Kidspark.com.ua

Школа Батьківської Майстерності

Як вводити жовток в прикорм дитині

Вводимо жовток в прикорм дитині правильно

Привіт, дорогі читачі! Давайте, сьогодні розглянемо аспекти первинного вживання яєчного жовтка немовлям. Ми розберемося, як правильно його додавати до харчування, в яких кількостях, з якою частотою. Дізнаємося про цінності цього продукту, про ризик виникнення алергічних реакцій.

До речі, рекомендуємо прочитати також статтю «Як вводити яйце в прикорм»

Прикорм дитини жовтком

Жовток являє собою 33% від рідкої частини яйця. Є більш калорійним, ніж білок (в 8 разів). У жовтку великого курячого яйця містяться жири, білки, вуглеводи, холестерин (4,51 г, 2,7 г, 0,61 г, 139 мг відповідно).

Також в ньому містяться:

  1. Мінерали – P, Ca, Fe, Mg, K, I, Na, S.
  2. Вітаміни (групи В, біотин, вітаміни А, D, Е, фолацін).
  3. Фолієва кислота.
  4. Жирні кислоти.
  5. Лецитин.
  6. Холестерин.

З'єднання вітаміну D, Ca, К і P дозволяє правильно розвиватися кісткам, зубам, нігтям і волоссю малюка. Обмежують ризик розвитку такої патології, як рахіт. Завдяки їм відбувається профілактика хвороб опорно-рухового апарату.

Лецитин входить в структуру мембран клітин, дає правильний розвиток центральної нервової системи, сприяє поліпшенню пам'яті, зміцнює печінку.

Вітамін E і залізо оберігають від анемії, налагоджують серцеву діяльність.

Холестерин відповідає за формування сильного імунітету у дитини, а також належного функціонування ендокринної системи, бере участь в синтезі вітаміну D.

Коли варто додати в раціон малюка жовток

Жовток слід додавати до основного харчування після того, як вже пройшла адаптація дитини до овочів і кашка.

Лікарі радять його вводити не раніше семимісячного віку, так як цей продукт є важким для травної системи малюка. Зокрема через те, що на п'яту частину складається з жирів.

Виявляється, жовток дуже рідко, але може викликати роздратування по всьому тілу дитини, і навіть блювоту. Якщо цей продукт позитивно сприйняли, через два дні можна пробувати підвищувати дозу, але зовсім трохи. Однорічна дитина повинна вживати не більше половини жовтка. І тільки, досягнувши двох років, малюк може сміливо з'їдати ціле яйце.

Я вирішила ввести в прикорм жовток, коли моєму синові виповнилося 8 місяців.

Як правильно вводити жовток в прикорм

Яєчний жовток слід вводити в раціон крихітки дуже обережно.

Слідкуйте, щоб використовується яйце було обов'язковим лише свіжим. Бажано для першого разу використовувати домашні, добре знайомі, перевірені яєчка. Якщо ж у вас немає такої можливості, то при покупці їх в магазині, можна в домашніх умовах проводити перевірку свіжості таких яєць. Вам буде необхідно опустити яйце в ємність з холодною водою. Свіжим і ідеально відповідним для грудничка, буде то яйце, яке відразу ж потоне, чи не на секунду не затримавшись на поверхні.

Не давайте маляті жовток одночасно з іншого жирною їжею. Це ускладнить роботу печінки.

Вперше давати яйце, а саме жовток, радять з ранку, перед основним прийомом їжі. А спостерігати за реакцією коштує не менше двох днів.

Давайте ознайомимося з правилами введення яйця:

  1. Ретельно вимийте яйце (очищаємо його від бруду і можливих бактерій).
  2. Варимо яйце круто (10 хвилин після того, як воно закипіло).
  3. Даємо йому охолонути.
  4. Жовток розминаємо і змішуємо з молоком матері або сумішшю, або вже з кашею.

Існує така схема:

  1. Спочатку даємо малюкові п'яту частину від жовтка.
  2. Після того, як він адаптувався – даємо четверту частину.
  3. Наступний етап – третя частина.
  4. Далі і аж до настання рочки даємо половинку жовтка.

І головне, не давайте жовток дітям до 3 років частіше, ніж двічі на тиждень.

Ви можете змішувати жовток з кашею, до якої малюк вже зміг адаптуватися.

Діткам постарше, починаючи з Полуторогодовалий віку можна починати давати яйця всмятку, а з двох років – омлет.

Коли ми з чоловіком додали в раціон дитини жовток, все пройшло без ускладнень.Він не тільки добре на нього відреагував, але і сильно полюбив. Я додавала жовток в овочеве пюре. А в рік він уже самостійно брав його в ручки в цілому вигляді і їв з великим апетитом.

ризик алергії

Як відомо, в більшості випадків при розвитку у дітей алергії на яйця, винуватцем стає білок. Але бувають випадки, коли джерелом стає і жовток. Як правило, достатньо двох днів спостережень, щоб алергія встигла себе проявити. Якщо вона відсутня, то можете сміливо продовжувати вводити жовток в раціон, поступово збільшую порцію.

Які ж симптоми того, що жовток все-таки викликав відповідну реакцію організму:

  1. Зміна кольору шкіри.
  2. Гіперемія щік, попи.
  3. Поява зон лущення.
  4. Освіта висипу, яка може викликати сильне чухання.
  5. Виявлення набряклості околоротовой області.
  6. Больові відчуття в животику. Виявляються примхливістю малюка. Може різко смикати ніжками.
  7. Порушення в роботі кишечника. Прояв – порушення консистенції і кольору стільця.

Якщо у вас з'явилися якісь симптоми, слід відразу скасувати прийом жовтка. Якщо буде необхідно, прийняти антигістамінний. І доведеться відкласти знайомство з жовтком до одного рочку, не раніше.

Також існує думка, що жовтки перепелиних яєць гіпоалергенні. Якщо ви вже знаєте, що малюк схильний до атипової реакції на введення нових продуктів, то слід перше знайомство з жовтком почати саме з перепелиного яйця. Хоч і це не дає 100% гарантії на відсутність алергічної реакції.

Яйця і жовток зокрема вважаються одними з найцінніших продуктів і обов'язково повинні бути присутніми в житті немовляти при правильному введенні. Вони доставлять в організм вашої дитини полівітаміни, мінеральні речовини, білки. Не варто забувати, що першим в меню малюка потрапляє саме жовток, так як є менш алергенним, ніж білок.

admin

Повернутись вверх