Kidspark.com.ua

Школа Батьківської Майстерності

Чука водорості морські що це таке, корисні властивості і шкода, калорійність, з чого роблять салат

Корисні властивості і шкода морських водоростей чука: що ж це таке, скільки в них калорій, з чого роблять салат?

Дієтологи визнали, що традиційні страви японської кухні – одні з найбільш корисних для здоров'я людини. Салат чука, що прийшов до нас з Японії, набуває в даний час велику популярність. Любителі делікатесу стверджують, що цей продукт не лише смачний, але і дуже корисний. З чого роблять це блюдо? Які у нього властивості? Чи може воно завдати шкоди при постійному вживанні?

Що представляють собою водорості чука?

Чука виростає біля берегів Японії, Росії і Китаю. Глибина проростання водорості не більше 100 м, тому добувати її нескладно. Вживати в їжу водна рослина вперше навчилися в Японії. Набагато селяни робили з неї безліч смачних і недорогих страв. Вони називали Чуку вакаме.

До Росії салат прийшов з Китаю, оскільки саме там почали добувати водорості у великих обсягах і продавати в інші країни. Сама назва «чука» в перекладі з японської означає «китайський».

Як видно на фото, морепродукт має приємну смарагдову забарвлення. Залежно від місця зростання, рослина може бути трохи темніше або світліше. На відміну від ламінарії, вакаме має більш м'яку текстуру і не володіє яскраво вираженими ароматом йоду.

Після вилучення з води трава може бути заморожена, висушена або приготовлена ​​як законсервований салат. Після заморозки водорість зберігає більшу частину своїх корисних елементів. На прилавках наших магазинів частіше зустрічається саме заморожений продукт.

Харчова цінність і калорійність продукту

Морська трава містить безліч корисних мікроелементів. У продукті є клітковина, рослинні білки, жирні кислоти, колаген. До його складу також входять наступні елементи:

  • Мінерали. Основа мінерального складу – йод. Також водорість містить цинк, натрій, фтор, селен, марганець, мідь, залізо, кальцій, магній, фосфор, алюміній, калій, кобальт.
  • Вітаміни А, С, Е, К, В, D, В, РР, В1, В4.
  • Амінокислоти.

Крім багатого хімічного складу салат цінується за те, що є низькокалорійним продуктом. Калорійність на 100 грам – від 60 до 63 кКал. Залежно від підвиду водорості, баланс БЖУ становить: 68-70% вуглеводів (12-17 г), 23-28% білків (4-7 г), 4-5% жирів (близько 1 г).

Продукт швидко засвоюється. Він не тягне небажаних жирових відкладень, тому його можуть вживати люди, які стежать за фігурою і вважають калорії. Чука має нейтральний смак, тому може застосовуватися в якості основного блюда або його компонента.

Корисні властивості

Що входять до складу водорості мікроелементи забезпечують салату безліч корисних властивостей. Користь продукту для людського організму полягає в наступному:

  • поліпшується робота серцевого м'яза і зміцнюються судини;
  • підтримується в нормі рівень холестерину;
  • з організму виводяться токсини і шлаки;
  • регулюється стан шлунково-кишкового тракту;
  • нормалізується рівень цукру в крові;
  • приходить в норму вагу;
  • підтримується нормальне функціонування щитовидної залози;
  • стимулюється робота мозку, поліпшуються пам'ять і концентрація;
  • відбувається омолодження організму;
  • нормалізується робота нирок і печінки;
  • заповнюється нестача вітаміну D;
  • знижується ймовірність онкологічних захворювань;
  • поліпшується стан шкіри;
  • зменшується схильність до набряків.

Продукт сприяє усуненню хронічної втоми і нормалізації сну. Жінкам салат рекомендують для зменшення хворобливих відчуттів при менструаціях, а також для загоєння пошкоджень статевих органів. У чоловіків, що вживають салат, підвищується потенція.

Люди, що займаються спортом, за допомогою чуки можуть підтримувати м'язовий тонус, коли необхідна перерва в заняттях. Водорості корисна і для зовнішньої краси.Крім сприятливого впливу на шкіру вона стимулює ріст волосся і зміцнює волосяну основу. Вживання салату попереджає закупорку судин у завзятих курців.

Застосування в медицині та кулінарії

У народній медицині рекомендують вживати салати з чукой для попередження і лікування таких захворювань:

  • сезонного авітамінозу;
  • анемії;
  • інфаркту;
  • серцево-судинних патологій;
  • атеросклерозу;
  • хвороб підшлункової залози;
  • проблем шлунково-кишкового тракту;
  • дерматозів;
  • порушень системи кровотворення;
  • неврозу;
  • запалення ясен;
  • пухлин;
  • цукрового діабету;
  • імпотенції у чоловіків;
  • застійних явищ в малому тазу у жінок.

До кулінарії чука використовується для приготування різних страв. З неї готують салати, додають в супи, суші. У східній кулінарії водорість поєднують з такими інгредієнтами:

  • соєвим соусом;
  • кунжутом і його маслом;
  • горіховими соусами;
  • морськими продуктами;
  • спеціями;
  • деревними грибами;
  • рисом.

Європейці внесли свій вклад в різноманітність страв з водорості чука. Рослина поєднують з бобовими, різними овочами, курячим м'ясом, яйцями, цитрусами, грибами. Салатів з водоростями чука надають особливого смаку різні соуси.

Як правильно вибирати і зберігати морські водорості?

Для нашої країни морські водорості не є традиційною їжею, тому багато людей не знають, як правильно вибрати якісний продукт і де його зберігати, щоб він не втратив свої корисні якості. Оскільки на російському ринку чука представлена ​​в основному в замороженому вигляді, приділимо особливу увагу продукту в заморожуванні.

При покупці водорості потрібно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Купувати слід продукт від відомих виробників. Великі постачальники морепродуктів намагаються стежити за якістю своєї продукції.
  • Необхідно звертати увагу на упаковку. Не можна купувати товар в пошкодженій або дуже пошарпаної упаковці. Якщо порушена герметичність, товар може бути зіпсований. Також слід купувати продукт в прозорій обгортці. Така упаковка дає можливість оцінити зовнішній вигляд і кількість товару.
  • Перевіряти, скільки залишилося до кінця терміну придатності. Чука в заморожуванні зберігається 366 днів.
  • Не придбавати водорості з великим вмістом льоду або такі, які злиплися в один ком. Лід і нероздільність частин вказують, що чука піддавалася повторному заморожуванню. Розморожування і заморожування вдруге впливає на смакові якості і корисність продукту.
  • Звернути увагу на забарвлення водорості. Якісне морське рослина не повинно містити чорних крапок. Нормальний колір – світло-зелений або малахітовий.
  • Понюхати водорості після розпакування. Чука не володіє яскравим йодним ароматом. Вона має виражений морський запах.
  • Перевірити смакові якості. Чука не повинна бути жорсткою і сухою. Вона м'яка, соковита і трохи хрумтить при пережовуванні.

Термін придатності сухого продукту – 2 роки. Засушена чука трохи темніше, ніж морожена, проте вона світліше, ніж ламінарія. Після приготування вона також повинна бути соковитою. Мариновані водорості за кольором не повинні відрізнятися від заморожених. Термін придатності такого продукту залежить від супутніх інгредієнтів.

Як зробити салат?

Існує безліч рецептів салатів з водорості. Нижче наведені найбільш популярні з них.

Салат «Традиційний». Готується із замороженого продукту. Для приготування страви необхідно попередньо розморозити 250 г водоростей. Також знадобляться:

  • мариновані японські гриби – 100 г;
  • 50 мл соєвого соусу;
  • 50 мл води;
  • чайна ложка лимонного соку;
  • 1/3 ст. ложки крохмалю;
  • перець чилі за смаком;
  • 1,5 ст. ложки кунжутного насіння;
  • чайна ложка кунжутного масла.

Приготування: гриби і перець чилі потрібно тонко нарізати, кунжут трохи обсмажити. Всі інгредієнти поміщаються в глибокий посуд і перемішуються. Якщо готувати салат з сухого продукту, його потрібно попередньо замочити у воді на кілька годин.Після набухання і придбання природного забарвлення продукт можна класти в салат.

Салат овочевий". Для страви необхідно:

  • 100 грам розморожених або вимочені у воді водоростей (необхідно враховувати, що при набуханні продукт стає важчим);
  • 2 середніх огірка;
  • одна невелика свіжа морква;
  • болгарський перець – 1 шт;
  • 2 ст. ложки соєвого соусу;
  • масло кунжуту – 1 ст. ложка;
  • оливкова олія – ​​1 ст. ложка;
  • 10 мл яблучного оцту;
  • 1 ст. ложка меду;
  • подрібнений імбир – 5 г;
  • цедра лимона і сік – по 1 чайній ложці;
  • кунжут – 5 м

Приготування: овочі потрібно натерти на тертці. Кунжут підсмажується на сухій сковорідці. Далі готується заправка з масел, меду, оцту, соусу, імбиру, лимона, лимонного соку і кунжуту. Овочі перемішуються з водоростями і поливаються заправкою.

Чи є шкода і протипоказання?

Серед протипоказань виділяють:

  • Жінки, які перебувають на третьому триместрі вагітності. Чука може викликати скорочення матки і привести до передчасних пологів.
  • Діти до 12 років. Високе споживання йоду може порушити гормональний фон дитини.
  • Люди, які страждають хворобами щитовидної залози. При захворюванні необхідно постійно контролювати кількість уживаного йоду.
  • Виразка шлунка і гастрит в стадії загострення.
  • Алергіки. Морська водорость може викликати гостру алергічну реакцію у людей, схильних до алергії.

admin

Повернутись вверх