Kidspark.com.ua

Школа Батьківської Майстерності

Харчування для вагітних по триместрах, по тижнях, зразкове меню, харчова піраміда (відео)

Харчування під час вагітності: по тижнях і триместрах

Щастя, чекання, передчуття і навіть страх – всі ці почуття неминуче супроводжують вагітних жінок. І дуже важливо в цей період не віддатися емоціям, а пам'ятати і про ту відповідальність, яка також є невід'ємною її частиною. Саме в цей час найбільш актуально дотримання основ здорового способу життя. Практично всі вони можуть бути застосовані і до вагітності, хоча деякі вимагають невеликих змін.

Харчування при вагітності по триместрах

Правильне харчування при вагітності найбільш актуально, так як саме від того, що їсть жінка, багато в чому залежить, як буде розвиватися її дитина. Наприклад, від того, чи достатньо вагітна отримує білка, залежить, чи буде вистачати дитині будівельного матеріалу. Білкове харчування для вагітних – це дуже і дуже важливо.

До того ж, багато продуктів надають саме згубний вплив на стан і розвиток дитини, та й на самопочуття матері. Від таких продуктів, природно, необхідно відмовитися. Має сенс враховувати одну важливу особливість: правильне харчування на ранніх термінах вагітності буде дещо відрізнятися від раціону харчування вагітної жінки на останніх тижнях.

У першому триместрі

Не всім зрозуміло, звідки беруться такі відмінності, однак розібратися в темі буде досить просто. Судіть самі, на ранніх термінах закладаються важливі системи організму, проте розмір плода збільшується незначно. Тому на ранніх термінах здорове харчування вагітних жінок грунтується на достатньому отриманні мінералів, вітамінів тощо.

У другому триместрі

У другому триместрі вагітності харчування має орієнтуватися на підвищене вживання білка, так як саме зараз починається активне зростання дитини, його внутрішніх органів. Для всього цього потрібен будівельний матеріал, тобто, білок.

У третьому триместрі

харчування в третьому триместрі вагітності – це, перш за все, вітаміни і мінерали, які необхідні для розвитку внутрішніх систем організму дитини, особливо кальцій для росту кісток і розвитку нервової системи.

При плануванні вагітності

При плануванні вагітності правильне харчування також дуже важливо. Чим більш здоровим, витривалим, сильним буде організм жінки в момент зачаття, тим більше шансів на успішне закріплення плодового яйця в матці. Та й певний набір вітамінів в організмі сприяє правильному розвитку ембріона.

Як бачите, різниця рекомендацій по правильному харчуванню вагітних по місяцях, а іноді навіть по тижнях, цілком виправдано. Однак існують, природно, і загальні правила правильного харчування під час вагітності, ось про них і піде мова далі.

Загальні принципи правильного харчування під час вагітності

Перш за все, варто запам'ятати одну просту річ: з-за столу краще встати злегка голодної, ніж з вагою в шлунку від переїдання. У зв'язку з цим краще і зовсім дотримуватися принципів дрібного харчування: їсти менше, але частіше. Ідеальним варіантом буде їсти 5-6 разів на добу. Їсти останній раз потрібно за 3 години до сну. Пізніше є вкрай не рекомендується, якщо почуття голоду нестерпно, можна випити склянку молока або кефіру, з'їсти яблуко або грушу. Саме такий режим харчування для вагітних буде найбільш оптимальним.

Правильне харчування при вагітності, як і, власне, будь-правильне харчування, передбачає відмову від смаженої їжі, маринованих продуктів і копченостей. Набагато більш корисною буде їжа, приготована на пару, зварена, тушкована або запечена. Продукти харчування для вагітних повинні бути максимально свіжими, не повинні містити консервантів, надлишків солі і тому подібного.

Очевидно, що консервовані продукти, різні ковбаси та інші товари тривалого зберігання, якщо не відмовляються під заборонам, то вимагають жорсткого контролю їх вживання.

Звичайно ж, рекомендується відмовитися від фаст-фуду. Однак варто зазначити, що якщо постане вибір – залишитися голодною або з'їсти щось не дуже корисне, краще все-таки вибрати друге. Голодувати вагітній жінці не варто. Інша справа, якщо перед таким вибором ви встаєте підозріло часто, то варто задуматися про те, щоб носити з собою фрукти або бутерброди.

Величезне значення має баланс між такими найважливішими компонентами харчування, як білки, жири, вуглеводи, а також вітаміни і мінерали. Звичайно, збалансоване харчування для вагітних на різних термінах передбачає різний баланс цих компонентів, сам факт залишається незмінним.

Бажаючи харчуватися тільки здоровою їжею, слід дотримуватись таких правил:

  1. Скоротити споживання жирів тваринного походження;
  2. Ввести в раціон продукти, багаті ненасиченими жирними кислотами – червону рибу, горіхи, рослинні масла;
  3. Вживати в їжу продукти, що містять клітковину;
  4. Є виключно свіжоприготовані страви;
  5. Повністю виключити вживання в їжу маргарину;
  6. Чи не смажити продукти на вершковому маслі;
  7. Виключити з раціону надмірно гостру і солону їжу;
  8. Молоко замінити кисломолочними продуктами;
  9. М'ясо, рибу та птицю є тільки свіжоприготовленими, і в поєднанні з овочами;
  10. Щодня потрібно з'їдати порцію овочевого або фруктового салату.

Що можна, а чого не можна їсти при вагітності?

Таблиця харчування під час вагітності по тижнях виглядає наступним чином:

Харчування по тижнях

1-3 тижні вагітності

Гінекологи відраховують вагітність не від дня зачаття, так як його розрахувати майже неможливо, а від першого дня останніх місячних. Отже, перші 2 тижні акушерського терміну вагітності припадають на час до зачаття.

планування вагітності – це надзвичайно відповідальний період, від якого, як не крути, залежить і здоров'я майбутньої дитини, і відсутність будь-яких ускладнень під час вагітності. Ось і виходить, що правильне харчування перед вагітністю має першорядне значення. На цьому етапі дуже важливо збільшити кількість фолієвої кислоти. Часто лікарі рекомендують пити її у вигляді капсул, проте набагато краще отримувати всі вітаміни з нормальною їжі. Фолієва кислота міститься в зелені, листовому салаті і в зернових культурах.

Не менш корисно вживати жовті фрукти і овочі. А ось від жирної і солодкої їжі краще відмовитися. Це дозволить уникнути проблем з ожирінням, а також знизити ризик виникнення раннього токсикозу.

Приблизно на 10-14 день циклу відбувається запліднення і починається рух плодового яйця в бік матки. З цього часу можна говорити про вагітність.

3 тиждень

Харчування на початку вагітності – це дуже складна тема, так як буквально щотижня у зародка з'являються нові органи і системи, а значить, і потреба у вітамінах і поживних речовинах постійно змінюється.

На третьому тижні вагітності відбувається імплантація яйцеклітини і починає розвиватися плацента, а також плодова оболонка. Для їх повноцінного розвитку необхідні кальцій, який міститься в молоці і молочних продуктах, брокколі, зелених овочах і фруктових соках; і марганець, його можна отримати з індички і свинини, мигдалю, вівсянки, яєць, родзинок, бананів, моркви і шпинату.

4 тиждень

На 4 тижні харчування залишається таким же, як і на 3, проте в цей час особливо важливо відмовитися від кави. Втім, пити цей, безумовно, смачний, але не дуже корисний напій під час вагітності варто з великою обережністю. Особливо кави протипоказаний у вечірній час. Як бачите, правильне харчування в перший місяць вагітності – це не дуже складно. Далі буде трохи складніше.

5 тиждень

Як правило, приблизно на цьому терміні починається токсикоз вагітних.Щоб полегшити цей стан можна трохи змінити своє денне меню. Так, м'ясо і яйця, а також інші тваринні білки можна замінити горіхами, соєю та іншими бобовими. Замість молока можна їсти йогурт і сир. Не зайвим буде ввести в раціон морква, манго, абрикос.

6 тиждень

Токсикоз в самому розпалі, тому ранок повинно починатися з сухариків або наслідках крекерів. З'їдати їх краще відразу після пробудження, не встаючи з ліжка. На цьому етапі краще пити побільше рідини, як мінімум 8 склянок на добу. На ніч можна з'їсти жменю родзинок.

7 тиждень

В цей час можуть виникнути проблеми з кишечником. Отже, варто уникати продуктів, що сприяють газоутворення, в тому числі, капусти. Не зайвим буде відмовитися і від тих продуктів, які кріплять. Краще ввести в раціон чорнослив, свіжий кефір тощо.

8 тиждень

Імбирний чай допоможе впоратися з токсикозом, і не забувайте про горіхи.

9-10 тижні

Віддавайте перевагу кашам з цільного зерна і хліба з зерна грубого помелу. Бурий рис краще, ніж білий. В цілому, організму вагітної на цьому етапі потрібно досить багато клітковини.

11-12 тижні

Закінчується перший триместр вагітності, і харчування в цей час має бути особливим. Це найскладніший час, і дуже важливо прислухатися до себе, до свого організму. Якщо вам хочеться з'їсти конкретну страву, значить саме тих речовин, які містяться в ньому, і не вистачає вашому малюкові. Звичайно ж, заглиблюватися в крайнощі не варто.

13-16 тижні

Харчування у 2 триместрі під час вагітності характеризується, як уже говорилося, рясним споживанням білків. Крім того, необхідно збільшити загальну добову калорійність їжі. Якщо в перший триместр досить буде з'їдати 2400-2700 кКал, то з цього часу необхідно з'їсти 2700-2900 кКал.

16-24 тижні

Харчування на 6 місяці вагітності повинне сприяти розвитку зору і слуху дитини. Тобто, вам необхідні вітамін А і бетакаротина. Є в цей час краще капусту, жовтий перець, морква. Враховуйте, що вітамін А засвоюється тільки разом з жирами.

24-28 тижні

Саме на цьому терміні особливо актуальним стає дробове харчування. Матка активно зростає, займає все більше місця в черевній порожнині, і починає тиснути на шлунок. Відповідно, шлунок стає менше, і йому складно вміщати велику кількість їжі. Навіть при харчуванні невеликими порціями вагітну жінку може турбувати печія. Краще відмовитися від газовані напоїв і кави, вони також провокують печію. Взагалі, харчування вагітної в третьому триместрі має бути максимально різноманітним, так як потреби малюка ростуть.

29-34 тижні

На 8 місяці активно ростуть кістки і закладаються зуби, отже, дуже важливо їсти якомога більше продуктів, що містять кальцій. Для розвитку мозку просто необхідні жирні кислоти, та й засвоєнню кальцію сприяють саме вони. Нестача заліза на цьому терміні може привести до розвитку анемії, як у матері, так і у дитини. Жирна риба, горіхи, червоне м'ясо, темно-зелені овочі та насіння – ось ті продукти, які варто вживати в цей період вагітності.

35-40 тиждень

Харчування на 9, останньому місяці вагітності, повинно сприяти загальному зміцненню організму матері. Адже попереду у неї дуже складна і трудомістка робота – пологи. Головним джерелом енергії в організмі є вуглеводи, саме їх споживання і має стати основою харчування вагітної перед пологами. Каші і овочі – ось ті продукти, які ви і повинні їсти в цей період.

Ось і все, що можна сказати про харчування по триместрах. Приклад вечері, сніданку або обіду для вагітних теж може бути не зайвим.

Зразкове меню на день може виглядати так:

  1. Перший прийом їжі: тост із чорного хліба, невеликий шматочок вершкового масла, куряче яйце, стакан кефіру;
  2. Другий прийом їжі: Зелений салат, стакан чаю;
  3. Третій прийом їжі: Куряче філе, відварну картоплю, одна груша, стакан кефіру або питного йогурту;
  4. Четвертий прийом їжі: Тост з джемом або маслом, стакан соку;
  5. П'ятий прийом їжі: Бурий рис, відварна риба, салат з овочів, чай;
  6. Шостий прийом їжі: стакан кефіру або невеликий фрукт.

Особливе харчування для вагітних

Але це ще не все особливості харчування вагітних жінок. У деяких випадках у жінок під час вагітності розвиваються патології, які вимагають особливого харчування. так, при анемії вагітних особливе харчування просто необхідно. При такому захворюванні дуже важливо збільшити споживання продуктів, що містять залізо.

Крім того, важливо не тільки знати, які продукти вживати, але і в яких поєднаннях, так як це впливає на всмоктуваність заліза в організмі людини. Жінка, що зіштовхнулася з анемією вагітних повинна проконсультуватися з лікарем не тільки про медикаментозне лікування, а й про відповідну дієту.

при ожирінні, Розвиненому на тлі вагітності, може виникнути необхідність в дієтичному харчуванні для вагітних. Важливо пам'ятати, що без консультації лікаря вагітна жінка не повинна вибирати собі дієту для схуднення. Занадто великий ризик розвитку патологій і відхилень, як в організмі матері, так і в організмі дитини.

Особливо шкідливі монодієти і дієти, що вимагають тривалого голодування. І те й інше сприяє виснаження і авітамінозу. Відновлювати стан організму, запас поживних речовин і вітамінів доведеться дуже довго, а компенсувати ту шкоду, яку такі дієти завдають дитині, і зовсім неможливо.


admin

Повернутись вверх