Kidspark.com.ua

Школа Батьківської Майстерності

Гречана каша для грудничка рецепт, як приготувати для першого прикорму

Як вводити гречану кашу в перший прикорм грудничка: нюанси приготування, рецепти і симптоми алергії на гречку

Гречана каша є ідеальним варіантом для початку прикорму дитини з кількох причин. По-перше, вона гіпоалергенна і не містить глютену, по-друге, це дуже поживний і корисний продукт, у складі якого є всі необхідні для зростаючого малюка вітаміни і мінерали. Будучи джерелом білка, вона також містить залізо, що допомагає підтримувати рівень гемоглобіну в крові, кальцій, незамінний в зростанні кісток і зубів, плюс вона багата йодом, фосфором, марганцем, вітамінами групи В і РР. Крім того, гречка легко засвоюється дитячим організмом і її вживання не призводить до появи запорів.

Все про користь гречки

Складно оцінити всі ті корисні якості, якими володіє гречана крупа. Крім того що в ній присутня велика кількість вітамінів і мінеральних елементів, гречка забезпечує організм дитини всіма необхідними речовинами для його повноцінної роботи. Однак збалансований склад – не єдине її перевага.

Цінність складу крупи

До переваг складу подібної каші можна віднести:

  • Зміст складних вуглеводів. Вуглеводи цього типу не підвищують рівень цукру в крові, що характерно для простих або так званих швидких вуглеводів. Завдяки їм в організмі довго залишається відчуття ситості, так як їх розщеплення супроводжується виділенням великої кількості енергії.
  • Присутність у складі дуже цінних білків рослинного походження. Їх цінність полягає в легкій засвоюваності і стимулюванні динамічного розвитку м'язової маси. Крім цього, білки, що містяться в гречці, багаті амінокислотами, комплексне з'єднання яких фахівці визнають найбільш збалансованим серед харчової продукції.
  • Наявність клітковини. Від даних харчових волокон залежить нормальне травлення, оскільки вони підсилюють перистальтику кишечника. Кількість харчових волокон в гречці становить 5-10%, а це перевищує їх обсяг в тому ж рисі втричі.
  • Відсутність глютену. Гречка належить до сімейства трав'янистих, а не злакових рослин, до яких відносять пшеницю, овес, ячмінь і жито. Саме в останніх міститься цей рослинний білок. Як наслідок, гречка не стане причиною алергії та порушення травлення у дітей, що не переносять глютен, а значить, є ідеальним першим прикормом.

Гречка не містить клейковини (глютену), тому підійде діткам з його непереносимістю

У чому полягає користь гречки?

Яка ж користь виділяє гречку серед інших круп? це:

  1. Зміцнення імунітету. Гречка допомагає підтримувати імунну систему завдяки вмісту такої речовини, як рутин. Він, в свою чергу, посилює дію вітаміну С, а тому гречана каша прекрасно підходить в якості профілактики ГРЗ і простуд у дітей.
  2. Допомога в розвитку м'язів. Збільшення м'язової маси відбувається через велику кількість протеїнів і складних вуглеводів в складі каші.
  3. Нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту, яку забезпечує клітковина, яка сприяє природному обміну речовин.
  4. Профілактика анемії. Тут справа не обійшлася без заліза, яким вона так багата. Дефіцит заліза в організмі небезпечний тим, що кістковий мозок виробляє недостатній обсяг гемоглобіну. Це білок, що міститься в кров'яних тільцях і забезпечує перенесення кисню в кровоносній потоці. Це загрожує ослабленням імунітету, малою активністю і постійним відчуттям втоми.
  5. Зміцнення серцевого м'яза і судин. Калій в великій кількості позитивно позначається на функціонуванні серцево-судинної системи.
  6. Гіпоалергенність. Алергічна реакція на гречану крупу зустрічається набагато рідше, ніж на інші крупи. Алергію у грудничка може викликати тільки особиста непереносимість продукту, пояснення якої поки що не існує.

Введення гречаної каші в раціон дитини

Період введення гречки в прикорм спочатку залежить від типу вигодовування. У разі, коли немовля їсть виключно мамині груди, протягом перших 6 місяців йому має цілком вистачати грудного молока. По досягненню піврічного віку вже можна підгодовувати малюка.

Зазвичай прикорм починається з овочевих відварів, а каші вводять наступним етапом в 8-9 місяців (рекомендуємо прочитати: особливості прикорму в 9 місяців). Серед них першою цілком може виступати гречка. Також з неї можна стартувати, якщо першим прикормом обрані каші, а не овочі. Дітям-искусственникам можна пробувати гречку вже в 4-5 місячному віці. Проте, вирішувати, коли саме її вводити, повинен педіатр, оглянувши дитину.

Віддавати перевагу слід каші світлих тонів – в ній зерна зазнали мінімальної термічній обробці, а значить, в них збережені основні корисні властивості. У сирому вигляді крупа має сіро-зелений колір, який в процесі обсмажування стає коричневим.

Для прикорму більше підходить ядриця – цілісна гречка, ніж січка – розколоте зерно. Ядриця відрізняється високою якістю, в той час як січка не так корисна і використовується при приготуванні каш в'язкої консистенції. Відносно пластівців з гречки, вони виходять шляхом розплющування зерна. В ході такої промислової обробки відбувається порушення цілісності зерна, що призводить до втрати корисних якостей.

Для зберігання гречаної крупи ідеально підходить закрита посуд з кераміки або скла. Недотримання основних правил зберігання здатне негативно позначитися на якості та її смакові властивості.

Першим прикормом краще вибирати безмолочну кашу, яку досить легко зварити вдома самостійно і яка з меншою ймовірністю може спровокувати алергію. Також можна вибрати і вже готові варіанти промислового виробництва. Крім того, гречка відмінно поєднується з овочами, м'ясом і молочною продукцією.

Приготування гречаної каші грудничку

Для грудних дітей в кашу не слід додавати сіль, цукор, масло і молоко. Однак уже в 7-8 місяців її дозволяють розбавляти молоком, яке попередньо наполовину розлучається з водою, або додавати в неї по чайній ложці сиру або вершків. Якщо у однорічного малюка досить зубів, кашу можна і не перемелювати, в іншому випадку це краще робити, причому в будь-якому вигляді, сиром або готовому.

Для каші рідкої консистенції до року зручно використовувати соску (рекомендуємо прочитати: соска для прикорму). Після того як малюк освоїть їжу ложкою, її можна готувати гущі.

Послідовність приготування меленої каші

  • підготувати крупу, вибравши з неї все чорні крупинки і сміття;
  • змолоти за допомогою кавомолки або блендера до того стану, коли вона стане схожа на манну крупу або навіть дрібніше в борошно;
  • залити отриману суміш водою в пропорції: 1 столова ложка гречки на 100 мл води;
  • довести кашу до кипіння і варити протягом 15 хвилин;
  • після остудженому в неї можна додати молочну суміш або грудне молоко.

Другий варіант. Гречана каша для грудничка на молоці:

  • закип'ятити 300 мл води;
  • 3 столових ложки крупи висипати в киплячу воду;
  • варити під закритою кришкою протягом 30-40 хвилин, періодично помішуючи кашу;
  • змолоти готовий продукт в блендері або через сито;
  • додати в кашу 100 мл молока, після чого закип'ятити і варити п'ять хвилин;
  • перемішати і дати охолонути.

протерта каша

Процес приготування протертої гречаної каші має певні відмінності від інших рецептів. Він займає довше часу, але завдяки цьому в ній залишаються збереженими її корисні якості. Сама рецептура, яка годиться для будь-якої вікової категорії наступна:

  • спочатку необхідно промити крупу в кількості 2 столових ложок, потім в духовці підсушити до світло-коричневого кольору;
  • попередньо закип'ятити стакан води;
  • помістити отриману крупу в кип'ячену воду варити на повільному вогні не менше 40 хвилин;
  • після готовності протерти крупу через сито;
  • розбавити протерту кашу водою, в якій вона варилася.

Рецепт гречки для дітей після 1 року

Окремо слід описати спосіб, як приготувати гречку для дітей старше року:

  1. Перебрати півсклянки крупи і налити 1 склянку води.
  2. Довести до кипіння і злити воду. Це дозволяє позбутися гіркого присмаку каші.
  3. Знову залити водою, довести до кипіння і продовжити варити близько півгодини.
  4. В ході варіння додати чайну ложку цукру.
  5. Злити воду, додати масло, остудити і можна кликати їсти дитину.

готова каша

Багато батьків віддають перевагу вже готових каш, серед виробників яких особливою популярністю користується фірма Нестле. По-перше, вони прості в приготуванні: досить просто розвести 1 столову ложку крупи в 4-5 столових ложках кип'яченої води. По-друге, в їх широкому асортименті можна знайти безмолочну гречану кашу, в змісті якої немає глютену і молока, що є гарантом того, що вона не викличе алергію.

Згідно з переконаннями компанії, їх продукція виробляється без допомоги генномодифікованих продуктів, барвників, консервантів і ароматизаторів. Каші від Нестле містять тільки гречане борошно, мінеральні елементи, вітаміни і біфідобактерії. Основна особливість таких каш полягає в тому, що готувати їх слід перед самим вживанням, використовуючи для розведення мамине молоко або суміш.

Правда про гречану кашу з молоком

З самого дитинства нас переконують в величезну користь гречаної каші з молоком, але чи дійсно це так? Наприклад, дієтологи стверджують, що два ці продукту несумісні і причиною тому складні вуглеводи, якими так багаті зерна гречки. Організм витрачає колосальну кількість енергії, щоб їх перетравити, і він потребує абсолютно інших ферментах, щоб засвоїти молоко. Це значно ускладнює травлення. Крупа просто виводить жири, які організм отримує з молоком, а не покращує здоров'я.

Найбільш корисна каша, приготована на воді. Також для додавання в це блюдо підходить кефір, вершкове масло і овочі, але подібна їжа рекомендована вже дітям старшого віку.

Введення в раціон дитини гречаної каші, яка містить оптимальну кількість вітамінів, мінералів, білка і клітковини, а також її прийом кожен день сприяють зміцненню здоров'я. Природно, порції повинні відповідати віку і потребам малюка.

admin

Повернутись вверх