Kidspark.com.ua

Школа Батьківської Майстерності

Харчування дитини при гастриті меню на день

Як повинен харчуватися дитина при гастриті, меню

Доброго часу доби, шановні читачі. Темою сьогоднішньої статті стане дієта при гастриті у дитини. Ми розглянемо, які продукти є забороненими, а які навпаки рекомендуються. Ви з'ясуйте основні закономірності, які необхідно дотримуватися при харчуванні малюка з гастритом. Ви зможете ознайомитися з меню на день і з парочкою рецептів.

Особливості дієтичного харчування

Для того, щоб процес одужання наступав, як можна швидше, потрібно враховувати певні правила.

  1. Важливо дотримуватися правильного режиму харчування. Намагайтеся, щоб процес прийому їжі наступав приблизно через рівні проміжки, кожен день в один і той же час.
  2. Харчування має бути частим, але при цьому дробовим. Важливо, щоб добове меню малюка включало в себе п'ять прийомів їжі.
  3. Необхідно, щоб дитина вживала виключно свіжі продукти, в тому числі свіжоприготовані.
  4. Неприпустимо додавати в їжу ароматизатори або приправи, в тому числі і спеції.
  5. Продукти повинні відварюватися, готується на пару або запікати в духовці, обов'язковою умовою є додавання малої кількості соняшникової олії, не допускайте виникнення скоринки.
  6. Денний раціон повинен складатися з цінних продуктів, що включають в себе весь комплекс корисних речовин, в тому числі вітамінів і мінералів.
  7. Для якнайшвидшого відновлення, необхідно вживати супи слизової консистенції, розваристої каші.
  8. Неприпустимо вживання холодної або гарячої їжі, вона повинна бути теплою.
  9. Важливо стежити, щоб в раціоні дитини було відсутнє вживання їжі в суху.

Столи для дієт за Певзнером

Раніше жив фахівець високого рівня, який розробив 15 дієтичних столів з урахуванням різних захворювань органів травлення, звали його Мануїл Певзнер. Свої дієтичні столи він становив навіть з урахуванням різних форм одного і того ж захворювання.

Так при гастриті призначають такі столи дієт:

  • №1 – хронічна форма гастриту з підвищеною кислотністю;
  • №2 – хронічна форма зі зниженим рівнем кислотності,
  • №1а – загострення при хронічній формі або гострий перебіг захворювання;
  • 1б – період нестійкого одужання.

Так як у мого сина основним захворюванням вважається жовчокам'яна хвороба, то і дієта, на якій він сидить – стіл номер 5. Хочеться відзначити, що принципи харчування схожі. На сьогоднішній день мій син більше двох років має обмеження в продуктах. Спочатку йому це важко давалося, він усілякими способами намагався позбутися від дієти. Однак, діватися було нікуди. Щоб синочку було не так прикро, я всю нашу сім'ю посадила на таке дієтичне харчування, ми вже забули, що таке смажена або жирна їжа.

Варто відзначити, що дотримання дієти дозволило підвищити загальний стан здоров'я моєї дитини, пройшли печія і відчуття нудоти.

Дієта при гострій формі гастриту

Так як подібний стан характеризується наявністю болючих відчуттів, можлива блювота, не дивно, що у малюка пропадає апетит. Відомі випадки, коли захворювання супроводжувалося яскравими диспепсическими явищами, що призводило до зневоднення.

  1. Необхідно в першу добу захворювання дотримуватися дуже строгу дієту. Це дозволить значно знизити навантаження на слизову оболонку шлунка, додасть часу для її відновлення.
  2. Коли доросла людина потрапляє в лікарню з гострим гастритом, в першу добу йому дозволяється пити, забороняється їсти. Одноденне голодування дозволяє значно знизити почуття хворобливості в животі, нормалізує працездатність органів травної системи. Однак, маленьким дітям такий метод не підходить. Абсолютна голодування може привести до серйозних наслідків. Тому їм максимально знижують кількість споживаної їжі за один прийом.
  3. Рясне пиття, що дозволяють прискорити виведення токсинів, протистояти зневоднення, адже воно постійно поповнює запаси рідини в організмі.
  4. Необхідно один раз в день влаштовувати водно – чайну паузу. У школярів цю процедуру рекомендується проводити до 12 годин, а у дошкільнят – до 6. У відведений час дитини необхідно тільки поїти. Це може бути вода, рисовий відвар або слабо заварений чай.
  5. Перше харчування після нападу, бажано починати через 12 годин від появи перших ознаках недуги. Необхідно враховувати, що воно повинно бути дієтичним, приготованим на пару, наприклад, омлет.
  6. У міру одужання, крім раніше допустимих продуктів, дитині будуть поступово вводити кисломолочні страви, нежирне м'ясо і рибу.
  7. Дотримання дієти. Важливо, що не перегодовувати малюка, не дозволяйте йому їсти перед сном.

знижена кислотність

Необхідно розуміти, що шлунок карапуза може не справлятися з великими обсягами споживаної їжі. Зокрема це буде продиктовано зниженою кислотністю, отже, травна система не буде справлятися з розщепленням такої їжі. Ви повинні подбати про те, щоб в раціоні дитини були присутні легкозасвоювані продукти.

Лікар може порадити вживання продуктів, що підвищують секрецію соляної кислоти. Для цієї мети може використовуватися навіть знежирений сир.

Дієта при підвищеній кислотності

  1. Даний стан відрізняється від інших тим, що характеризується печія. Батьки повинні розуміти, що у малюка виробляється більша кількість соляної кислоти, ніж це необхідно.
  2. Споживані страви повинні бути спрямованої дії. Природно, що продукти, що підвищують секрецію соляної кислоти повинні бути відсутніми в дитячому раціоні (сирі овочі і фрукти, свіжоспечений хліб, смажена їжа, овочеві бульйони, цитрусове, приправи, особливо гострі).
  3. Шкідливою вважається їжа з грубими волокнами, наприклад, білокачанна капуста, жорстке м'ясо.
  4. Вживання їжі з оптимальною температурою в 40 градусів.
  5. Малюкові з таким діагнозом буде рекомендовано вживання молока, риби, яєчного білка, пісного м'яса, а також гречаної, вівсяної і рисової крупи.

Що дозволено їсти

Вирішуючи, що їсти при гастриті дитині, потрібно брати до уваги список дозволених продуктів.

  1. Овочі, за винятком редьки і білокачанної капусти.
  2. Фрукти. Заборонено вживання кислих ягід і плодів, а також цитрусових. Крім того, слід враховувати, що у дітей з різним рівнем кислотності можуть бути протипоказані певні фрукти, дане питання необхідно уточнити у лікаря. Також варто розуміти, що такий продукт повинен вживатися тільки після термічної обробки, наприклад, після запікання.
  3. Молочні продукти. У гострий період є протипоказанням. Однак, у міру одужання поступово починають вводити вершкове масло, потім сметану і знежирений сир, нежирне молоко (тільки після кип'ятіння), кисле молоко. Але додавати ці продукти в раціон дитини слід обережно, дивлячись за його індивідуальною реакцією. Бувають випадки, коли запальний процес слизової призводить до того, що починає розвиватися непереносимість молочних продуктів.
  4. Каші. Найчастіше в меню включають вівсяну і гречану крупу. Її потрібно готувати на воді, подавати в розваристої, напіврідкому стані. Саме такий продукт добре обволікає слизову і захищає її від впливу кислоти.
  5. Рибу можна вживати виключно нежирних сортів, готуватися вона в духовці або на пару, також можна відварювати.
  6. М'ясо обов'язково повинно бути присутнім в меню карапуза, адже воно є цінним джерелом тваринних білків. Головна умова, вибирати нежирні сорти, наприклад філе курки або кролика (повинно бути без шкірки і з мінімумом жиру). Також рекомендується вживати м'ясо молодих тварин, м'ясо у них більш ніжне і набагато швидше засвоюється дитячим організмом.
  7. Сухарі.Хліб в свіжому вигляді не дозволений діткам з гастритом, однак, якщо його посушити, приготувати сухарі – таке блюдо буде допустимим.

Список заборонених продуктів

Пацієнту з гастритом не рекомендується вживання продуктів, що викликають посилену секрецію шлункового соку.

Так малюкові буде протипоказана така їжа:

  • смажене і жирне, особливо наваристі бульйони;
  • будь-які соління, маринади;
  • капуста, редька через підвищеного вмісту клітковини;
  • здоба;
  • соуси і спеції;
  • сухофрукти, зокрема родзинки і чорнослив;
  • консерви;
  • будь-яка печінку;
  • газована вода;
  • горіхи;
  • міцний чай і каву;
  • ковбаса;
  • бобові;
  • фастфуд;
  • кислі ягоди і цитрусові;
  • морозиво і шоколад.

Потрібно стежити за тим, щоб в раціоні малюка не з'являлися продукти, які містять консерванти, барвники або ароматизатори.

Меню на день

Денне меню дитини при гастриті може бути представлено наступними стравами:

  • I – напіврідка каша або паровий омлет. Дати запити слабеньким чаєм. Дозволяється закусити підсушений хліб або галетним печивом.
  • II – рідка вівсяна каша, запивають молоком (знежиреним).
  • III – на перше овочевий суп (в нього дозволяється додавати яйце), на друге готуються парові котлети з дієтичного м'яса, пюре (без вершкового масла); з напоїв – відвар шипшини або неміцний чай.
  • IV – знежирений сир відповідно до добовою нормою.
  • V – овочеве пюре, приготоване виключно на пару, шматочок нежирного відвареного м'яса, чай.

Якщо ви розглядаєте рецепти дітям при гастриті, то слід враховувати, що їх інгредієнти і способи приготування безпосередньо залежатимуть від того, нормальний, підвищений або знижений рівень кислотності.

Приклад рецепта при зниженій кислотності – паровий омлет:

  • візьміть два яйця, півсклянки молока, масло (рослинне), сіль за смаком;
  • візьміть каструлю з кришкою, об'ємом близько двох літрів, форму, наближену до таких розмірів, щоб її можна було помістити в каструлю;
  • наливаємо воду в більшу посудину, відправляємо на вогонь, залишаємо до закипання;
  • тим часом змішуємо молоко з яйцями і сіллю, все гарненько збиваємо;
  • рослинним маслом змащуємо форму, потім в неї вливається підготовлена ​​суміш;
  • опускаємо її всередину каструлі, стежимо за тим, щоб був відсутній контакт форми з водою;
  • наш майбутній омлет застилає промасленим папером, потім все накриваємо кришкою (обов'язково подбайте про те, щоб яєчна суміш була накрита не тільки кришкою від каструлі – такий папір дозволить запобігти потраплянню скупчився пара в наш омлет);
  • процес приготування на маленькому вогні займає близько 10 хвилин, кришку можна відкривати до повного приготування;
  • не забувайте про те, що дитину потрібно годувати тільки теплими стравами, тому очікуємо, поки омлет досить охолоне, але не переохолоджуватися його.

Якщо розглядати рецепти приготування страв для малят з підвищеною кислотністю, то можна приготувати овочевий суп – пюре:

  • для приготування знадобиться середній качан цвітної капусти, куряче яйце, склянці 4 – процентного молока;
  • заливаємо воду в каструлю, ставимо на вогонь;
  • перебираємо суцвіття цвітної капусти, ретельно їх промиваємо;
  • коли вода в каструлі закипає, опускаємо наші суцвіття в злегка підсолену киплячу воду;
  • через приблизно 18 хвилин безпосередньо в каструлі подрібнює кольорову капусту, потім додаєте підготовлене молоко і вся суміш доводиться до кипіння;
  • після цього знімаєте з вогню, потрібно окремо збити білок сирого яйця і додати його в охолоджений супчик (збиваємо вінчиком);
  • подаємо остиглим, але не холодними.

Рибні котлетки:

  • для приготування вам знадобиться філе минтая, хека або іншої нежирної риби – приблизно півкілограма, шматочок білого хліба, яйце, сіль за смаком.
  • попередньо замочується хліб;
  • хвилин через 20 необхідно збити його разом з риб'ячим філе в блендері;
  • при отриманні однорідної суміші, саме час додати сіль і яйце, повторно збити;
  • З отримав оформляємо котлетки, готуємо на паровій бані.

Тепер ви знаєте, яким має бути харчування при дієті. Дотримуйтесь всі рекомендації, не давайте заборонені продукти, як сильно дитині цього не хотілося б. Пам'ятайте про необхідність дотримуватися правильний раціон харчування.

admin

Повернутись вверх