Kidspark.com.ua

Школа Батьківської Майстерності

Харчування вагітних в першому триместрі

Харчування вагітних в першому триместрі

Харчування вагітної має великий вплив на плід, що розвивається. Здоров'я малюка безпосередньо залежить від раціону матері. Якщо в її організм не будуть надходити деякі життєво важливі вітаміни і мікроелементи, у дитини можуть виникнути безліч порушень в діяльності тих чи інших органів або систем. Саме тому вагітній жінці необхідно приділяти велику увагу своєму раціону, особливо в перші місяці виношування дитини. Адже саме зараз відбувається закладка органів і створюються передумови до здоров'я майбутнього малюка.

Що відбувається на першому триместрі вагітності

У 1 триместрі ембріон починає набувати рис майбутньої дитини. В кінці першого місяця вагітності можна розчути, як б'ється його маленьке сердечко, Починають формуватися очі, хребет, кишечник, кровоносна і нервова системи.

Починає зароджуватися головний мозок, після утворення якого ембріон можна буде вважати плодом.

Перший триместр має особливе значення на всьому циклі вагітності, Тому вкрай важливо, щоб плід в ці місяці отримував всі необхідні речовини для повноцінного, нормального розвитку. Майбутня мама повинна дуже ретельно підходити до вибору продуктів харчування на ранніх термінах вагітності.

Особливості раціону харчування вагітної жінки

У 1 триместрі спосіб життя вагітної і раціон харчування для вагітних не особливо відрізняється від того, який був у жінки до настання вагітності. Найважливіша умова в цей період – різноманітне харчування. Щодня майбутня мама повинна вживати в їжу різні продукти, що містять максимальний набір мікроелементів, нутрієнтів і вітамінів: більше свіжих фруктів, ягід і овочів, морепродукти, зелень, кисломолочні продукти, насіння і горіхи.

Білок вкрай важливий для того, щоб повноцінно розвивався плід, росла плацента і матка, підвищувалася кількість циркулюючої крові, а рівень навколоплідних вод підтримувався в нормі. Уже в перші тижні виношування дитини потреба в білках різко зростає.

Розрахувати необхідну кількість білка можна так: на 1 кг ваги жінки потрібно 1,5 г білків на добу (в середньому, це 50-85 г), при цьому половина білка повинно бути рослинного походження, а половина – тваринного (близько 30% потрібно брати з рибних і м'ясних страв, 15% з молочних продуктів і 5% з яєць). При нестачі білка в цей період підвищується ймовірність розвитку у дитини ожиріння, цукрового діабету і гіпертонії.

Завдяки жирам забезпечується правильне формування головного мозку, зорової функції, а також інтелекту малюка. Більшу частину жирів необхідно отримувати з рослинних масел. Споживання тваринних жирів, особливо свинячого, баранячого або яловичого слід скоротити до мінімуму.

За добу жінка повинна вживати близько 75 г жирів, третина з яких найкраще отримувати з вершкового масла.

Вони є основним джерелом енергії. Регулярне вживання вуглеводів в їжу може допомогти нормалізувати діяльність кишечника, усунувши такі поширені проблеми як метеоризм і запори.

На добу вагітній жінці в 1 триместрі потрібно 500 г вуглеводів. Якщо є проблеми із зайвою вагою, це кількість слід знизити в півтора рази. Отримувати вуглеводи необхідно з вівсяної, гречаної або рисової круп, а також фруктів і овочів і невеликої кількості хліба (не більше 150 г в день).

У перші місяці можна випивати стільки рідини, скільки вимагає організм. Обсяг споживаної рідини повинен становити 1,5-2 літри на добу, Причому сюди ж входять рідкі продукти (каші, супи) і соковиті овочі з фруктами.

Воду краще пити мінеральну. З інших напоїв оптимальним варіантом будуть компоти з сухофруктів або свіжих фруктів, морси, соки.

Поради по харчуванню вагітних на ранніх термінах

Правильне харчування для вагітних в першому триместрі передбачає дотримання наступних правил:

  • щодня потрібно приймати в їжу 150 г риби або м'яса, 50 г нежирного сиру, 150 г хліба, 500 г овочів і стільки ж свіжих ягід і фруктів; кефіру або молока можна вживати не більше двох стаканів;
  • приймати в їжу необхідно тільки свежеприготовленную будинку їжу;
  • разом з борошняними виробами можна вживати м'ясо і картоплю;
  • для кращого перетравлення їжі необхідно довше її пережовувати у роті;
  • НЕ заправляти салати майонезом, використовувати тільки рослинне масло в цих цілях;
  • їсти слід маленькими порціями;
  • надходження калорій протягом дня необхідно розподілити так: сніданок повинен містити 30%, другий сніданок – близько 10%, обід – 35-40%, полуденок – близько 5%, вечеря – не більше 10%;
  • якщо захочеться перекусити між цими прийомами їжі, рекомендується випити йогурт або з'їсти фрукт;
  • обідати необхідно не пізніше двох годин дня;
  • не брати їжу пізніше 7 години вечора; якщо сильно хочеться їсти, дозволяється випити кислого молока або кефіру, або з'їсти кілька ложок сиру;
  • влітку треба їсти більше фруктів, ніж овочів, взимку – навпаки;
  • якомога рідше є закордонні овочі і фрукти, оскільки вони можуть спровокувати алергію;
  • горіхи і насіння можна їсти кожен день;
  • борошняні вироби, що містяться в раціоні, повинні бути виготовлені з борошна грубого помелу.

Яким вітамінів і мікроелементів приділити увагу

На початку свого розвитку ембріон гостро реагує на зміни в кількості вступників мінералів і вітамінів. Щоб вагітність протікала нормально, а плід повноцінно розвивався, потрібно забезпечити надходження в організм достатньої кількості вітамінів.

Якщо жінка дотримується різноманітний і збалансований раціон, немає необхідності заповнювати дефіцит вітамінів будь-якими препаратами.

Отже, які вітаміни і мікроелементи потрібні вагітній жінці в 1 триместрі:

  • Фолієва кислота. При її нестачі формуються порушення в нервовій системі дитини. Фолієвої кислоти потрібно близько 500 мкг на добу. Її багато в шпинаті, цитрусових, брокколі, зелений перце.Его дефіцит цього вітаміну призводить до пороків у розвитку серця, органів зору та дихання. Але і надлишок цього вітаміну може негативно вплинути на здоров'я матері і дитини. Тому, якщо і приймати будь-які препарати з цим вітаміном, то тільки орієнтовані на вагітних жінок, де його доза не буде перевищувати 1400 мкг.
  • Вітамін Е. Особливо важливий в перші 2 тижні вагітності. Саме цей вітамін нормалізує роботу плаценти, забезпечує нормальний кровообіг плода, усуває проблеми з гормональним фоном, допомагає боротися з шкідливим впливом навколишнього середовища. Цього вітаміну потрібно не менше 150 мкг на добу.
  • йод. Дефіцит йоду може призвести до порушень в розвитку нервової системи, головного мозку, статевої і кісткової системи. У більш важких випадках нестача йоду може спровокувати викидень. Саме тому лікарі часто призначають вагітним йодовмісні препарати, а також вживання в їжу великої кількості волоських горіхів і морепродуктів, де він міститься в надлишку.
  • Залізо. При нестачі заліза в організмі можуть наступити передчасні пологи, або виникнути недокрів'я у дитини в майбутньому. У добу потрібно споживати близько 20 мг заліза. Цього елемента багато в бобових, гарбузовому насінні, свинячої печінки, топінамбур, житньому хлібі і сочевиці.
  • Фосфор і кальцій. Фосфору потрібно 2 г в день, кальцію – вдвічі менше. Кальцій в надлишку міститься в яєчних жовтках, сирі і молоці, фосфор – в рибі. Літра молока в день буде достатньо, щоб забезпечити потребу організму в обох цих елементах.

Необхідно враховувати, що тривале зберігання фруктів та овочів, а також їх термічна обробка значно знижує кількість містяться в них вітамінів.

Що їсти не можна

Деякі продукти і напої приймати в їжу в 1 триместрі Категорично заборонено:

  • алкоголь. Незалежно від його кількості, здатний нанести тяжкі ушкодження плоду, що розвивається.
  • Кофеїн. Не рекомендується пити каву, а також напої, які містять кофеїн – чай, енергетики, колу. Кофеїн порушує роботу серця малюка, перешкоджає нормальному розвитку органів дихання. При частому вживанні кави в 1 триместрі є високий ризик народити недоношену дитину. Дозволяється випивати маленьку чашку кави з ранку і обов'язково додавати в нього молоко.
  • Вітамін А. Надлишок цього вітаміну так само небезпечний, як і його дефіцит. Не рекомендується приймати в їжу багато продуктів з високим його вмістом.
  • Медикаменти. Будь-які лікарські засоби дозволяється приймати тільки за згодою лікаря, та й то лише в тому випадку, якщо без них не обійтися. У 1 триместрі рекомендується повністю виключити будь-які медикаменти, замінивши їх на нешкідливі народні засоби.
  • На початку вагітності бажано відмовитися від фастфуду, солодощів, копченостей, консервованих продуктів і смажених страв, а також від будь-яких продуктів, де міститься багато консервантів і інших шкідливих хімічних речовин.

Харчування при токсикозі

Полегшити стан при токсикозі можна, дотримуючись даних рекомендацій по харчуванню в перші місяці вагітності:

  • Тобто треба невеликими порціями;
  • не вживати жирні страви, солодощі і випічку;
  • не є те, що провокує нудоту;
  • їжа не повинна бути занадто гарячою;
  • не здійснювати різких рухів;
  • побільше пити, особливо якщо мають місце часті напади блювоти;
  • включити в раціон більше продуктів, насичених вітамінами С і групи В.

Добре допомагають впоратися з нудотою курага, м'ятний відвар, квашена капуста, імбир, лимон, відвар календули або насіння кропу.

Анемія при вагітності

Знижений рівень гемоглобіну, який і призводить до розвитку анемії – часте явище у вагітних жінок. Анемія проявляється блідістю шкіри, слабкістю, появою мушок і чорних крапок перед очима. щоб підтримувати нормальний рівень гемоглобіну, необхідно вживати овочеві та м'ясні страви – яловичину, свинину, нирки, печінку і серце. З рослинних продуктів – гранати, помідори, яблука, зелень, персики, гречку і шипшина.

Збільшення у вазі

У 1 триместрі нормальною вважається надбавка ваги близько 2 кг за всі три місяціДостатньо часто через токсикоз мами худнуть. З цього приводу не варто переживати, у вас ще багато часу для того, набрати вагу в решту триместри.

Меню харчування для вагітних в 1 триметр

Оптимальним на 1 триместрі можна вважати таке меню:

  1. Сніданок. Маложирний сир, терте яблуко або морква, 2-3 печива або сухариків.
  2. Другий сніданок. Бутерброд з сиром, огірок або помідор, сухофрукти, з напоїв – стакан йогурту.
  3. Обід. Суп, зелений салат, шматок тушкованого м'яса або пюре з рибою, овочі, рис.
  4. Полудень. Сирник, запіканка, бутерброд, морс, йогурт.
  5. Вечеря. Рибне або м'ясну страву, фрукти, салат, трохи вафель, неміцний чай.

Відео про харчування на пером триместрі вагітності

Пропонуємо переглянути відео, де ви дізнаєтеся про основні правила харчування при вагітності на 1 триместрі.

admin

Повернутись вверх