Kidspark.com.ua

Школа Батьківської Майстерності

Чи можна давати кисіль немовляті

Чи давати дитині кисіль і з якого віку

Здрастуйте дорогі читачі, ми вже говорили про введення нової їжі в прикорм діткам, а тепер прийшов час поговорити про різноманітність рідин, допустимих для вживання немовлятами. У цій статті ви дізнаєтеся про властивості киселю, про те, коли пора його давати і як правильно вводити в раціон малюка.

цінність продукту

Для початку нам варто поговорити про корисні якості киселю. Не варто забувати, що вони безпосередньо будуть залежати від фруктів і ягід, що входять до його складу.

  1. Крохмаль має обволакивающим властивістю – захищає слизову шлунка. Крім того, допомагає краще зберегти вітамінний склад фруктів, з яких він готується.
  2. Клітковина допомагає нормалізувати травлення.
  3. Кисіль надає очисний, протизапальну та антимікробну дію. А також нормалізує рівень холестерину.
  4. Є калорійним продуктом. Дуже важливий для харчування дітей з недобором в вазі.
  5. Допоможе позбавити від проносу і запору чорничний кисіль. Також він позитивно впливає на зір дитини.
  6. Зняти запальний процес з органів дихання вам допоможе вишневий кисіль.
  7. Добре зміцнює стінки судин чорничний кисіль.
  8. Боротися із застудою допоможе малиновий або журавлинний кисіль.
  9. Тонізуючими властивостями володіє геркулесовий кисіль. Крім того він зміцнює весь організм, за рахунок високого різноманітності вітамінів і мінералів, що входять до складу.

недоліки

  1. Вміст крохмалю може сприяти утворенню запорів. Тому кисіль потрібно вводити акуратно, робити рідким і не давати малюкові занадто часто.
  2. Є вельми калорійним продуктом, тому не варто його вживати при надмірній масі тіла.
  3. За рахунок природного цукру у фруктах і ягодах, не допустимо для вживання дітьми з високим вмістом глюкози в крові.
  4. Протипоказаний малюкам з проблемами кишечника.
  5. Грудничкам не варто давати густий продукт. Незміцніла травна система не впорається з таким навантаженням.
  6. Є ризик розвитку алергії на компоненти киселю. Тому немовлятам рекомендується готувати лише однокомпонентні страви, щоб вчасно мати можливість виявити причину алергічної реакції.

З якого віку можна дітям кисіль

Через вміст крохмалю не потрібно вводити кисіль раніше 6-місячного віку. І до року – не варто зловживати цим продуктом.

Що стосується киселів в принципі, то все залежить від фруктів і ягід, на основі яких він буде готуватися. Якщо ви вводите в прикорм фруктові пюре з 7 місяців, то не варто кисіль давати раніше цього терміну. В першу чергу готувати його потрібно з перевірених продуктів. І обов'язково використовувати лише один компонент при приготуванні. Також необхідно зберігати достатню рідину цієї страви.

Не варто забувати, що до рочки варити кисіль потрібно без додавання цукру або екзотичних фруктів, також варто почекати з червоними і помаранчевими плодами. Наприклад, чорничний кисіль не потрібно давати дітям до 10 місяців, а Горобиновий – не раніше двох років.

Своєму синові я дала спробувати кисіль в 7 місяців. Це був яблучний кисіль, без використання цукру і по консистенції більше нагадував рідку сметану. Малюк був у захваті. І до сих пір він залишається у нас улюбленими ласощами, і саме яблучний стоїть на першому місці.

Правила введення

Перед тим, як давати дитині новий продукт, зокрема кисіль, необхідно знати які рекомендації повинні при цьому виконуватися:

  1. Готуйте кисіль тільки з якісних продуктів.
  2. Використовуйте свіжі фрукти і ягоди. Якщо таких немає, то підійдуть заморожені.
  3. Уникайте варіант киселю з брикету.
  4. Готуйте з використанням фруктів і ягід, які раніше пробував дитина в вигляді пюре.
  5. Першим рекомендується готувати кисіль на основі зелених яблук.
  6. Для першого прикорму підійдуть виключно однокомпонентні страви.
  7. Не варто використовувати екзотичні, цитрусові фрукти.Винятком стане банан.
  8. Для діток до 10 місяців готуйте рідкий продукт, після – трохи густіше. З рочки можна робити звичайної консистенції.
  9. Перший раз варто дати одну чайну ложку киселю і стежити за реакцією дитини. У випадки розвитку алергії – припинити введення. При її відсутності – поступово підвищувати порцію і доводити до вікових норм.
  10. Давати малюку тільки свіжозварений продукт.
  11. У раціоні дитини до року кисіль повинен зустрічатися в невеликих кількостях не частіше, ніж два рази на тиждень.
  12. Не використовуйте цукор при приготуванні киселю.

Кисіль для дитини до року

Потрібно дотримуватися таких правил, якщо ви даєте кисіль малюкові грудничкового віку:

  1. Готуйте однокомпонентне блюдо.
  2. До складу повинні входити тільки знайомі для малюка інгредієнти.
  3. Використовуйте тільки якісні і бажано свіжі (не морожене) інгредієнти.
  4. Кисіль повинен бути рідкої консистенції.
  5. Не варто додавати цукор.
  6. Малюк повинен вживати свіжозварений кисіль. Тому готуйте не великими обсягами. Після холодильника і підігріву кисіль втрачає свої властивості.
  7. Варіть з використанням емальованого посуду.

норми прийому

Важливо знати, як часто і в яких кількостях дітям можна пити кисіль, щоб не зашкодити їхньому здоров'ю.

  1. Карапузам до рочки необхідно давати маленькими порціями і не частіше, ніж двічі на тиждень.
  2. Після року допускається щоденний прийом киселю, але також не великими порціями і раз за добу.
  3. У віці від року до трьох років також дозволено пити щодня, однак розмір порції збільшується і вже становить до 150 мл.
  4. Для малюків старше трьох років нормою є стакан киселю.

Дуже багато мам цікавляться, який кисіль можна давати дитині?

Відповідь на це питання я дам у вигляді рецептів цього корисного страви.

  1. Замочіть третину склянки вівсяних пластівців не менше, ніж на 10 годин.
  2. Після набухання, злийте рідину в емальовану каструлю.
  3. Тепер необхідно додати склянку води або склянку молока.
  4. Дозволяється подсахаріть.
  5. Варити при постійному помішуванні на маленькому вогні до загусання.

  1. Почистіть три зелених яблука, покришите кубиками, залийте водою (4 склянки).
  2. Варити поки фрукти не стануть м'якими.
  3. Виймаємо їх з каструлі, подрібнюємо до отримання однорідної маси, повертаємо назад.
  4. Всипаємо крохмаль (дві столові ложки).
  5. Доводимо до кипіння. Остиглий продукт даємо дитині.

Мій синочок дуже любить цей кисіль. Варто відзначити, що іноді трапляються кислі яблука, тоді я додаю столову ложку цукру, щоб підсолодити кіселек.

  1. Візьміть один банан, очистіть його, подрібніть будь-яким доступним способом.
  2. Додайте в готову масу столову ложку цукру, ретельно перемішайте.
  3. Залийте все однією склянкою окропу.
  4. Розмішайте до отримання гомогенної маси.
  5. Залиште настоюватися під щільно закупореній кришкою протягом 30 хвилин.

Ось так меню вашого карапуза стало ще більш різноманітним, і в раціон крихітки додався кисіль. Це корисний продукт, який володіє зміцнюючими властивостями і багатий вітамінним складом. Головне не зловживати киселем і використовувати відразу після приготування, тоді ваш малюк буде рости міцним і здоровим.

admin

Повернутись вверх