Kidspark.com.ua

Школа Батьківської Майстерності

Чи можна морозиво при грудному вигодовуванні

Вживання морозива при грудному вигодовуванні

Годування грудьми – це не привід сидіти на суворій дієті і в усьому собі відмовляти. Це прекрасний період тісного спілкування матері з дитиною. Дійсно, від того, що зараз з'їсть мама, залежить, як себе буде почувати малюк. Тому потрібно бути вкрай обережною зі своїми бажаннями і в усьому знати міру. Сьогодні ми поговоримо про те, наскільки безпечним для вашого здоров'я і організму малюка є вживання таких ласощів, як морозиво.

Склад і негативні властивості продукту

Основним компонентом даного продукту є молоко, причому як в чистому вигляді, так і порошок. Також можуть додавати вершки або масла, яйця. Невід'ємною частиною є загущувач. Сьогодні вже таке розмаїття морозива, що до складу можуть входити фрукти, горіхи, мармелад, шоколад та інші компоненти.

Також ви напевно знаєте про існування, так званих, заморожених соків. Такий продукт відрізняється низьким вмістом жиру і в його склад можуть входити тільки власне сік і подрібнені шматочки фруктів.

В морозиво можуть додаватися ароматизатори, барвники, консерванти. Тому молодій матусі потрібно дуже уважно вивчати склад цього продукту.

Які ж мінуси у вживанні морозива:

  1. Молоко і його похідні можуть провокувати алергічні реакції.
  2. Дуже часто містить хімічні добавки, що поліпшують смак, колір і термін зберігання продукту. А вони можуть бути шкідливі для здоров'я малюка.
  3. За винятком заморожених соків, є висококалорійним продуктом. А це буде протипоказанням для дітей з надмірною вагою. А також може вплинути на мамину фігуру.

Морозиво під час грудного вигодовування

Варто розуміти, що цей продукт ніяк не вплине на сам процес лактації. Однак морозиво цілком здатне зашкодити здоров'ю малюка.

Крім того, що основним компонентом цього продукту є молоко, яке здатне викликати атипическую реакцію у грудничка, склад покупного морозива не дуже радує, і явно протипоказаний для вживання годуючої матусею. На сьогоднішній день на виробництві в морозиво додаються всілякі хімічні агенти, що впливають на смакові якості продукту і на терміни його зберігання. Крім цього останнім часом в приготуванні морозива частенько замість тваринних жирів використовують такі речовини рослинного походження, причому створені штучно.

А ось, якщо матуся знайде сили і час, і сама приготує ці ласощі, то в невеликих кількостях воно дуже навіть допустимо. До того ж такий продукт підніме молодій матусі настрій, а значить, порадує і дитини.

Головне, не забувати, що в перший місяць життя немовляти мама не повинна експериментувати і вводити в свій раціон якісь ласощі. Саме тому з морозивом краще почекати до місяця, а краще до трьох. Адже в такому віці травна система малюка вже хоч якось зміцніє. Необхідно знати, що продукти, з'їденого морозива, надходять в організм матері через три години після вживання. Не забувайте пробувати новий продукт з крихітних порцій і відслідковувати реакцію дитини протягом двох діб. Звичайно, у випадку виникнення алергії – вам доведеться відмовитися від цих ласощів.

Коли синові було 4 місяці, чоловік купив собі пломбір. Я вирішила, що настав час і себе побалувати. Спробувала буквально пів ложечки. Малюк ніяк не відреагував, продовжував чудово себе почувати. Тому я змогла поступово збільшувати порцію. Коли синові було півроку, я вирішила спробувати заморожений яблучний сік. На щастя, все обійшлося. Так що я змогла і далі продовжувати радувати себе ласощами.

Як потрібно вводити в мамин раціон

Важливо не забувати, що морозиво при грудному вигодовуванні в перший місяць не варто вживати. Краще і зовсім почекати до трьох.А які ще правила потрібно знати, щоб акуратно вводити цей продукт в своє меню:

  1. В першу чергу слід зробити вибір на одному виді морозива і в перші кілька місяців не міняти цей тип продукту.
  2. Вводите його крихітними порціями. У разі алергії – скасовувати.
  3. Якщо ви все-таки вирішили скористатися магазинним продуктом, то уважно вивчіть склад і терміни придатності, вам підійде тільки якісне морозиво, навіть якщо воно буде коштувати великих грошей.
  4. Вибирайте продукт в чистому складі. Якщо це молочне морозиво, то нехай це буде звичайний пломбір, якщо фруктове – на основі монокомпонентного соку.
  5. Вводите морозиво до обіду, щоб у вас було достатньо часу протягом дня, для відстеження того, як малюк реагує на новий продукт в маминому раціоні.

Правила вживання

  1. Для першого разу краще вибирати продукт з низьким вмістом жиру. Вам підійде або заморожений фруктовий сік (0%), або молочне морозиво (3,5%).
  2. Використовуйте продукт без додавання шоколаду, горіхів і інших компонентів.
  3. Уважно вивчайте склад. Уникайте морозива з консервантами, ароматизаторами або іншими хімічними добавками.
  4. Виключіть зі свого раціону морозиво до того, як дитині виповниться хоча б місяць, а краще – три.
  5. Вводите морозиво не більше, ніж з чайної ложки. Якщо карапуз нормально відреагував, то підвищуйте порцію до 5 чайних ложок. А до того моменту, як малюкові виповниться півроку – можете з'їдати половину морозива.
  6. Якщо у дитини з'явилася алергія – відкладіть введення даного продукту на кілька місяців або взагалі до закінчення лактації.
  7. Не варто зловживати цим продуктом. Морозиво досить калорійне. Намагайтеся їсти його не частіше, ніж один – два рази на два тижні.
  8. Віддавайте перевагу морозиву домашнього виробництва або магазинному, але високої якості.

Прекрасним ласощами для матусі може стати продукт, приготований своїми руками, та ще й з низьким вмістом жирів:

  1. Розігрійте молоко (1 літр) на маленькому вогні.
  2. Додайте в нього 100 грам вершкового масла.
  3. Доведіть суміш до кипіння.
  4. В окремій ємності змішайте п'ять жовтків, чайну ложку крохмалю і дві склянки цукру до отримання однорідної маси.
  5. При постійному помішуванні всипте цю суміш в каструлю з іншими інгредієнтами, і доведіть до кипіння.
  6. Тепер необхідно остудити блюдо в холодній воді, потім розмістити по формах і відправити в морозилку.
  7. Через кілька годин, максимум добу, морозиво буде готово.

Бабуся мені готувала цей продукт за таким рецептом. Морозиво виходило набагато смачніше, ніж те, що зараз продають в магазинах і при цьому абсолютно натуральне.

Тепер ви знаєте, що матусі зовсім не обов'язково відмовлятися від морозива. Головне, його під час ввести, вживати в дозволених обсягах і не зловживати ним. Не забувайте, що кращого морозива, ніж приготовленого своїми руками – немає. Якщо у вас зовсім немає часу і можливостей – можете придбати його в магазині, але тільки дуже високої якості з адекватним складом.

admin

Повернутись вверх