Kidspark.com.ua

Школа Батьківської Майстерності

Як варити кукурудзяну кашу на молоці для дитини до 1 року рецепт прикорму

Як варити кукурудзяну кашу для прикорму грудничка: рецепти приготування на воді і молоці для дитини до 1 року

Якими кашами годувати немовля? Сьогодні наша розмова про кукурудзяну кашу. Крупа хороша і улюблена всіма тим, що вона безглютеновая, а значить зовсім неалергенного. Користь даної каші ще в тому, що склад її надзвичайно багатий на вітаміни, а це дуже корисно для маленьких діток. Ми детально розберемо цілющі властивості кукурудзяної крупи, вивчимо питання про терміни її введення в дитячий раціон і запропонуємо вам варіанти, як варити кукурудзяну кашу дитині.

Кукурудза корисна чи шкідлива?

Кукурудзяна каша для дітей обов'язково повинна бути включена в раціон і ось чому:

  1. Дітям до року необхідний ряд вітамінів, які сприяють повноцінному розвитку організму. Всі вони є в цікавій для нас каші: А, Е, Н, РР, В, К, С. Крупа багата і на мікроелементи: залізо, калій, фосфор, кальцій, магній, нікель.
  2. Клітковина потрібна для налагодженої роботи шлунково-кишкового тракту, а її в крупі дуже багато. Коли клітковини не вистачає, малюки мучаться запорами і отримують проблеми з обміном речовин.
  3. Благотворно впливає на імунітет, стимулюючи його роботу, а також корисна для загального тонусу імунної системи, особливо в період відновлення організму після прийому антибіотиків, так як чудово відновлює мікрофлору.
  4. Каша має заспокійливі властивості, а значить, вона стане відмінним помічником в період прорізування зубів у гіперактивних дітей.
  5. Крупа захищає стінки судин від виникнення тромбів, а також надає очищуючий ефект на кров. Все це благотворно впливає на роботу серця.

Низькокалорійна кукурудзяна крупа ідеально підходить для дитячого животика. Вона легко засвоюється і не створює відчуття тяжкості, при обліку, що в рецепт приготування не входить інші калорійні інгредієнти. Підходить як гарнір до страв з м'яса і риби, а також в поєднанні з овочевими салатами. Цілком можливо використовувати як самостійну страву.

Кукурудзяна крупа містить безліч вітамінів і клітковини, яка благотворно впливає на травлення дитини

Крім корисних властивостей, кукурудзяна крупа має і шкідливі:

  • Є причиною вимивання кальцію. Вживання кукурудзяної крупи в непомірних кількостях може привести до перевищення кількості фосфору в організмі. Малі дози даного мікроелемента корисні, а ось їх перевищення веде до того, що фосфор пов'язує кальцій, наявний в кістках і зубах, і виводить їх з організму.
  • Є причиною порушення кислотного балансу. Кукурудзяна каша для немовлят не рекомендується дітям до 9 місяців, а також вона протипоказана тим малюкам, у яких є проблеми зі шлунком і дванадцятипалої кишкою. Надмірне вживання крупи призводить до порушення кислотно-лужної рівноваги і водно-сольового обміну. Особливу увагу при цьому варто приділити кукурудзяним пластівців, які всі діти просто обожнюють. Всього в 100 г даного продукту міститься 600 мг натрію, а надлишок даного елемента призводить до появи нудоти, запаморочення і ряду порушень в роботі системи серця і судин.

Перші проби: поради та рекомендації

Коли настає оптимальний термін для першої проби каші? Найкращий час – 7-9 місяців. При цьому важливо враховувати наступне: малюк вже давно їсть «дорослу» їжу, а також він вже познайомився з рисової і гречаною кашею (рекомендуємо прочитати: як 6-місячній дитині зварити гречану кашу?). Коли всі умови виконані, можна приступати до першій пробі кукурудзяної кашки. Високий вміст клітковини робить цю крупу легко засвоюваній і позитивно впливає на шлунково-кишкового тракту. Малюк-искусственник може спробувати кашку трохи раніше, приблизно в 6-8-місячному віці.

Починати вводити кукурудзяну кашу в раціон дитини можна з дев'яти місяців

Чи реально приготувати кашу самостійно з кукурудзяної муки? Для найкращого результату бажано купувати крупу грубого помелу і перемолоти її в кавомолці до борошняної дрібної консистенції. Так ви допоможете їй зберегти максимум поживних властивостей.

Цільнозерновий каша: коли її можна давати? Коли дитині виповнився 1 рік, можна зварити йому кашку з цільної крупи. Ідеально підійде вибір крупи грубого помелу, добре відшліфованою. Яскраво-жовтий відтінок крупи буде свідчити про високу якість зерна.

Як щодо молока, чи потрібно додавати його в кашку? Крихітці, який ще не пробував молоко, можна підсолодити кашку за допомогою грудного молочка. Починаючи з 10-11 місяців, зрозуміло при відсутності алергічних реакцій, в кашку для прикорму можна додавати за смаком банан, грушу, яблуко, курагу або родзинки. Це прикрасить страву і зробить його смачніше. На молоці кашу краще варити після року.

Частота вживання: скільки разів на тиждень можна давати дитині це блюдо? Занадто часто їсти кукурудзяну кашку не рекомендується. Оптимальний варіант – 1-2 рази в тиждень. Про небезпеки зловживання цією крупою ми вже говорили: порушення водно-сольового балансу, вимивання кальцію і калію з організму, але ж вони вкрай важливі для безперебійної роботи серця і судин і стану зубів і кісток.

У кашку можна додавати фрукти і ягоди з тих, що не викликають алергії у дитини і вже випробувані раніше

Рецепти кукурудзяної каші

  1. Бажано всипати крупу в уже киплячу воду, так зберігається максимально можливу кількість поживних речовин, хоча можливий варіант, коли крупа заливається холодною водою.
  2. Крупу слід ретельно промити перед приготуванням. Залишки качанів, що залишилися в крупі, можуть викликати дискомфорт під час їжі. Ці частинки спливають при заливанні зерен водою.
  3. Готову кашку радимо наполягти в духовці або в печі, так вона стане ще смачніше і помітно додасть в обсязі.

З кукурудзяного борошна

Кукурудзяну крупу слід перемолоти практично в пил. Зробити це можна за допомогою кавомолки. приготування:

  1. На 250 мл об'єм рідини (вода + молоко або просто вода) потрібно взяти 4 столові ложки борошна.
  2. Закип'ятіть воду.
  3. Додайте сито над каструлею і просійте борошно. Вільна рука постійно помішує кашу.
  4. Не перестаючи заважати, слід варити кашку 2 хвилини. Використовуючи для перемолу блендер, борошно могла залишитися завеликий, тоді час варіння складе 20-25 хвилин. У підсумку ви повинні отримати однорідну і м'яку консистенцію.
  5. Каструлю слід зняти з плити, закрити щільно кришкою і залишити набухати на 10 хвилин.
  6. Для смаку можна додати пару грам вершкового масла. Чи не рекомендуємо підсолоджувати блюдо цукром.

Для того, щоб зробити кашу дрібніше, використовуйте блендер або кавомолку

Запропонуємо вам ще один спосіб готування. В даному випадку вже зварена каша перемелюється в блендері до меншої структури:

  1. На 1 склянку окропу знадобиться ½ склянки крупи.
  2. Дочекатися закипання, вогонь зменшити.
  3. Варити до густоти близько 30 хвилин.
  4. Каструльку зняти з плити, укрити рушником і дати настоятися близько 45 хвилин.
  5. Дійшла і подстіла кашу перемолоти за допомогою блендера.
  6. Можна додати трохи вершкового масла і давати в якості прикорму.

Для готування ідеально взяти глиняний горщик, а ще краще, щоб дно у нього було товсте. приготування:

  1. Влийте в нього ½ склянки молока і стільки ж води.
  2. На цей обсяг рідини знадобиться 2 столових ложки крупи, а також трохи солі.
  3. У розігріту до 180 градусів духовку поставте горщик з кашею.
  4. Хвилин через 20 кашу слід перемішати, щоб уникнути пригорання.
  5. Ще через 40-50 хвилин кашу можна виймати.
  6. Зробити кашу ще смачніше можна за допомогою вершкового масла і сухофруктів.

В мультиварці

  • рівну кількість молока і води (по 1,5 склянки);
  • ¼ склянки крупи;
  • трохи солі;
  • вершкове масло – 25 г.

В мультиварці можна приготувати різні рецепти каш, один з них – каша з гарбузом

  1. Крупу слід ретельно промити, потім засипати в варильну чашу мультиварки, присмачити маслом і додати сіль.
  2. Залити молочно-водною сумішшю.
  3. Натиснути на режим «Молочна каша» (або інший інший, що відповідає типу вашої мультиварки).
  4. Як тільки програма закінчиться, перемішайте кашу.
  5. Увімкніть режим підігріву та залиште нудитися на 30 хвилин.

Кукурудзяна каша на овочевому бульйоні

Смачний і поживний обід у вигляді каші на бульонной основі стане прекрасним варіантом для дітей першого року життя. Краще брати овочевий бульйон, а не м'ясний. Для бульйону візьміть цибулю, моркву, картоплю, капусту брокколі. Слід зварити овочі в каструлі або мультиварці, а потім в ньому ж відварити крупу.

Вибираючи кукурудзяну крупу в якості прикорму, ви гарантуєте своїй дитині користь для здоров'я і поживну цінність, так необхідну для росту організму. Завдяки смачною кашки у вашого малюка завжди буде відмінно працювати шлунок, а також не буде проблем з нервами, серцем і судинами.

admin

Повернутись вверх