Kidspark.com.ua

Школа Батьківської Майстерності

Харчування годуючої мами

Харчування годуючої мами – правила, список продуктів

Про користь грудного молока для дитини сказано, показано і написано дуже багато. Ні для кого не секрет, що материнське молоко – найбільш адаптований продукт для дитячого організму, що містить вітаміни, мікроелементи і готові антитіла проти багатьох інфекційних захворювань.

Також всім відомо, що склад молока залежить від раціону харчування матері-годувальниці. На цьому знання у багатьох закінчуються. Які продукти здатні поліпшити якість і кількість молока, що може зашкодити дитині і яке харчування поверне колишні форми, які не вплинувши на лактацію? У нас є відповіді на ці актуальні питання.

Чому необхідні обмеження в раціоні


Всі залози організму, в тому числі і молочні, отримують субстрат для вироблюваного секрету з крові. У кров же надходять з травного тракту
практично всі поживні речовини з раціону.

Ті, які викликають найменший дискомфорт або побічну реакцію у вас (здуття, печія, присмак кислого в роті, алергія і т.д.), можуть надати аналогічну дію і на дитину. А якщо приплюсувати його індивідуальні особливості? У вас реакції немає, а недорозвинена шлунково-кишкова система дитини не сприймає будь-якої продукт. У підсумку – капризи, плач, безсонні ночі.

На окрему увагу заслуговують гостро пахнуть фрукти, овочі, копченості. Вони просто змінюють смак і запах молока, який ви вловити навіть не можете. Дитина здатна відмовитися від грудей. Тому успіх грудного вигодовування безпосередньо залежить від харчування мами, що годує.

Негативні реакції на невідповідні продукти

Більш віддалені наслідки – алергічні реакції, здуття живота, розлад моторики кишечника (запор, пронос), що призводять до кольок. Щоб цього не сталося, необхідно дотримуватися принципів правильного харчування для годуючих матерів.

Загальні принципи

  • Основне завдання під час лактації – запобігання надходження в молоко алергенів, агресивних речовин, нутрієнтів з різким запахом. Це стосується і медикаментів, які приймає жінка. Як зробити харчування годуючої мами корисним для дитини?
  • Їжте по можливості більше сирих продуктів. Так ви забезпечите малюка повним набором вітамінів. А мікроелементи надійдуть з різноманітною зеленню. Остання сприятливо подіє на травлення дитини (кріп, петрушка, фенхель). У цих же цілях допоможуть насіння кмину, анісу.
  • Відмовтеся від смаженої їжі. М'ясо, рибу, овочі і фрукти варіть, готуйте на пару, запікайте з мінімальною кількістю жиру (в рукаві або в фользі).
  • Для вегетаріанців основним джерелом білка послужать соєві боби, квасоля, сочевиця, сир тофу.
  • Не вживайте хитромудрі блюда зі складною рецептурою і великою кількістю продуктів. По-перше, це заощадить ваш час, а по-друге, ви з легкістю простежте, на який продукт у дитини розвинулася негативна реакція.

  • менше соліть. Сіль затримує рідину в організмі, що сприяє появі набряків, а також підсилює спрагу і апетит. А велике вживання рідини може привести до гіперлактаціі, з якої впоратися без наслідків дуже важко.
  • Не вживайте консервовані та копчені продукти, Навіть якщо вони домашнього походження. У маринадах як консервант використовується оцет, що впливає на смак молока. При копченні в продуктах утворюються канцерогени, а запах обов'язково з'явиться і в молоці.
  • Фрукти і овочі в раціоні харчування годуючої мами повинні бути з «місцевою пропискою». Їжте тільки продукти тієї місцевості, в якій живете. Екзотикою побалуєте себе після припинення лактації. Дозволені тільки сухофрукти.
  • Соки пийте свіжовичавлені. У магазинних присутні консерванти, барвники, замінники цукру.
  • Споживання рідини повинна бути достатньою. В середньому – це 2000 мл (загальний обсяг, включаючи супи). З них 1000 мол повинна складати чиста негазована вода, решта – соки, чаї, кефір.А ось цільного молока намагайтеся пити якомога менше, як би абсурдно це не звучало. У ньому велика кількість чужорідного для людини білка, здатного викликати алергію.
  • Введіть заборона на легкі вуглеводи, Що сприяють бродінню в шлунково-кишковому тракті і відкладаються на ваших боках. Крім цього, насичення від них дуже швидко проходить, і вам незабаром знову захочеться їсти. Так як вуглеводи в обов'язковому порядку мають бути присутніми в раціоні харчування годуючої мами, в меню включайте складні вуглеводи – цільнозернові каші, хліб, макарони.
  • Щоб не доводити себе до голодного запаморочення, розбийте денний раціон на 5 прийомів: 3 основних (сніданок, обід і вечеря) і 2 снека.
  • Також від передчасного голоду врятує клітковина. Вона погано перетравлюється або взагалі не перетравлюється, тому тривалий час знаходиться в травному тракті і довго створює відчуття ситості. Але найголовніша перевага клітковини – її абсорбує властивість по відношенню до токсинів. Найпростішим буде додавання 1 столової ложки будь-яких висівок в основне блюдо. Їх сміливо можна їсти сирими, і вони практично не змінять смак їжі.
  • Калорійність добового раціону збільште на 500 ккал в порівнянні зі звичайною. Формула підрахунку: 655 + (9,5 × вага (в кг)) + (1,9 × зростання (в см)) – (4,7 × вік) + 500. Додаткову калорійність забезпечте білковими продуктами: нежирними м'ясом і рибою, сиром, вареними яйцями.

Харчування після кесаревого розтину

Перераховані принципи харчування підходять і для годуючих матерів після кесаревого розтину. Тільки з особливою обережністю слід вживати продукти, що знижують рухову активність кишечника і викликають здуття. Це крохмалисті овочі (картопля) і фрукти (банани), окремо з'їдене від рослинної клітковини м'ясо, здоба, бобові, капуста /

Загальмувати кишкову моторику можуть і такі корисні продукти, як сир і яйця. Врятуватися можна сирими овочами, зеленню, кисломолочними продуктами, адекватним питвом.

Харчування картаючи матері по місяцях

З перших днів після народження ви починаєте знайомитися зі своїм малюком. А він народжується не тільки зі своїм характером, але і з індивідуальною переносимістю (або непереносимістю) певних речовин.

Придивляючись до дитини і уважно вивчаючи його реакції, з плином часу ви дізнаєтеся, що йому підходить, а що ні. Але найважчим і відповідальним буде перший місяць, в тому числі в підборі продуктів харчування годуючої мамою.

Харчування годуючої матері в перший місяць

У цей період необхідно обійтися без експериментів. Особливо мізерним буде раціон перших десяти днів після пологів. Так як список заборон набагато більше, ніж перелік дозволених продуктів, зупинимося на останньому. МОЖНА, МОЖЛИВО:

  • пісні супи з мінімальною кількістю інгредієнтів;
  • цільнозернові каші на воді;
  • відварне нежирне м'ясо (краще – птах);
  • рослинне і трохи (до 15 г в день) вершкового масла;
  • запечені яблука, банани;
  • трав'яні чаї, відвар з шипшини або сухофруктів, березовий сік, воду з артезіанських свердловин (покупну).

Протягом решти 20 днів поступово в раціон додавайте:

  • відварну або запечену рибу;
  • відварені яйця;
  • відварні, протушенние або запечені овочі (в т.ч. картопля);
  • несолодке кисломолочну продукцію;
  • нейтральні сири;
  • сухофрукти;
  • хліб з борошна грубого помелу, цільнозерновий, з висівками.

решта – НЕ МОЖНА.

Харчування від 2 до 6 місяців

  • відварну телятину;
  • пісні борщі без виробничого томата (в сезон використовуйте перетерті помідори, взимку – домашній томатний сік);
  • овочі і фрукти (крім екзотичних) в сирому вигляді;
  • волоські і лісові горіхи, насіння соняшнику;
  • свіжу зелень;
  • натуральні спеції (не з магазинних приправ);
  • свіжовижаті соки.

Харчування від 6 місяців до 1 року

З 6 місяців починаються перші прикорм дитини, і деякі продукти він вже їсть сам. Але грудне молоко ще актуально, і не варто забувати про обмеження.До попереднього раціону можна сміливо додавати бобові, проварені в трьох водах, морепродукти, часник (тільки не в сирому вигляді, а призначеному в блюдо в кінці приготування)

Як повернути колишні форми

Якщо ви дотримувалися загальних принципів, запропонованих вище, то ви вже повинні були помітити прогрес в схудненні. Адже це і були принципи правильного харчування для схуднення як для годують, так і для годуючих мам. Дотримуйтеся їх і надалі, кілограми і обсяги гарантовано будуть йти. А ось кілька хитрощів, що прискорюють процес.

  • Пийте воду. За півгодини до прийому їжі і після кожного сечовипускання. Після їжі не пити протягом 2 годин. Ефективна буде вода, випита за 3-4 ковтки протягом хвилини.
  • У кожне блюдо додавайте висівки.
  • Не допускайте почуття голоду. У цій ситуації організм починає запасатися у вигляді жирових депозитів. Тому їжте не пізніше ніж через 4 години після останнього прийому їжі.

думка Комаровського

У питанні про харчування і поведінці мами, що годує всім відомий доктор Комаровський дотримується однозначної думки: заборонені тільки спиртне, куріння і вживання наркотичних речовин. УпотрВідео про дозволених фруктах
Для чого потрібні фрукти мамі, що годує і як вводити їх в раціон харчування після пологів? Які саме фрукти будуть безпечні для малюка? Відповіді ви знайдете в відеоролику.

Зарубіжні медики давно відмовилися пропагувати обмеження в їжі для годуючих матерів. На нашому, пострадянському, просторі педіатри рекомендують стежити за своїм раціоном. Але в одному всі ж вони сходяться: продукти, здатні зашкодити дитині, вживати заборонено.

Кожна жінка в період лактації повинна знати як уникнути лактостазу і маститу.

А якщо з грудьми біда, і доводиться тимчасово давати харчування через пляшечку, не забувайте як правильно зціджувати молоко.

admin

Повернутись вверх