Kidspark.com.ua

Школа Батьківської Майстерності

Чи можна мамі, що годує борщ (зелений з щавлем) і щі при грудному вигодовуванні

Чи можна мамі, що годує їсти борщ, щі і супи: рекомендації до перших стравами при грудному вигодовуванні

Мало в світі людей, чий раціон не включав би в себе гарячих страв. Це не дивно, адже супи, борщі чи щі відмінно стимулюють обмін речовин в організмі, прискорюють метаболізм і стабілізують функціонування шлунково-кишкового тракту. На жаль, не для всіх матерів, які годують грудьми, підходять подібні страви.

Природно раціон годуючої мами повинен бути збалансованим, різноманітним і містити всі ті корисні речовини, завдяки яким організм дитини отримує необхідні вітаміни і мінерали. Однак головним і основним вимогою до харчування мами є безпека і не нанесення шкоди здоров'ю крихти.

Гарячі супи корисні для травлення, але чи можна їсти їх годують матусям?

Користь і шкода борщу в період лактації

Можна і варто мамі, що годує є борщі вирішувати їй, але для цього потрібно мати уявлення про всі плюси і мінуси такого гарячого блюда.

Не тільки борщ, а й щі відносяться до дуже корисним і поживним гарячих страв. Основна їхня перевага полягає в тому, що вони не є монопродуктом, що дозволяє цілком легко з'ясувати чи є на них негативна реакція у крихти.

Борщ містить велику кількість компонентів, здатних привести до небажаних наслідків. Якщо його приготувати з квасолею, то вона може спровокувати метеоризм у малюка, а томати здатні стати причиною появи висипки на обличчі. Картопля, капуста, буряк, а іноді навіть ріпчаста цибуля можуть виявитися алергенами.

Таке блюдо, як зелений борщ викликає ще більше суперечок. Вони готуються на основі кислого щавлю, який викликає неоднозначну реакцію органів шлунково-кишкового тракту навіть у простого дорослої людини. Для мами при грудному вигодовуванні це загрожує підвищенням кислотності в шлунку, що може негативно відбитися на смакових якостях її молока.

Зелені щи містять щавель, який може підвищити кислотність. Матусі вживати цей продукт небажано

Введення борщу в раціон годуючої мами

Різні думки, які стосуються того, коли саме борщ повинен з'явитися в меню годуючої мами, значно розходяться. Наприклад, існують такі пологового будинку, де новоспеченим матусям відразу після пологів приносять на обід саме його. Однак більшість педіатрів рекомендують починати його пробувати не раніше, ніж дитині виповниться півроку.

Фахівці з грудного вигодовування радять вводити це гаряче страва не з нього самого, а з його інгредієнтів:

  • першим до чого потрібно дати звикнути ще формується травній системі дитини – це варений буряк;
  • після підходить черга помідорів і капусти;
  • в кінці можна спробувати каші з засмажкою або приготовані на курячому бульйоні.

Після цього, якщо жоден продукт не викликав у крихти негативної реакції, матері можна сміливо їсти сам борщ. Правда їй все одно слід дотримуватися основних правил введення нових продуктів в свій раціон. По-перше, вводити борщ як повноцінне блюдо слід поступово, починаючи з невеликої кількості. Можна спробувати 1-2 чайних ложки, після чого протягом трьох, чотирьох годин стежити за реакціями дитини. Якщо ніяких негативних наслідків з боку крихти не було помічено, можна з'їсти ще пару ложок, і таким чином збільшувати порції до оптимального варіанту. По-друге, їсти його кожен день теж не бажано. Це може привести до того, що грудне молоко перестане наповнюватися необхідними вітамінами і елементами.

Якщо у малюка немає алергії на помідори і буряк, то мамі можна і навіть потрібно їсти борщ

Як правильно приготувати борщ при грудному вигодовуванні?

Жінкам, особливо тим, хто дуже любив поїсти борщики до появи на світ малюка, важко відмовитися від цієї страви і при грудному вигодовуванні.Існує ряд певних правил в приготуванні таких гарячих страв для мами, що годує, які дозволяють максимально убезпечити дитину і попередити у нього алергічну реакцію:

  1. Не слід при готуванні використовувати зажарку, занадто пряні або гострі спеції.
  2. Не варто в нього додавати часник (рекомендуємо прочитати: чи можна мамі, що годує їсти страви з часником?). Можна замість цього урізноманітнити його свіжою зеленню.
  3. Краще не вдаватися до додавання спецій, що продаються в пакетиках.
  4. Не можна готувати страву з напівфабрикатів.
  5. Віддавати перевагу бажаніше сезонним овочам. Капуста, буряк і особливо томати не в сезон з високою часткою ймовірності містять нітрати.
  6. Готувати борщ потрібно тільки на нежирному м'ясі. Прекрасно підійде домашня птиця, наприклад, курка, або нежирна телятина. Блюдо буде пісним, але не менш апетитним.
  7. Ще одна важлива вимога, перед тим як варити борщ, – це обробка буряків.

Супи в меню при годуванні груддю

Чудовою альтернативою можуть стати супи. Звичайно, як і з іншими гарячими стравами, їх варто вводити систематично. Перш ніж залишити супи в повсякденному раціоні, їх слід вживати не частіше, ніж раз на кілька днів.

Грибний суп дуже важко засвоюється і може бути токсичний, але якщо сильно хочеться, то краще замінити лісові гриби печерицями

Будучи дозволеними гарячими стравами для годуючих мам, супи теж мають певні винятки, до яких відносяться:

  • гороховий (рекомендуємо прочитати: чи можна мамі, що годує гороховий суп?);
  • грибний;
  • рибний.

Суп з гороху провокує метеоризм, в той час як грибний можна їсти через його досить важкого перетравлення і засвоєння організмом мами. Це робить грибний суп важким і для організму малюка. Крім того для багатьох лісових грибів характерна здатність накопичувати шкідливі токсини, які ведуть до отруєння людини і харчової інтоксикації організму малюка. Так що якщо мама через деякий час після пологів хоче побалувати себе грибним супом, варто свій вибір зупинити на печерицях.

Рибний суп теж входить до числа небезпечних страв для матері і дитини при грудному вигодовуванні. Готувати такі супи випливає з перевіреної риби, яку виростили в чистих водоймах. Краще не використовувати рибу, якщо невідомо звідки вона і якої якості.

Природно, що є, а що ні, залежить від мами. Саме їй вирішувати від чого вона може відмовитися на час годування грудьми, а що обов'язково потрапить в її раціон. Важливо бути обережною, роблячи всіх заходів, враховувати при виборі особливості організму малюка, але, не забуваючи при цьому і про власне самопочуття.

Смачні та корисні рецепти перших страв

Бурякової борщ з перловкою

Нам знадобиться: вода – 1,5 л, картопля – 3 шт, капуста – половина качана, перлова крупа – чверть склянки, морква – 1 шт, велика буряк – 1 шт, цибулина – 1 шт, томатна паста домашня – 3 ст.л , лавровий лист, зелень і сіль за смаком.

У киплячу воду опускаємо перлову крупу, порубаний кубиками картоплю і нашатковану капусту. Варимо 20-30 хвилин до готовності на повільному вогні. На відміну від класичного рецепту, буряк, морква і цибуля обсмажувати не будемо, овочі наріжемо тонкою соломкою (буряк можна натерти) і опустимо в воду через 5 хвилин після початку варіння. Не забуваємо посолити і додати лаврушку за 10 хвилин до кінця готування. Готовий борщ повинен настоятися протягом 30 хвилин.

ледачі щі

Нам знадобиться: капуста – половина качана, бульйон – 1 л, картопля – 4 шт, пшеничне борошно – 2 ст.л, вершкове масло – 1 ст.л, сметана – 2-3 ст.л. для заправки, сіль за смаком.

Капусту дрібно шаткуємо, картопля ріжемо кубиками. Опускаємо овочі в киплячий бульйон, солимо. Варимо 20-30 хвилин до готовності, за пару хвилин до кінця варіння додаємо в борщ прокаленную на маслі борошно. Готову страву заправляємо сметаною.

Суп кабачковий з рисом

Нам знадобиться: вода – 1 л, кабачки – 1-2 шт, морква – 1 шт, капуста – 100 гр, рис – 20 гр, кріп і сіль за смаком.

Кабачки нарізаємо скибочками, моркву і капусту – соломкою. Рис перебираємо і промиваємо гарячою водою, засипаємо в киплячу воду або бульйон. Додаємо капусту і моркву і варимо на повільному вогні. За 5-7 хвилин до закінчення варіння вводимо кабачки, сіль і швидко доводимо до кипіння. При подачі додати зелень, можна також покласти шматочок вершкового масла.

admin

Повернутись вверх