давати свіжий продукт, рекомендується купувати порцію щотижня. Якщо є можливість, то найкращий варіант – продукт від домашньої курки.

Як годувати жовтком?

Як правильно вводити прикорм яєчного жовтка? Скільки його потрібно? Продукт дають грудничку в кілька етапів. Для першого знайомства варто запропонувати малюкові невеликий шматочок курячого або перепелиного яйця. Далі потрібно подивитися, чи не виникне негативної алергічної реакції. Якщо на наступну добу немає симптомів алергії, то порцію можна збільшувати, поступово доводячи її до вікової норми.

Як часто можна годувати дитину? Не варто забувати, що жовток – важкий продукт. З цієї причини ведеться багато суперечок, є два різних думки. Перший варіант – чергувати продукт через добу. Друга думка – жовток повинен бути в меню щодня. Якщо є сумніви, то краще за все зупиниться на першому варіанті.

Вводити жовток дитині в 7-9 місяців можна разом з сумішшю (рекомендуємо прочитати: як правильно годувати дитину в 7 місяців?). Не забороняється заважати його з грудним молоком, якщо у мами ще не закінчилася лактація і вона годує дитину. Таким способом малюкові буде легше сприйняти нове блюдо і звикнути до смаку. Якщо немовля вже їсть картопляне або будь-яке інше пюре, то можна давати жовткові шматочки разом зі звичними стравами.

Коли організм і харчова система крихти вже адаптувалися, яєчні компоненти варто давати без змішування. Зазвичай це відбувається через 5-8 тижнів після початку. Підсолювати продукт немає потреби.

Можна давати яйце разом з молочною сумішшю, тоді дитина швидше звикне до нового смаку

Довідкова інформація

Для дітей потрібно підбирати якісні інгредієнти, що відрізняються натуральністю і свіжістю. Щоб дізнатися якість яйця, потрібно покласти його в воду – якщо воно свіже, то відразу ж зануриться на дно. Поганий продукт буде плавати на поверхні. Яйця 6-8 денної давності спливуть на поверхню наполовину.

Для захисту від мікробів сальмонели слід вибирати відомі і перевірені птахофабрики для покупки їхньої продукції. На птахофабриках товар проходить перевірку якості. Єдина небезпека може полягати в неправильному зберіганні. Домашні яєчка не підходять для регулярного харчування грудних дітей, так як жовток у них більш калорійний і жирний.

Що потрібно знати про алергію

Алергічні реакції на яйця – досить часте явище. Причиною тому білок тваринного походження, він відноситься до одного з найсильніших алергенів. Серед докторів існує думка, що перепелині яєчка безпечніше. Звичайно, алергія може виникнути і від їх вживання, але не так часто.

Алергічні реакції виникають зазвичай не відразу, а на першу-другу добу.Діткам з восьми і до дванадцяти місяців не рекомендується вживати даний продукт частіше трьох разів на сім днів. Якщо малюк вже спробував нове блюдо і перше знайомство з яйцем відбулося, то вдруге бажано дати йому такий же обсяг. Не варто відразу ж збільшувати дозу, так як не можна повністю виключити можливість прояви алергічної реакції.

Алергічна реакція зазвичай проявляється зміною відтінку шкіри, починається лущення, на обличчі є набряклість. Особливо набрякає обличчя біля рота. Алергія може виявлятися зміною структури калу. Якщо виникають хоч найменші підозри, то знайомство з яйцем рекомендується відкласти на кілька тижнів.

Підбиття підсумків

  • Жовток грудничку вводять дуже обережно: хоча це корисний продукт, але він таїть у собі багато небезпек. Таку ж реакцію може викликати риба.
  • Продукт не можна давати в поєднанні з жирними стравами, так як печінка малюка буде відчувати подвійне навантаження. Таке перенасичення може спровокувати серйозні захворювання.
  • Важливо! Дітям до виконання рочки бажано їсти тільки перепелині яєчка. У них більше поживних елементів, вони не так часто викликають алергічні реакції. У маленьких «побратимів» невеликий розмір, вони легше засвоюються організмом. Ще один плюс – вони не схильні до зараження вірусом сальмонели.
  • Жовток вводять в меню раніше білка. Не можна годувати яйцями місячного немовляти. Найоптимальніший час прикорму – з семимісячного віку.

Яйця вважаються їжею тваринного походження, їх включають в десятку найбільш корисних продуктів харчування. Не рекомендується прибирати їх з раціону немовляти. Щоб уникнути неприємностей зі стільцем і алергією, слід дотримуватися правил введення нових страв. Якщо не поспішати, можна забезпечити організм малюка незамінними мінералами, вітамінами без шкоди.

admin

Повернутись вверх