Kidspark.com.ua

Школа Батьківської Майстерності

Чи можна млинці при грудному вигодовуванні годує мамі на молоці, кефірі

Чи можна мамі, що годує їсти млинці та оладки: гіпоалергенні рецепти при грудному вигодовуванні

Раціон годуючої мами не сприймає кулінарні шедеври і складається з корисної та безпечної їжі. Відповідальність зростає в рази, адже все, що відбувається в шлунок, залишає свій слід і в грудному молоці. Жінці доводиться забути на час про деякі стравах і продуктах, щоб не спровокувати проблеми зі здоров'ям у малюка. Питання про те, що можна їсти під час годування грудьми, хвилюють багатьох молодих матерів.

Чим можуть нашкодити млинці?

Смачні, ароматні, пишні млинці традиційно присутні в російській кухні. Люблять їх все, і з задоволенням їдять з начинкою і пісні, з медом і сметаною, з варенням і вершковим маслом, але дозволені млинці годуючим мамам? Подивимося, що використовується для приготування млинців, і наскільки це нешкідливо для жінки, що дає дитині груди. Основними інгредієнтами тесту для млинців служать борошно, молоко, яйце, цукор. Іноді тісто замішують на дріжджах.

Набір продуктів досить звичний, і начебто в ньому немає нічого небезпечного. Однак процес приготування страви вносить свої корективи у відповідь на питання, а чи можна годуючим мамам млинці або краще відмовитися від них. Неодмінна жарка млинців на маслі шкідлива для травлення грудного малюка, особливо в його перший місяць. Викликає сумнів корисність такої обробки і для недавно народила матері. Внесемо в список обмежень і інші небезпеки:

  1. Незрілість шлунково-кишкового тракту новонародженого. Організм малюка ще не може виробляти все ферменти, що беруть участь в повноцінному травленні, і погано реагує на смажений борошняний продукт.
  2. Коров'яче молоко, на якому роблять тісто, здатне викликати алергію у немовляти і розладнати травлення.
  3. Дріжджі можуть спровокувати коліки.
  4. Яйця – визнаний алерген. Якщо ви не знаєте реакцію організму вашого скарби на них, краще утриматися від поїдання млинців.
  5. Великого набору вітамінів у страві немає, а, значить, і користі для малюка воно не несе.

Компоненти тесту для млинців можуть викликати у немовляти алергію або інші розлади

В якій кількості можна їсти млинці годуючим мамам?

Прочитавши протипоказання, жінка зітхне. Іноді так хочеться млинець до чаю, і як обійтися без них в Масляну. Поспішаємо заспокоїти годуючих мам, і повідомляємо, що трохи улюбленої страви ви собі можете дозволити, не завдаючи шкоди малюкові.

Як підбирати продукти?

Оскільки борошно, рідина і яйця – це основа справжніх млинців, розберемося, як ці інгредієнти вибирати. Борошно для млинців береться 1-2 сорту. Бажано, щоб до пшеничного додавалися і інші види борошна (кукурудзяна, пшенична). Магазини пропонують особливу млинцеву борошно, що складається з 20% житнього та гречаного борошна і 60% пшеничного. Якщо вдома є тільки пшеничне борошно, розбавте її вівсяними пластівцями або доповніть ячмінної борошном (див. Також: корисно чи вівсяне печиво при грудному вигодовуванні?).

Молоко можна замінити на сироватку, яка дозволить спекти ще більш тонкі млинці

Оладки та млинці можна випікати, не використовуючи молоко, а розбавляючи борошняну суміш чистою питною водою. Деякі господині беруть для цих цілей сироватку, яка розширює корисні якості страви. Звичайно, коров'яче молоко набагато цілюще за складом, але воно сильний алерген. Навіщо випробовувати організм дитини на шкірі, свербіж і почервоніння, якщо можна обійтися водою або взяти знежирений складу.

Як готувати нешкідливі, але смачні млинці?

Розуміючи, що вам важко відмовитися від улюбленої випічки, то зрідка готувати її, але враховуйте, що ваша їжа впливає і на малюка. Кілька порад допоможуть приготувати безпечне блюдо:

  • Готуйте на сковороді з тефлону, що не вимагає масла для смаження. Готуючи на чавунній сковороді, що не лийте на неї масло, а злегка змастіть сковороду пензликом.
  • Застосовуйте для розведення тесту знежирені продукти (сироватку, кисле молоко, молоко, кип'ячену воду).
  • Готуйте нема на пшеничній муці, а на борошні з ячменю або на вівсяних пластівцях.
  • Відмовтеся від цукру, подсластите тісто медом, якщо у дитини немає на нього алергії.
  • Замішуйте тісто, не застосовуючи дріжджі. Пам'ятайте про те, що від дріжджів виникають коліки.

Приготування млинців на сковороді без додавання масла дозволить скоротити шкоду від продукту до мінімуму, що дуже важливо для організму новонародженого

Яка начинка краще підходить?

Обдумано треба підходити і до вибору начинки. Очевидно, що смажені гриби, згущене молоко, копчена шинка не найкращі продукти для начинки. Наведемо відповідні варіанти:

  1. Сир (знежирений) з невеликою кількістю меду або джему, за умови, що ви точно знаєте, що у крихти немає алергії на ці продукти (рекомендуємо прочитати: чи можна їсти сир при грудному вигодовуванні?). Сир можна доповнити зеленню, сухофруктами, вареним яйцем.
  2. Сирний сир (дієтичний, солоний, вершковий).
  3. Шматочки червоної риби (лосося, сьомги, кети). Риба цих видів багата кислотами омега-3, що корисно для дитини.
  4. Різні свіжі овочі, які треба дрібно порубати і залити легким соусом, щоб начинка не розвалювалася.
  5. М'ясо нежирних сортів у вигляді фаршу або дрібно порубане, присмачене невеликою кількістю пасированого лука. Можете змішати все в блендері.
  6. Картопляне пюре в поєднанні з овочами або печінкою (див. Також: чи можна при грудному вигодовуванні є печінку?).
  7. Пюре з бананів.

Такі начинки найменш небезпечні і дуже корисні для мами і дитини. Крім того, ви отримуєте повноцінне і ситне блюдо. Твердого заборони на млинці під час годування немовляти не встановлено, але ви повинні самі розуміти, що починати треба з маленьких порцій. З'їжте одну штучку вранці або в обід, подивіться, як відреагує ваше скарб протягом доби. Якщо все пройшло спокійно, без алергії і кольок, сміливо включайте в свій раціон борошняну смакоту. Однак не забувайте про фігуру, що не налітайте на цілу тарілку млинців, з'їжте дві-три штуки і зупиніться, інакше пишні вкусняшки посприяють розширенню талії і стегон.

Корисні рецепти

Ми підібрали для вас прості рецепти для тесту, оптимально відповідні жінкам в момент грудного вигодовування. Всі вони підтримують головне правило раціону годуючої жінки – чим простіше, тим здоровіше. Продукти звичайнісінькі, приготування швидке і легке, багато часу у вас не забере. Варіанти складу тесту можуть бути такими:

  1. Нежирний кефір – стакан; кип'ячена вода – 0,5 склянки; мед – ст. ложка; яйце; борошно і сіль за смаком.
  2. Вода мінеральна газована – 2,5 склянки; цукор – 4 ч. ложки (для млинців з начинкою візьміть 8 ч. ложок); борошно і сіль за смаком.
  3. Молоко – стакан; вода мінеральна – 1 стакан; борошно пшеничне – 1 ст. ложка; гречана мука – 1 стакан; цукор ванільний; сіль за смаком.

Як можна готувати тісто?

Якщо подивитися кулінарні книги, в них можна знайти два способи замішування тіста. Перший пропонує просівати борошно, і тільки потім вводити в неї інші компоненти, постійно вимішуючи ложкою, міксером або віночком. Згідно з другим варіантом, в мисці змішуються сіль, яйце, цукор, половина використовуваної за рецептом рідини і вся мука. Інгредієнти перемішуються так, щоб не було ніяких грудок, потім вливається друга половина рідини, все знову розмішати. Консистенція тіста відповідає рідкої сметани.

Як зробити оладки на кефірі?

Багато хто віддає перевагу більш пишного варіанту млинців, тому ми вирішили помістити рецепт корисних, нешкідливих і дуже апетитних оладок. Для оладок на кефірі треба взяти:

  • борошно – 2-3 склянки;
  • кефір – половину склянки;
  • яйця – 2 штуки;
  • цукор ванільний;
  • цукор звичайний і сіль додавайте на ваш смак;
  • трохи соди або готового розпушувача;
  • масло для смаження.
  1. Попередньо вимиті сирі яйця солимо і ретельно збиваємо (віночком або вилкою).Насипаємо цукор, ще раз вимішуємо.
  2. Заздалегідь остудіть кефір до кімнатної температури або прогрійте його на водяній бані. Вливаємо його в отриману яєчну масу тонким струменем.
  3. Борошно просіваємо і всипаємо в приготовлену рідку масу. Вимішуємо все. Консистенція тіста повинна бути желеподібної.
  4. Візьміть для смаження сковороду з потовщеним дном, розігрійте на середньому вогні.
  5. Набирайте тісто в столову ложку і нехай виллють на сковороду. Слідкуйте, щоб оладки не стикалися один з одним, щоб вони не злиплися. Смажте по 2-3 хвилини з кожного боку.
  6. Надлишки жиру знімайте, викладаючи оладки на паперовий рушник або серветки. Готові вироби полийте перед подачею сметаною.

admin

Повернутись вверх