Ячна крупа: як зварити найкориснішу кашу
Ячмінна крупа коштує дешево і виглядає не так презентабельно, як гречка і рис. Але зовнішній вигляд оманливий. Сьогодні під нашим пильним оком каша ячна – шкода і користь продукту, а також способи приготування.
Склад і калорійність
Говорячи про користь ячної каші для організму, потрібно в першу чергу відзначити високий вміст вітамінів і мікроелементів:
- фосфор – не менше 354 мг / 100 г;
- калій – більше 450 мг / 100 г;
- залізо – близько 10 мг / 100 г;
- кальцій – 90 мг / 100 г;
- кремній;
- магній;
- йод;
- бром;
- вітаміни «А», «Е», «PP», «B», «D»;
- білок;
- жири;
- вуглеводи;
- клітковина.
Багато дієтологів рекомендують ячку під час схуднення. Крупа, завдяки високому вмісту вітамінів і низької калорійності – близько 75 ккал, є ідеальною їжею під час дієти.
Ячна крупа, про користь і шкоду якої знає кожен прихильник здорового харчування, повинна бути в раціоні будь-якої людини. Крім вітамінів і мінеральних речовин, вона містить не синтезуються організмом амінокислоти, – валін, аргенін і триптофан.
Цінність продукту залежить від фракції подрібнення. Чим менше крупинки, тим більше в них користі.
підвищення імунітету
Ослаблені захисні сили організму можна зміцнити вживанням ячкі 2 рази в тиждень. Подрібнені зерна в своєму складі мають особливий високомолекулярний білок, імуномодулятор – Бета-глюкан. Він позитивно впливає на лімфоцити, відповідальні за «оборонну» реакцію до чужорідних речовин.
Збереження молодості стінок судин
Калорійність ячної каші, її користь і шкоду для травлення і збереження фігури – далеко не всі переваги крупи. Що міститься в ній вітамін Р, є надійним захистом для капілярів. Він підвищує міцність і еластичність судин, за рахунок збереження гіалуронової кислоти.
харчування мозку
Головним джерелом життєвих сил для нервової системи і мозку є магній. Саме він захищає організм від стресів, зберігаючи нервові волокна. Підвищений вміст даного мікроелемента в крупі дозволяє захистити і наситити мозок людини.
Нормалізація роботи ендокринної системи
Знаючи про те, з якого злаку зроблена ячна крупа, користь продукту для щитовидки стає незаперечною. Ячмінь містить селен, який складно знайти в інших продуктах харчування, але він життєво необхідний для організму.
Оскільки крупа засвоюється повільно, то енергія вивільняється помірними порціями. Всі мікроелементи, включаючи цукру, надходять в кров в невеликих кількостях. Тому подріблена з ячменю є одним з тих продуктів, які можуть вживати хворі на цукровий діабет.
Нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту
Харчові волокна у ячної крупи досить грубі. На них не впливають ферменти, що знаходяться в шлунку, тому крупа надходить в кишечник в первозданному вигляді. Там волокна набухають, і, просуваючись по кишечнику, очищають його від токсинів, попутно прискорюючи м'язові скорочення.
Зміцнення нігтів, шкіри і волосся
У крупі все макро- і мікроелементи знаходяться в гармонійному співвідношенні. Тому вони легко засвоюються організмом, роблячи позитивний вплив на стан нігтів, волосся та шкіри. Сучасні косметологи і прихильники здорового харчування рекомендують включати ячну крупу в свій раціон.
Не варто забувати і про інші переваги крупи:
- гіпоалергенна;
- насичена білком;
- допомагає при запорах, особливо в післяпологове час і період лактації;
- має протизапальні властивості, показана при розвитку артритів.
Подрібнені зерна ячменю безумовно корисні, так і вартість крупи не вдарить по сімейному бюджету. Але не варто робити страви з неї щоденним гостем на столі. У всьому потрібно знати міру. Оптимально вживати ячку – 3 рази на тиждень. До цього числа входять не тільки каші, але і хлібобулочні вироби.
Також каша, приготована на молоці, стає вже далеко не дієтичним продуктом, тому щоденне її вживання може призвести до набору зайвої ваги. Оптимально є крупу, зварену на воді і заправлену рослинними оліями.
Також до протипоказань до вживання служать наступні фактори:
- непереносимість глютену, білка клейковини, який може викликати діарею і здуття живота;
- запалення кишкового тракту;
- дитячий вік до 3-х років;
- онкологічні проблеми в зоні шлунково-кишкового тракту.
Як правильно варити?
Домогтися приємного смаку, при цьому не зруйнувавши корисні речовини, можна лише при умінні правильно готувати крупу. Її можна додавати у випічку, в супи, готувати кашу і куліш.
Процес приготування каші починається з виміряних необхідної кількості крупи. І це залежить від того, який консистенції повинне вийти блюдо:
- розсипчаста (найкорисніша для кишечника) – на 1 склянку ячкі потрібно взяти 2 склянки води, варити 15 хвилин, дати настоятися;
- в'язка – стакан крупи на 4 склянки води, варити 30 хвилин;
- полувязкіе – пропорція 1/3, час приготування 20 хвилин.
Перш ніж варити ячку, її варто трохи обсмажити без додавання масел. Воду додавати потрібно вже закип'ятила.
Сіль, масло, спеції, овочі – все додають за смаком. Зелень потрібно класти безпосередньо перед завершенням приготування.
Корисні властивості круп відомі давно. Сьогодні дієтологи і люди, які дотримуються здорового способу життя, віддають перевагу саме їм.
Ячна крупа – джерело вітамінів, яких потребує організм сучасної людини. Тому не варто виключати її зі свого раціону тільки через зовнішню непрезентабельний вид.
Здоров'я людини повністю залежить від того, що він їсть. Регулярне і правильне споживання ячкі допоможе зберегти його на довгі роки.
Автор: Жанна Карпуніна,
спеціально для Mama66.ru