Kidspark.com.ua

Школа Батьківської Майстерності

Яблука при вагітності, корисні властивості

Чим особливо корисні яблука при вагітності?

Яблука – це один з найбільш корисних і популярних у світі фруктів, до якого жінки при вагітності часто відчувають незрозумілу тягу. Відома приказка: «Одне яблуко в день допомагає від семи хвороб» має під собою реальне підгрунтя, так як ці плоди містять не тільки вітаміни і мінерали, а й велика кількість біологічно активних сполук. Тому яблука при вагітності точно не зашкодять.

Звичайно, народна мудрість трохи перебільшує істину, і яблука не можуть замінити ліки і лікарів, проте, їх вживання дозволить скоротити ризик деяких захворювань. Кожна свідома і турботлива мати повинна пам'ятати, що кілька щоденних порцій фруктів є ключем до легкої вагітності і здоровому потомству.

Яблука при вагітності: користь і шкода

Яблука складаються на 80% з води, на 12% з вуглеводів, на 10% з органічних кислот і менше, ніж на 1% з жиру і білків. Не випадково, що багато хто зі здорових дієти неодмінно включають ці плоди: у них тільки 43-47 ккал на 100 гр.

Яблука містять вітаміни С, B1, B3, E, H, K, PP, пектин і велика кількість макро- і мікроелементів – залізо, калій, кальцій, фосфор, натрій, магній, цинк, йод, фтор. Це відмінне джерело харчових волокон, 100 гр плодів містить 9% від добової потреби вагітної жінки.

Реальна цінність яблук полягає в біологічно активних компонентах – Фітонутрієнти, флавоноїди (кверцетин, епікатехін, флоридзин), поліфенольних з'єднаннях, які знаходяться в м'якоті і шкірі. Остання містить багато антоціанів і різних дубильних речовин.

Яблука рекомендується включати в щоденний раціон при вагітності не тільки через високу харчову цінність, а й з інших причин.

користь яблук:

  1. Регулярне їх вживання за рахунок вмісту клітковини забезпечує нормальну перистальтику кишечника, допомагає в запобіганні запорів, стимулює виділення шлункового і травних соків, що гарантує ефективне поглинання поживних речовин. Крім того, яблука здатні підвищити кількість і активність бактерій, що беруть участь в процесі травлення.
  2. Яблука є відмінним джерелом заліза – невід'ємної частини метаболізму червоних кров'яних тілець. За рахунок збільшення кількості цих клітин можна не тільки запобігти анемію, але і забезпечити повноцінне постачання киснем плода.
  3. Плоди допомагають в детоксикації організму і поліпшення загального стану здоров'я. Незважаючи на малу кількість білка, його поєднання з антиоксидантними сполуками запобігає слабкість і додає енергії.
  4. Поліфеноли з яблук пов'язані зі скороченням поглинання вуглеводів організмом, також вони стимулюють вивільнення інсуліну з підшлункової залози.
  5. Вживання в їжу яблук забезпечує механічну очистку зубів і ясен від нальоту, стимулює виділення слини, яка знижує здатність бактерій розмножуватися і рости.
  6. Яблука збільшують кількість ацетилхоліну в головному мозку, який пов'язаний з концентрацією і пам'яттю.
  7. Ці фрукти мають протизапальну дію, здатні не тільки полегшити астму у дорослих, але і знизити ризик цього захворювання у дітей. Вчені вважають, що високі рівні антиоксидантів і протизапальних флавоноїдів (кверцетину і катехина) благотворно впливають на функцію легенів плода в утробі, зменшуючи небезпеку бронхіальної гіперчутливості і астми.
  8. Яблука знижують рівень холестерину в організмі, що робить ці фрукти профілактичним засобом проти серцево-судинних захворювань. Антиоксидантна активність яблук знижує окислення жирів (перекисне окислення ліпідів), що допомагає тримати в нормі кров'яний тиск і знижує ризик прееклампсії. Крім того, шкірка фруктів містить флавоноїди кверцетин, що зменшує запалення в кровоносних судинах.
  9. Яблука багаті флавоноїдами і антиоксидантними фітонутрієнтами, які нейтралізують дію вільних радикалів на тканини очей. Це запобігає дистрофію жовтої плями, катаракту і глаукому.
  10. Крім клітковини, що створює відчуття ситості, ці фрукти містять компоненти для прискорення метаболізму – калорії спалюються швидше або не засвоюються організмом взагалі.

Яблука при вагітності – корисний і безпечний продукт, однак, необхідно бути дуже обережним з їх насінням. З одного боку, вони сповнені корисного йоду, але з іншого – включають синильну кислоту, яка у великих кількостях є небезпечною отрутою. Безпечна доза – це 3-4 насінини щодня.

Які яблука корисніше?

Предком домашньої яблуні є яблуня Сіверса (Malus sieversii), яка до сих пір в дикому вигляді росте в багатьох частинах Центральної Азії. Існує більше 7500 сортів фрукта, включаючи червоні, жовті й зелені.

Вважається, що найкорисніші – це місцеві сезонні фрукти. Гінекологи особливо підкреслюють важливість даної рекомендації для вагітних. Це не тільки дозволяє отримати максимальну користь від яблук, але і знижує ризик отруєння організму різними пестицидами та іншими токсинами, так як для отримання рясного врожаю, довгого зберігання і красивого зовнішнього вигляду фрукти часто обробляють хімікатами.

Якщо вибирати між сортами яблук, то перевагою червоних є їх смак – солодший через більшої кількості цукрів. У зелених фруктах міститься більше заліза і вітаміну С, крім того, вони допомагають у перетравленні жирної їжі. Яблука не зважають сильним алергеном, проте, на червоні плоди в рідкісних випадках може бути алергічна реакція.

Яблучний сік при вагітності

Яблучний сік так само, як і самі фрукти, містить ряд вітамінів і мінералів, тому може бути рекомендований для щоденного вживання вагітними жінками при дотриманні ряду правил:

  • Щоб уникнути зайвого навантаження на травну систему сік потрібно розбавляти в концентрації 1: 1, єдиний виняток – боротьба з ранковою нудотою, коли кислий насичений смак може зняти неприємні симптоми.
  • Не можна пити яблучний сік при захворюваннях травної системи, особливо загостреннях гастриту, підвищеної кислотності шлунка, виразці і панкреатиті.
  • Свіжовичавлений сік – найкорисніший, однак, зберігається він дуже недовго.
  • Після вживання соку бажано прополоскати рот або почистити зуби, так як він містить кислоти, здатні пошкодити емаль.
  • Сік втамовує спрагу гірше, ніж звичайна вода, тому його легко можна випити більше норми, що призведе до навантаження на нирки і травний тракт, а також здатне викликати набряки.

Сік позбавлений одного з цінних переваг яблук – клітковини, тому не може вважатися повноцінною заміною фруктам і овочам.

Як правильно вживати яблука вагітним

ВООЗ рекомендує вживати не менше 500 гр овочів і фруктів в день, але не обов'язково їсти тільки свіжі яблука протягом всієї вагітності.

В якому ще вигляді можна їсти яблука:

  1. Печені яблука засвоюються організмом легше, ніж сирі, але після 30-40 хвилин в духовці вони містять трохи менше мінералів і вітамінів. Проте навіть в запеченому вигляді вони залишаються надзвичайно корисними для вагітних жінок, які страждають від закрепів, дисбактеріозу та інших проблем зі шлунком. Вони також ефективно видаляють токсини з організму.
  2. Сушені яблука багаті клітковиною, залізом, вуглеводами, але містять дуже невелику кількість вітаміну С. Вони допоможуть вилікувати ранкове нездужання і, на відміну від свіжих фруктів, нешкідливі для зубів.
  3. Яблучне пюре може бути корисним не тільки для маленьких дітей, а й для майбутніх мам в якості лікування запорів.

Запобіжні заходи

Жінки, які страждають від різних алергій, не повинні зловживати червоними і жовтими яблуками при вагітності, так як вони викликають алергічні реакції частіше, ніж зелені.Тим, хто страждає від діабету і серцевих захворювань, не слід вживати солодкі фрукти. Жінки з діагнозами гастрит і виразка повинні уникати цих плодів в будь-якій формі.

Не рекомендується при вагітності вживати свіжі яблука з іншими продуктами, особливо хлібом або випічкою, так як це призводить до збільшення газоутворення. З тієї ж причини не рекомендується запивати яблука водою або іншими напоями відразу ж після їжі.

Слід мати на увазі, що цукор і фруктові кислоти в яблуках можуть пошкодити зубну емаль, а вагітні жінки особливо схильні до карієсу. З цієї причини після їжі потрібно полоскати рот або чистити зуби.

Яблука – це смачний і доступний фрукт, здатний забезпечити організм поживними речовинами, привести в норму роботу травлення і знизити ризик багатьох патологій. У Росії вони є одними з найпопулярніших фруктів, тому не дивно, що гінекологи рекомендують вживати яблука при вагітності щодня, тим більше що протипоказань у них мало.

Автор: Євгенія Лимонова,
спеціально для Mama66.ru

Корисне відео про користь яблук

admin

Повернутись вверх