Kidspark.com.ua

Школа Батьківської Майстерності

Грудне молоко склад (таблиця), калорійність, корисні властивості, види

Особливості переднього і заднього грудного молока: склад, калорійність і корисні властивості

Рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я звучать, як наполегливий заклик до вигодовування дітей грудним молоком з перших хвилин їх життя. Міжнародне співтовариство одностайно вважає, що для дитини воно служить оптимальним видом харчування, незважаючи на індивідуальні особливості організму кожного малюка. Науково доведено, що до півроку молоко забезпечує 100% всіх харчових потреб маленького чоловічка. Дітям старше 6 місяців воно постачає 50% добової норми харчування. Досягнувши віку в 1 рік, малюк бере з нього лише 1/3 всіх необхідних йому елементів. Однак такий показник не означає, що молоко стає марним.

Експерти Ла Лече Ліга аргументовано стверджують, що тривале годування грудьми приносить дітям неоціненну користь. Малюки отримують від мами харчування, яке легко засвоюється їх організмом, містить масу важливих для розвитку дитини елементів, створює сильну імунну систему. Крім того, що утворюється в материнських грудей рідина абсолютно безпечна для малюка, вона не викликає алергії, допомагає уникнути психічних і фізіологічних вад.

Який склад у первинного і зрілого молока?

Дослідження показали, що грудне молоко – це пластичний матеріал, склад якого постійно піддається змінам, які спрямовані на його підстроювання до дитячого організму. Нестабільність вмісту не залежить від способу харчування матері. Більш того, воно піддається змінам кілька разів за день, на початку годування і після нього. Фактор, безумовно впливає на якість, – це вік дитини. Співвідношення компонентів (білків, вуглеводів, мінералом, вітамінів) варіюється відповідно до вікових потреб немовлят. Розглянемо різновиди молока по їх цінності і часу приходу.

Грудне молоко як би "росте" разом з дитиною – склад його змінюється в процесі дорослішання крихти

цінне молозиво

Перша порція харчування, яку немовля отримує на годину народження, – це молозиво. Виглядає молозиво як клейка густа жовта рідина. Виділяється його зовсім небагато, що змушує матусь хвилюватися, чи достатньо такої кількості для малюка. Особливе хвилювання відчувають первістки жінки, у яких молозиво виступає мізерними крапельками. Матусі, що народжують не вперше, знають про особливості перших порцій молока і турбуються менше, та й виходить у них його більше.

Для порівняння скажемо, що як тільки молозиво перетворюється в молоко, калорійність падає до 70 ккал на 100 мл. Безперечно, ті крапельки, які висмоктує малюк в перші дні, повністю наповнюють його організм поживними речовинами.

Склад молозива унікальний і багатий, в ньому у великій кількості містяться білки, мінеральні речовини, жиророзчинні вітаміни (А, Е). Вуглеводів трохи, представлені вони молочним цукром (лактазой). Процентний вміст жиру також невелика. Завдяки наявності цих елементів, молозиво володіє важливими корисними властивостями:

  • Забезпечує ріст і формування імунного захисту. Працюючи в комплексі, корисні речовини молозива створюють «пасивний імунітет», який захищає малюка до 2 місяців, вони активізують фактори росту і сприяють правильному розвитку.
  • Висока поживна цінність. Калорійність молозива в 2 рази перевищує показники зрілого продукту, що дозволяє йому повністю задовольняти енергетичні потреби крихти.
  • Великий вміст білка. Основний «будматеріал» становить 15% і перевищує показник молока в 3 рази. Молозиво закладає міцний фундамент для розвитку кісткових і м'язових тканин немовляти (див. Також: як виглядає молозиво: фото).

Час перехідного молока

Перехідний грудне молоко названо так, бо воно формується відразу за молозивом (через 1,5-3 дня після пологів) і продовжує вироблятися до тих пір, поки не досягне зрілості. Одночасно відбувається різка зміна вмісту, що виражається в підйомі рівня лактози. З'явився молочний цукор надає живильної рідини солодкий смак. Природно, з додаванням лактози виростає обсяг вироблюваного молочною залозою харчування.

Годує жінка відчуває прибуття перехідного молока жаром і поколюванням в молочних залозах. Дні, коли утворюється перехідний молоко, характеризуються підвищеним обсягом молока, його стає більше, ніж необхідно дитині в цьому віці. Погодувавши малюка, мама розуміє, що груди не спорожніла, вона продовжує відчувати, що грудне молоко переповнює її. Рекомендується зціджувати. Пройде кілька днів або тижнів, організм годуючої жінки зуміє налаштуватися на потреби немовляти: грудне молоко буде прибувати рівно в тій кількості, яке потрібно маленькому зростаючому організму.

Властивості перехідного молока

Хоча перехід від молозива до молока триває короткий час, перехідне молоко встигає дати дуже багато малюкові. Безцінний склад перехідного молока забезпечує нормальний перебіг важливих для дитини процесів. Детально поліпшення якості грудного молока виглядає так:

  • Виростає рівень жирів, які потрібні для адаптації дитячого організму до реалій навколишнього світу. Жири дають сили для зростання, беруть участь у формуванні тканин і розвитку внутрішніх органів.

"Перехідний" молоко характеризується високим рівнем вмісту жирів

  • Збільшується кількість цукру, представленого лактозою. Лактоза добре засвоюється кишечником, переробляється в ньому, забезпечує рухову активність дитини. При цьому витрачається 40% речовини. Решта 60% лактози трансформуються в речовини, необхідні для правильного розвитку ЦНС і головного мозку.
  • З'являється комплекс HAMLET. Таку назву отримав відкритий вченими елемент, здатний протистояти пухлин. Складається HAMLET з білкової сироватки і олеїнової кислоти. «Розумна» парочка викликає загибель пухлинних клітин, що сформувалися в організмі малюка ще в утробі матері. Сьогодні медицина пропонує протипухлинні препарати, створені на основі «інтелектуальної системи» HAMLET. Науково доведено і те, що годування грудьми попереджає поява у малюка онкологічних захворювань.

Головне зріле молоко

Основне харчування немовляти у вигляді зрілого молока починає утворюватися через 2 тижні від народження. Зміни в складі грудного молока проявляються навіть протягом одного сеансу годування (див. Також: як і де можна зробити аналіз грудного молока?). Втім, якість грудного молока залишається на тій же висоті. Розділяється зріле грудне молоко і за ознакою розташування: на переднє і заднє.

  • Перше (або переднє) молоко малюк отримує в самому початку смоктання грудей. Переднє молоко по структурі водянисто та пофарбовано, як правило, в блідо-блакитний колір, воно служить для того, щоб дитина напилася. Містить білок, лактозу і воду.
  • Якщо дитина продовжує смоктати груди, він вибирає з неї заднє (або пізніше) харчування, розташоване у віддалених ділянках молочних залоз. Заднє молоко в 4-5 разів жирніше переднього, випливає воно повільніше. Оскільки склад його більш калорійний, малюк отримує багато речовин і енергетичний запас.

Навіть візуальне порівняння переднього і заднього молока дозволяє побачити їх відмінності

Як бачимо, перехід між двома порціями невеликий, тому мама повинна давати грудничку смоктати так довго, як він бажає. Чого не варто робити, так це годувати по годинах. Відомий лікар Комаровський каже, що довгий смоктання дозволить малюкові забрати заднє молоко і отримати все найнеобхідніше для його повноцінного розвитку.

Середні показники складу молока

Знаючи, що склад зрілого молока мінливий, для початку ми можемо вивести тільки середні показники по основних елементах. Крім них в грудному молоці містяться мінеральні солі, гідролітичні ферменти, гормони, імунні фактори. Якщо поглянути на склад грудного молока очима хіміка, то ми побачимо складне хімічне з'єднання з безліччю елементів. Таблиця показує середні показники важливих компонентів молока:

Основні компоненти та їх властивості

Розглянемо основу жіночого молока ближче. Це три компонента – білки, жири, вуглеводи, які ми часто вважаємо і в своєму дорослому житті. Чим корисно грудне молоко? Проведемо детальний аналіз трьох компонентів з урахуванням їх впливу на організм:

  • білки. Згідно з даними нашої таблиці, кількість білків дорівнює трохи більше 1 відсотка, цей рівень підтримується в молоці постійно. Ніщо не може вплинути на кількість білка: ні хвороба, ні посилене харчування мами. Найголовніше, що наведеного обсягу білка з лишком вистачає організму малюка для формування тканин, росту клітин і органів. Крім того, білків вистачає і для зміцнення імунітету, і для дозрівання нервової системи, і для регулювання вироблення ферментів. За безпосередньої участі компонента відбувається утворення тонкої плівки на поверхні кишечника, яка перешкоджає проходженню газів. Плівка попереджає коліки у немовлят.
  • жири. Незмінний протягом усього грудного вигодовування відсоток жиру становить 4,5%. Компонент важливий для розвитку ЦНС, мозку, набору ваги і формування стабільної психіки. Жири в молоці особливі, в основному вони відносяться до поліненасичених жирних кислот, лише мала їх частина представлена ​​жирними кислотами (рекомендуємо прочитати: як можна зробити грудне молоко більш жирним і поживним?). Слід сказати, що харчування годуючої матері змінює жирову цінність молока. Вживаючи насичені жирними кислотами продукти (смаження, випічка, солодощі), мама провокує зниження жирової цінності. Жіноче молоко набуває в'язкість, дитині складно його висмоктувати, воно підвищує рівень небезпечних для малюка жирів.
  • вуглеводи. Необхідні для вступу енергії, розвитку нервової системи і мозку. Вуглеводи організм малюка повністю не переробляє, тому в його калі міститься певна кількість лактози. Довгий час цей факт відносили до непереносимості дитиною грудного молока. Останні дослідження показали, що тільки поглиблений аналіз може підтвердити діагноз, а саму непереносимість можна виправити, правильно вибудувавши раціон крихти.

Вода і мінеральні речовини

Вода, що надходить в організм малюка в складі молока, відрізняється за структурою від звичайної питної або кип'яченої. Грамотно впливаючи на нирки немовляти, вона не допускає їх перевантаження. Крім того, у воді розчинені всі важливі речовини, що дозволяє організму малюка простіше їх засвоювати. Мінеральних речовин в жіночому молоці не так багато, як у ссавців тварин. Однак, як підтверджує в своїх передачах лікар Комаровський, їх досить для того щоб повністю покрити потреби дитини. Накопичення вітамінів в молоці знаходиться в прямій залежності від їжі, яку їсть мама.

Як молоко захищає дитину?

Важливою особливістю деяких компонентів і головною їх цінністю стали їх захисні функції. Так, висока якість грудного молока забезпечують білки імуноглобуліни А, М, G. Особливу завдання виконує імуноглобулін А, який створює захист слизових оболонок шлунка і кишечника. Покриваючи внутрішню поверхню кишечника, цей білок захищає його від шкідливих дій токсинів і бактерій. Більшу частину імуноглобуліну А крихітка забирає з молозива, адже його організм ще не може самостійно виробляти такий важливий компонент.

Є в ньому і інші речовини із захисною функцією: бифидус-фактор, лактоферин і лізоцим.Бифидус-фактор – це будівельний матеріал для біфідобактерій, які необхідні для попередження дисбактеріозу та інших порушень в кишечнику. Отримуючи в достатній кількості бифидус-фактор, дитина менше схильний до кишкових інфекцій, він рідше страждає від проносу, кольок. Лактоферин здатний віднімати у хвороботворних бактерій залізо, яке їм потрібно для розмноження, тим самим попереджаючи захворювання кишечника.

Постійно отримуючи грудне молоко, дитина росте міцним і здоровим, а його імунітет підвищується

Разом з розчинними компонентами малюк отримує і нерозчинні клітини з тими ж захисними функціями. Макрофаги і лейкоцити мають здатність поглинати інфекційні бактерії і перетравлювати їх. Крім того, вони необхідні для виробництва специфічних імунних речовин, дія яких спрямована на знищення мікробів, що провокують різні захворювання.

Які чинники можуть змінити склад грудного молока?

Склад молока змінюється на кожній стадії лактації, про це ми детально розповіли в одному з наших матеріалів. Що ще здатне змінити грудне молоко? Вік дитини, індивідуальні потреби його організму, тривалість годування – всі ці фактори призводять до змін в складі молока. Розглянемо, як йдуть зміни за потребами:

  1. Хвороба мами або маляти змушує організм мами виробляти антитіла, які через неї надходять в молоко. Антитіла, створені маминим організмом, захищають дитину і попереджають його захворювання.
  2. Пологи раніше терміну продовжують час освіти молозива. Недоношена крихта може отримувати цінне харчування від 4 днів до двох тижнів.
  3. При годуванні грудьми близнюків склад молока змінюється в кожній грудей неоднаково. Цей фактор обумовлений індивідуальними потребами близнят.
  4. Період активізації зростання викликає збільшення жиру в складі молока. Дитині він потрібен для поповнення енергетичних потреб і для побудови тканин.

Вікові зміни в молоці пов'язані з розвитком імунної системи немовляти. Велика потреба в імуноглобулін і антитіла на перших днях до 6 місяців незначно знижується і знову зростає. Такі перепади важливі для імунної системи, яка готується до самостійної виробленні цих компонентів. Запас антитіл, отриманих дитиною в період внутрішньоутробного розвитку від матері, виснажується, організм крихти змушений ростити їх сам.

Контакти крихти розширюються, тому після 6 місяців в молоці починає рости число антитіл, здатних захистити немовля від неприємностей. Тримісячного малюка потрібно підвищений вміст жиру в молоці, який заповнює його потреби в енергії. Встановлена ​​природою система "мати і дитина" працює як єдиний механізм. Висновок очевидний – немає нічого корисніше і цінніший для дитини, ніж материнське молоко, ніякі суміші не можуть його замінити. Такої ж думки дотримується і знаменитий дитячий лікар Комаровський.

admin

Повернутись вверх