Kidspark.com.ua

Школа Батьківської Майстерності

Ячна крупа і каша шкоду і користь, способи приготування

Ячна крупа: як зварити найкориснішу кашу

Ячмінна крупа коштує дешево і виглядає не так презентабельно, як гречка і рис. Але зовнішній вигляд оманливий. Сьогодні під нашим пильним оком каша ячна – шкода і користь продукту, а також способи приготування.

Склад і калорійність

Говорячи про користь ячної каші для організму, потрібно в першу чергу відзначити високий вміст вітамінів і мікроелементів:

  • фосфор – не менше 354 мг / 100 г;
  • калій – більше 450 мг / 100 г;
  • залізо – близько 10 мг / 100 г;
  • кальцій – 90 мг / 100 г;
  • кремній;
  • магній;
  • йод;
  • бром;
  • вітаміни «А», «Е», «PP», «B», «D»;
  • білок;
  • жири;
  • вуглеводи;
  • клітковина.

Багато дієтологів рекомендують ячку під час схуднення. Крупа, завдяки високому вмісту вітамінів і низької калорійності – близько 75 ккал, є ідеальною їжею під час дієти.

Ячна крупа, про користь і шкоду якої знає кожен прихильник здорового харчування, повинна бути в раціоні будь-якої людини. Крім вітамінів і мінеральних речовин, вона містить не синтезуються організмом амінокислоти, – валін, аргенін і триптофан.

Цінність продукту залежить від фракції подрібнення. Чим менше крупинки, тим більше в них користі.

підвищення імунітету

Ослаблені захисні сили організму можна зміцнити вживанням ячкі 2 рази в тиждень. Подрібнені зерна в своєму складі мають особливий високомолекулярний білок, імуномодулятор – Бета-глюкан. Він позитивно впливає на лімфоцити, відповідальні за «оборонну» реакцію до чужорідних речовин.

Збереження молодості стінок судин

Калорійність ячної каші, її користь і шкоду для травлення і збереження фігури – далеко не всі переваги крупи. Що міститься в ній вітамін Р, є надійним захистом для капілярів. Він підвищує міцність і еластичність судин, за рахунок збереження гіалуронової кислоти.

харчування мозку

Головним джерелом життєвих сил для нервової системи і мозку є магній. Саме він захищає організм від стресів, зберігаючи нервові волокна. Підвищений вміст даного мікроелемента в крупі дозволяє захистити і наситити мозок людини.

Нормалізація роботи ендокринної системи

Знаючи про те, з якого злаку зроблена ячна крупа, користь продукту для щитовидки стає незаперечною. Ячмінь містить селен, який складно знайти в інших продуктах харчування, але він життєво необхідний для організму.

Оскільки крупа засвоюється повільно, то енергія вивільняється помірними порціями. Всі мікроелементи, включаючи цукру, надходять в кров в невеликих кількостях. Тому подріблена з ячменю є одним з тих продуктів, які можуть вживати хворі на цукровий діабет.

Нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту

Харчові волокна у ячної крупи досить грубі. На них не впливають ферменти, що знаходяться в шлунку, тому крупа надходить в кишечник в первозданному вигляді. Там волокна набухають, і, просуваючись по кишечнику, очищають його від токсинів, попутно прискорюючи м'язові скорочення.

Зміцнення нігтів, шкіри і волосся

У крупі все макро- і мікроелементи знаходяться в гармонійному співвідношенні. Тому вони легко засвоюються організмом, роблячи позитивний вплив на стан нігтів, волосся та шкіри. Сучасні косметологи і прихильники здорового харчування рекомендують включати ячну крупу в свій раціон.

Не варто забувати і про інші переваги крупи:

  • гіпоалергенна;
  • насичена білком;
  • допомагає при запорах, особливо в післяпологове час і період лактації;
  • має протизапальні властивості, показана при розвитку артритів.

Подрібнені зерна ячменю безумовно корисні, так і вартість крупи не вдарить по сімейному бюджету. Але не варто робити страви з неї щоденним гостем на столі. У всьому потрібно знати міру. Оптимально вживати ячку – 3 рази на тиждень. До цього числа входять не тільки каші, але і хлібобулочні вироби.

Також каша, приготована на молоці, стає вже далеко не дієтичним продуктом, тому щоденне її вживання може призвести до набору зайвої ваги. Оптимально є крупу, зварену на воді і заправлену рослинними оліями.

Також до протипоказань до вживання служать наступні фактори:

  • непереносимість глютену, білка клейковини, який може викликати діарею і здуття живота;
  • запалення кишкового тракту;
  • дитячий вік до 3-х років;
  • онкологічні проблеми в зоні шлунково-кишкового тракту.

Як правильно варити?

Домогтися приємного смаку, при цьому не зруйнувавши корисні речовини, можна лише при умінні правильно готувати крупу. Її можна додавати у випічку, в супи, готувати кашу і куліш.

Процес приготування каші починається з виміряних необхідної кількості крупи. І це залежить від того, який консистенції повинне вийти блюдо:

  • розсипчаста (найкорисніша для кишечника) – на 1 склянку ячкі потрібно взяти 2 склянки води, варити 15 хвилин, дати настоятися;
  • в'язка – стакан крупи на 4 склянки води, варити 30 хвилин;
  • полувязкіе – пропорція 1/3, час приготування 20 хвилин.

Перш ніж варити ячку, її варто трохи обсмажити без додавання масел. Воду додавати потрібно вже закип'ятила.

Сіль, масло, спеції, овочі – все додають за смаком. Зелень потрібно класти безпосередньо перед завершенням приготування.

Корисні властивості круп відомі давно. Сьогодні дієтологи і люди, які дотримуються здорового способу життя, віддають перевагу саме їм.

Ячна крупа – джерело вітамінів, яких потребує організм сучасної людини. Тому не варто виключати її зі свого раціону тільки через зовнішню непрезентабельний вид.

Здоров'я людини повністю залежить від того, що він їсть. Регулярне і правильне споживання ячкі допоможе зберегти його на довгі роки.

Автор: Жанна Карпуніна,
спеціально для Mama66.ru

Корисне відео про ячмінну кашу

admin

Повернутись вверх