Kidspark.com.ua

Школа Батьківської Майстерності

Хлористий кальцій харчової в сирі і сирі користь і шкода добавки Е509

Харчова добавка Е509: користь і шкода хлориду кальцію, застосування при виготовленні сиру і сиру, протипоказання

Хлористий кальцій – це харчова добавка, всупереч міфам приносить більше фактичної користі, ніж передбачуваного шкоди для здоров'я людини. Вона являє собою стабілізатор під кодовою назвою Е509, який зовсім недавно офіційно визнали безпечним після лабораторних досліджень. З цієї причини зараз хлорид кальцію успішно застосовують в харчовій, косметичній та інших галузях промисловості.

Що таке хлорид кальцію і де він застосовується?

Сіль хлорид кальцію, що складається з двох атомів хлору і одного – кальцію, являє собою кристали, забарвлені в білий колір або прозорі, практично не мають запаху. Відмітна властивість з'єднання – висока поглинальна здатність, завдяки якій воно легко розчиняється у воді і спирті.

Речовина термостійкість – плавиться при 772 °, починає кипіти при температурі вище 1900 °. Розчинена у воді сіль кристалізується при температурі менше 20 градусів. Добавку отримують в ході виробництва харчової соди або обробки гідроксиду кальцію соляної кислотою.

Після безлічі досліджень, які довели безпеку даного з'єднання, його почали застосовувати повсюдно. У харчовій промисловості воно виступає як стабілізатор: загущувач, затверджувач або желюючий агент. Крім того воно може значно поліпшити смакові якості продуктів, також його часто додають в дитяче харчування для збагачення мікроелементами.

Ця сіль надає наступну дію на організм:

  • бере участь в процесах синтезу формених елементів крові і інших реакціях обміну речовин;
  • посилює опірність організму інфекційним хворобам;
  • збільшує частоту серцебиття;
  • робить стінки судин більш еластичними;
  • зміцнює кістки.

У медицині хлорид кальцію використовують при нестачі катіонів кальцію або аніонів хлору, алергії, хворобах, що вражають шкірні покриви, нирки і т. Д. Також речовина виводить токсини з організму і часто використовується при отруєннях кислотами. Його додають в фізіологічний розчин.

Застосування хлористого кальцію в медицині і косметології

Хлористий кальцій зустрічається серед компонентів медикаментозних засобів, що використовуються для заповнення дефіциту катіонів кальцію в організмі. Препарати застосовуються для насичення мікроелементами, що беруть участь в зміцненні стінок судин, попередження запалення, посилення імунної реакції і резистентності до хвороб різної природи. Ліки також надають виражений сечогінний ефект.

Хлорид кальцію використовується для усунення алергічної реакції, так як виводить з організму токсичні сполуки, які стають причиною алергії. Розчин солі вводять всередину при легких проявах алергії. Іноді призначають електрофорез з його використанням. Медикаменти, які мають в складі дана речовина, дозволені для лікування дітей від 12 місяців.

Воно також буде корисно підліткам в період статевого дозрівання, коли нерідко спостерігається нестача різних речовин. Його призначають в профілактичних цілях перед вакцинацією, щоб послабити негативну реакцію організму.

Через впливу на стінки судин хлористий кальцій застосовують при бронхіті або сухому кашлі, сильних кровотечах, а також при набряку Квінке. Також показаннями є такі захворювання, як:

  • патології печінки;
  • підвищений вміст антитіл в крові;
  • гепатит;
  • пневмонія;
  • нефрит;
  • екзема і псоріаз;
  • ендометрит.

У косметології сіль використовують для пілінгу обличчя і тіла з метою видалення ороговілих шарів шкіри і звуження пор. Процедура дозволена для всіх типів шкіри, але рекомендується проводити її у фахівця, так як з'єднання досить агресивно.Також воно корисно для відновлення структури волосся і запобігання їх випадіння.

Хлористий кальцій як харчова добавка Е509

Як добавки з'єднання додається в багато продуктів харчування з різними цілями. Найбільш часто воно зустрічається в складі молочних і кисломолочних продуктів: сухих вершках, молоці (в тому числі згущеному), сирі, сирі і т. Д. Ця речовина додається в ікру, консервовану продукцію, желейні солодощі, сухе картопляне пюре, алкоголь і шоколад.

Користь хлористого кальцію особливо відчутна при здійсненні наступних процесів:

  1. Пастеризація вершків. Речовина знижує кислотність середовища, що полегшує приготування вершкового масла і покращує його смакові показники.
  2. Згущення сухого молока. Катіони кальцію сприяють зчепленню білкових молекул один з одним. Таке з'єднання допомагає молоку згортатися належним чином в ході пастеризації. Його додавання збільшує кількість і якість готового продукту.
  3. Стабілізація шоколаду. Добавка перешкоджає затвердінню шоколаду, що дозволяє отримати на виході знайомий усім продукт.
  4. Поліпшення згортання молока при виробництві сиру.
  5. Виготовлення мармеладу та консервування овочів. Желюючий агент Е509 робить смак продукції таким, яким він є, а також перешкоджає зайвому розм'якшення продуктів.
  6. Виробництво пива і подібних напоїв. Катіони кальцію знижують жорсткість води, регулюють кислотність, покращуючи і інші її показники.

Як приготувати домашній сир, збагачений кальцієм?

Багата кальцієм їжа (зокрема сир) сприятливо впливає на центральну нервову систему, покращує згортання крові, підвищує активність ферментів. Також вона бере участь у формуванні кісткової тканини, зміцнення зубної емалі і нігтьових пластин, в інших процесах.

Виготовляючи будинку збагачений кальцієм сир, можна бути впевненим в натуральності і користь їжі. Наведемо два рецепти. Для першого необхідно молоко і 10-процентний розчин хлориду кальцію, який продається в аптеках. Технологія наступна:

  1. Молоко ставлять на плиту і залишають, поки воно не нагріється до сорока градусів.
  2. Додають розчин солі. На 500 мілілітрів молока потрібно півтори ложки розчину або три грами порошку.
  3. Суміш закипає. Коли молоко створаживается, його знімають з вогню і охолоджують, сироватку зливають. Сир готовий.

Другий рецепт передбачає використання літра молока, літра кефіру і 10 мілілітрів десятипроцентного хлориду кальцію. У ємності змішують молоко і кефір і нагрівають до появи пластівців. Потім додають речовину з ампули, нагрівають, не доводячи до кипіння. Суміш знімають з вогню, охолоджують. Сир вибирають шумівкою.

Протипоказання і побічні ефекти хлориду кальцію, симптоми передозування

Хлористий кальцій може бути і шкідливий для організму. До протипоказань для його вживання відносять:

  • надлишок кальцію в організмі;
  • перевищений вміст кальцію в урине;
  • неузгоджені скорочення волокон серця;
  • атеросклероз;
  • підвищена чутливість до речовини;
  • схильність до підвищеної згортання крові;
  • тромбофлебіт;
  • ниркова недостатність;
  • сечокам'яна хвороба;
  • хвороба Бенье-Бека-Шаумана.

При надмірному споживанні кальцію хлориду можлива поява наступних побічних ефектів:

  • відчуття жару, що зароджується в роті і потім поширюється по організму;
  • надмірний вміст кальцію;
  • підвищений або понижений тиск;
  • почервоніння шкіри обличчя;
  • аритмія;
  • порушення роботи серця;
  • неприємні смакові відчуття;
  • зниження частоти серцевих скорочень;
  • тромбоз;
  • больові відчуття;
  • відкладення кальцію;
  • некроз при внутрішньом'язовому введенні.

Перші симптоми передозування даною речовиною: тахікардія, різке зниження артеріального тиску, блювота, нудота, слабкість. З'являється сонливість, в особливо важких випадках настає кома.

admin

Повернутись вверх