Kidspark.com.ua

Школа Батьківської Майстерності

Харчова алергія у грудничка

Харчова алергія у дитини на грудному вигодовуванні

Найбільш вагома проблема, з якою стикається більшість молодих батьків – харчова алергія у грудничка. Основну складність в діагностиці та лікуванні недуги представляють алергічні реакції у малюків, які отримують грудне вигодовування.

У більшості випадків, як речовин, що викликають різні алергічні прояви, виступають специфічні білки – алергени. Механізм виникнення харчової алергії досить складний, він забезпечується надходженням в шлунково-кишковий тракт дітей алергенів з продуктами харчування або грудним молоком.

Чому це важливо

Харчовою алергією у дітей називається непереносимість певних продуктів харчування, в основі якої лежать імунологічні механізми, що супроводжуються виробленням імуноглобулінів Е.

Ігнорування проблеми харчової алергії у немовляти або неадекватне її лікування може мати серйозні наслідки в старшому віці (бронхіальна астма, алергічний васкуліт, анафілактичні реакції). Харчова непереносимість обумовлює рецидивуючий перебіг захворювань ЛОР-органів, шлунково-кишкового тракту, нирок, системи кровообігу.

Основні прояви алергії

У ранньому дитячому віці харчова нестерпність може проявлятися по-різному: у вигляді системних реакцій (анафілаксія) або локальних проявів. До місцевих симптомів відносяться:

  • ураження шкіри: почервоніння, висипання, осередкові лущення, набряк шкіри, підшкірної клітковини або слизових оболонок, рецидивна затяжна пітниця або попрілості;
  • ураження дихальних шляхів: алергічний риніт, спазм або набряк бронхів;
  • ураження травного тракту: зригування або блювання, запори або пінисті проноси, здуття або коліки.

Ізольовані локальні алергічні прояви зустрічаються вкрай рідко, частіше відзначається змішана симптоматика – клініка шкірних висипань комбінується з патологією кишечника або дихальної системи.

Самим грізним проявом харчової алергії у немовляти є ангіоневротичний набряк Квінке, що розвивається в області дихальних шляхів. При цьому стані відбувається різке звуження просвіту гортані з розвитком нападу ядухи, який вимагає невідкладної допомоги.

Часто зустрічаються алергени

Широко розповсюдженими алергенами у дітей на першому році життя виступають такі речовини.

  1. Білок коров'ячого молока і кисломолочні продукти (кефір, сир, йогурт). Непереносимість цього продукту – найчастіша причина алергії у дітей в період розширення раціону.
  2. Білок риб і морепродуктів. Алергічна реакція частіше виникає на річкову рибу і її ікру, креветок, різні види молюсків.
  3. Яєчний білок.
  4. Злакові продукти (пшениця, жито) і вироби з них.
  5. Пивні дріжджі.
  6. Харчові добавки (барвники, емульгатори, консерванти і ароматизатори).
  7. Цитрусові.
  8. Овочі та фрукти червоно-оранжевого кольору: полуниця, гранат, морква, томати, буряк і т. П.

Фактори, що сприяють розвитку алергії

Імовірність того, що виникне харчова алергія у грудничка зростає, коли:

  • існує сімейна схильність до реакції на деякі продукти харчування;
  • вагітність у жінки протікала на тлі ГРВІ, бактеріальних інфекцій (з прийомом антибіотиків), алергічних реакцій або гіпоксії плода;
  • у малюка порушений біоценоз кишечника (дисбактеріоз);
  • в раціоні годуючої мами у великій кількості є продукти з високим індексом алергенність (куряче яйце, какао, шоколад, цитрусові, мед, горіхи, ківі, морепродукти і т. д.);
  • перший контакт з алергеном стався в ранньому віці, наприклад, в результаті передчасного введення прикорму.

Крім цього, сприяти розвитку харчової алергії у немовляти можуть шкідливі звички батьків (куріння під час вагітності), хронічна патологія серця, кровообігу або бронхолегеневої системи у матері.

діагностичні заходи

На першому році життя, особливо під час введення прикорму, досить просто запідозрити продукти, на які у малюка з'явилася харчова алергія. В алергології існує таке поняття, як «псевдоаллергия». У маленьких дітей досить часто погано переносять протікає саме в вигляді псевдоаллергической реакції.

Суть «помилковою» алергії полягає у вивільненні гістаміну (медіатора алергії) без стимуляції клітин-мішеней, які його продукують, антиалергічні антитілами. Такі прояви можуть розвиватися при наявності в продуктах харчування фторсодержащих, хлорорганічних, сірчистих сполук, пестицидів навіть у мінімальних кількостях.

При неможливості самостійно виявити алерген або відрізнити справжню харчову алергію у немовляти потрібно звертатися за допомогою до лікаря-алерголога. Він може провести збір анамнезу захворювання, встановити сімейну схильність, здійснити ретельний огляд і призначити діагностичні тести.

Комплексне обстеження малюка завжди повинно починатися з загальнодоступних методів діагностики, зокрема:

  • аналіз крові і сечі;
  • копрограмма;
  • кал на яйця гельмінтів;
  • зішкріб на яйця гостриків;
  • назоцітограмма;
  • ультразвукова діагностика органів черевної порожнини.

Побічно свідчить про алергічної природи скарг підвищений рівень еозинофілів в капілярної крові. Також існують високо специфічні імунологічні методи, що дозволяють виявити харчову алергію у немовляти на різні продукти харчування. Вони проводяться в період загострення процесу. Для дослідження береться кров з вени, в якій визначається рівень імуноглобулінів Е до найчастішим харчових алергенів.

У період повної ремісії алергії у дітей старшого віку, при генерализованности і досить важкому перебігу процесу, можуть бути виконані шкірні проби з найпоширенішими харчовими алергенами (риба, шоколад, яйця, цитрусові).

В процесі обстеження варто враховувати той факт, що деякі продукти можуть вступати в перехресні алергічні реакції один з одним і нехарчовими антигенами. Кефір має спорідненість з пліснявими грибами, квасом, дріжджовим тестом, антибіотиками пеніцилінового ряду за рахунок кефірних дріжджів, які використовуються при його виробництві. А ось білок курячого яйця може дати перехресну алергічну реакцію на куряче, качине, перепелине м'ясо, бульйони, соуси і майонези, що містять дані продукти, а також вакцини, які виготовляються на їх основі.

лікувальні заходи

Визначити ймовірний алерген допомагає харчовий щоденник, Який має вести мама дитини з алергією. У ньому потрібно постійно фіксувати продукти, що вводяться вперше, склад страв, їх кількість і особливості обробки. Також в щоденник заносяться будь-які відхилення від нормального стану малюка (посилення зригування, зміни консистенції і зовнішнього вигляду стільця, висип).

гіпоалергенна дієта є основою лікувального процесу і має на увазі виключення продуктів, здатних викликати харчову алергію у немовляти. У раціон малюків вводяться спеціальні суміші, що виготовляються на основі гідролізатів молочного або соєвого білка (ізоляту), безмолочні каші і монокомпонентні овочеві або ягідні пюре. У харчуванні дітей-алергіків використовуються консерви з дієтичних сортів м'яса (індик, кролик, яловичина).

Мамі, що годує при повторюваної харчової алергії у немовляти варто дотримуватися певної дієти, в якій не повинно бути морепродуктів, яєць, меду, шоколаду, грибів, цитрусових, горіхів, маринадів, редиски.Весь період вигодовування забороняються алкогольні та слабоалкогольні напої, продукти з додаванням підсилювачів смаку, барвників, стабілізаторів.

Спеціалізоване дитяче харчування буває 2 видів: лікувальним (Нутрилон-Пепти, Алфаре, Фрисопеп і ін.) І лікувально-профілактичним (Нутрилак гіпоалергенний, ХІПП Г / А 1 і 2, Хумана Г / А 0, 1, 2). Лікувальне харчування використовується при достовірної алергії, а лікувально-профілактичний – при високому ступені сімейної схильності.

Обов'язковою складовою лікування харчової алергії у немовляти є антигістамінні препарати, Що запобігають викид гістаміну в кров. Їх призначення повинен проводити лікар. Кращим варіантом є засоби проти алергії виготовлені у вигляді крапель, а не сиропів. Така лікарська форма знижує ймовірність використання барвників і ароматизаторів при їх виробництві.

З метою прискорення елімінації (виведення) потрапив в організм алергену, повинні використовуватися сорбенти (Білий вугілля, смекта і т. П.), Що запобігають повторне всмоктування чужорідних білків з кишечника. З цією ж метою проводять очисну клізму.

При кишковій формі харчової алергії актуально призначення ферментних препаратів, Що поліпшують кишкове травлення, а також прокинетиков, що прискорюють проходження харчової грудки, що нормалізують перистальтику і запобігають відрижки (домперидон).

Гостре прояв алергії – набряк Квінке, кропив'янка – вимагають парентерального введення антигістамінних засобів і гормональних препаратів. Надання екстрених заходів повинно проводитися в умовах стаціонарного відділення або співробітниками швидкої допомоги на догоспітальному етапі.

Профілактика аліментарної алергії

У структурі профілактичних заходів існує 3 підходи.

  1. Первинна профілактика.
  2. Вторинна.
  3. Третинна.

Первинна ланка попереджувальних заходів розраховане на зниження ймовірності розвитку харчової алергії у немовлят з генетичною схильністю до атопії. Вона включає дієту під час виношування плоду у вагітних з алергічними реакціями в анамнезі, відмова від алкоголю і куріння, профілактику вірусних інфекцій.

Кожна дитина мінімум до 6 місяців повинен знаходитися на грудному вигодовуванні, це допомагає знизити ризик виникнення у нього алергічних реакцій різного типу. Білок материнського молока повністю засвоюється в дитячому організмі, а при зниженій лактації краще використовувати гіпоалергенні суміші.

Вторинна профілактика спрямована на зменшення частоти загострень і уповільнення прогресування вже наявного захворювання. Третинне ланка заходів націлене на мінімізацію ймовірності розвитку ускладнень в результаті основного захворювання.

Пам'ятайте, здоров'я малюка цілком у ваших руках, тому експерименти з харчовими продуктами краще залишити на той час, коли дитина підросте. При першому ж підозрі на алергічну реакцію варто звернутися до фахівця, щоб не погіршувати ситуацію, змушуючи малюка відчувати дискомфорт.

Автор: Довгалюк Надія Валентинівна, педіатр

Як визначити алергію у дитини

admin

Повернутись вверх